gevelrenovatie

Gevelrenovatie

Bij een gevelrenovatie gaat het om verschillende werkzaamheden die het uiterlijk, de isolatiewaarde én de levensduur van uw buitenmuur verbeteren. Denk aan het vervangen van metselwerk, impregneren, reinigen en zelfs het aanbrengen van gevelbekleding. Op zoek naar een expert in uw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na deze aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in uw mailbox.

Op deze pagina leest u wat een gevel renoveren inhoudt en welke werkzaamheden u aan kunt denken. U vindt hier een beeld van de gemiddelde kostprijs en leest bovendien de belangrijkste aandachtspunten voor als u zelf aan de slag wilt!

De grootste voordelen op een rij:

 • U krijgt een beeld van de kosten en weet beter wat een eerlijke prijs is.
 • Door te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs!
 • De offerteservice is gratis en helemaal vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken

Navigeer op deze pagina direct naar:

Wat is een gevelrenovatie precies?

Een gevelrenovatie bestaat uit verschillende werkzaamheden die de uitstraling en de kwaliteit van de buitengevel verbeteren. Dit zijn werkzaamheden zoals een gevelreiniging, impregneren en het vervangen van kapotte gevelstenen of voegen. Welke werkzaamheden u laat uitvoeren hangt af van de staat van uw gevel samen met uw budget en persoonlijke voorkeuren. Een gevelrenovatie kan bijvoorbeeld ook bestaan uit het plaatsen van gevelbekleding of het schilderen van de gevelstenen.

Benieuwd naar de kosten? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer is een gevelrenovatie nodig?

Een gevelrenovatie is nodig als de gevelmuur in slechte staat verkeert. Laat uw gevel renoveren als één of enkele gevelstenen kapot zijn of als het voegwerk begint af te brokkelen. Heeft u last van vervuiling zoals roet, verfresten of graffiti dan kunt u ook overwegen uw gevel te renoveren: kies voor een reiniging eventueel in combinatie met andere gevelwerken.

Voordelen gevelherstel

Waarom een gevelrenovatie uitvoeren? Gevelherstel heeft belangrijke voordelen: een betere uitstraling, hogere isolatie én de waarde van het pand vermeerdert.

De grootste voordelen op een rij:

 • Gevelherstel verbetert de uitstraling van uw huis.
 • Een renovatie verlengt de levensduur van uw buitenmuur.
 • Het beschermt de gevelmuur tegen neerslag en andere weersinvloeden.
 • Uw gevelrenovatie verhoogt de isolatiewaarde.
 • Gevelrenovaties verhogen de woningwaarde.
 • Minder schade aan uw huis zorgt voor een snellere verkoop.

Wat kost een gevelrenovatie?

Hoeveel uw gevelrenovatie kost, is afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Impregneren kost ongeveer €6,50 tot €10,- per m² en voor het vervangen van de voegen betaalt u ongeveer €40,- tot €42,- per m².

Maar daar staat tegenover dat de totale prijs per m² daalt als u meerdere werken combineert! De prijzen voor een reiniging beginnen (bij stoomreinigen) rond de €5,- per m². Afhankelijk van de gekozen techniek loopt de prijs op tot gemiddeld €15,- per m².

In de tabel hieronder vindt u de gemiddelde kosten voor een gevelrenovatie. Wilt u graag een precieze prijsindicatie ontvangen, dan raden we aan om gratis offertes aan te vragen!

Meer lezen over gevelrenovatie kosten? U leest het op deze pagina!

Gevelrenovatie kosten 2024

Type gevelrenovatie Gemiddelde kosten in 2024*
Impregneren Tussen €6.50 en €10,- per m²
Voegwerk repareren Vanaf €11,- per m²
Vervanging voegwerk [hakhamer] €40,- per m²
Vervanging voegwerk [manueel] €42,- per m²
Nieuw voegwerk Vanaf €10,- per m²
Vervanging van gevelstenen Tussen €10,- en €15,- per steen
Vervanging van dorpel / latei Tussen €35,- en €40,- per uur
Schoorsteenrenovatie Vanaf €500,- voor de gehele schoorsteen
Nieuwe gevelbekleding Sterk afhankelijk van materiaalsoort
Gevel zandstralen Gemiddeld €15,- per m²
Chemische reiniging Gemiddeld €15,- per m²
Gevel stoomreinigen Gemiddeld €5,- per m²

* Let op: Dit zijn gemiddelde prijzen. De kosten hangen af van meerdere factoren. Vraag voor exacte prijsberekeningen vrijblijvende offertes aan!

Welke vorm van gevelrenovatie?

Bij een gevelrenovatie is heel veel mogelijk. De werkzaamheden zijn dan ook geschikt voor ieder type woning, ongeacht stijl, formaat of materialen. Wilt u een gevelrenovatie bij een landelijk huis uitvoeren? Als u kiest voor gevelbekleding dan kunt u met natuurlijke materialen een prachtige landelijke sfeer creëren. Kies voor houten gevelbekleding in een kleur naar keuze en gebruik veel sierlijke vormen.

Wilt u een gevelrenovatie uitvoeren bij een modern huis dan zullen de gekozen materialen heel anders zijn. Vooral kunststof en aluminium zijn materialen die veel gebruikt worden als gevelbekleding. Bijkomend voordeel hiervan is dat het maar heel weinig onderhoud vereist.

Toch is het plaatsen van gevelbekleding niet de enige optie!

U kunt natuurlijk ook de eigen stijl van uw woning behouden en toch de kwaliteit van de gevelmuur verbeteren. Dit doet u met werkzaamheden zoals een reiniging of het vervangen van gevelstenen en eventueel de dorpel. Bij gevelherstel verandert u de uitstraling van het huis niet, dus u heeft vaak ook geen vergunning nodig!

Besparen op gevelreiniging?

Vergelijk offertes en bespaar direct op de prijzen.

Hoe gaat een gevelrenovatie in zijn werk?

De eerste stap in het renoveren van gevels is het vooronderzoek. De vakman komt bij u langs of beoordeelt aan de hand van foto’s welke werkzaamheden noodzakelijk zijn. Misschien wilde u alleen een reiniging uitvoeren, maar blijkt tijdens de inspectie dat het voeg- en metselwerk ook aan vervanging toe zijn. Zo weet u zeker dat u de buitenmuur optimaal renoveert. Hij kijkt ook naar de kwaliteit van de muur en beoordeelt zo welke materialen geschikt zijn. Over het algemeen geldt: hoe kwetsbaarder de buitenmuur des te milder de producten en technieken die hij gebruikt.

Na de inspectie stelt de gevelspecialist een plan van aanpak op. Pas na goedkeuring (en eventueel een vergunningsaanvraag) begint hij met de gevelwerken.

Hieronder leest u welke werkzaamheden vaak worden uitgevoerd bij gevelrenovaties. Bent u benieuwd hoeveel u straks kwijt bent voor het renoveren? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot 40%!

Meer informatie over:

gevel renoveren

Voegen vervangen

Als de voegen flink beschadigd of verouderd zijn dan veroorzaken deze flinke schade aan uw huis. Belangrijk dus om de voegen te vervangen! Dit doet de vakman door de bestaande voegen te verwijderen, eventueel kapotte stenen direct te vervangen, en daarna de muur opnieuw te voegen.

Het verwijderen van voegen wordt gedaan op twee verschillende manieren:

 • Uithakken: met een beitel en een hamer hakt de gevelexpert de voegen handmatig uit. Dit is een heel nauwkeurige klus, omdat de stenen niet beschadigd mogen raken. Doordat de vakman heel precies kan werken, wordt deze techniek veel gebruikt bij broze gevels.
 • Uitslijpen: bij deze techniek gebruikt de vakman een slijptol om de voegen uit te slijpen. Dit is een stuk sneller en daardoor vaak ook goedkoper.

Soms verkeren de voegen in prima staat, maar zijn ze her en der alleen licht beschadigd. In dat geval is het herstellen van de voegen een optie: de vakman hoeft dan niet alle voegen te verwijderen. Voegwerk vervangen kost, afhankelijk van de gebruikte methode en voeg, tussen de €40,- tot €42,- per m².

Gevelstenen vervangen

Wilt u scheuren in de gevel herstellen, dan laat u één of enkele gevelstenen vervangen. Belangrijk hierbij is wel dat u zeker weet dat de schade niet is ontstaan door een fout in de fundering: is dit wel het geval, dan zal uw metselwerk na verloop van tijd gewoon weer beschadigen.

Hoe vervangt de vakman gevelstenen?

Om de steen te kunnen verwijderen, slijpt of hakt hij eerst de bestaande voegen weg. Nu komt de steen los te liggen, en is het heel gemakkelijk om deze weg te halen. Hij plaatst nu een nieuwe steen weer terug en werkt het geheel vervolgens af met nieuwe voegen. Houd rekening met een prijs van €10,- tot €15,- per steen.

Gevelstenen laten vervangen?

Bespaar tot wel 40% door gratis offertes aan te vragen!

Dorpel / latei vervangen

Een andere klus die vaak wordt uitgevoerd, is het vervangen van de dorpel en/of de latei. De dorpel is de schuine rand onder de kozijnen, die voorkomt dat regenwater de gevel inloopt. Als de dorpel kapot is of flink verouderd, dan bestaat de kans dat de gevel ’s winters kapotvriest. De herstelkosten liggen in dat geval een stuk hoger!

De latei bevindt zich juist boven het kozijn. Dit is een sterke balk van beton, steen of hout die het gewicht van de gevel opvangt. De latei is dus een heel belangrijk onderdeel van de draagstructuur van uw huis. Bij scheuren is het daarom erg belangrijk om de schade zo snel mogelijk te herstellen: doet u dit niet dan kan de hele gevel wegzakken. U kunt er ook voor kiezen om de latei preventief te vervangen als u uw gevel laat renoveren, zodat u weer verzekerd bent van een hele sterke draagmuur.

Zowel het vervangen van de latei als van de dorpel kost gemiddeld tussen de €35,- tot €40,- per uur.

Gevel reinigen en impregneren

Tot slot bestaat een renovatie vaak mede uit het schoonmaken en impregneren van de gevel (ook wel hydrofoberen genoemd). Het schoonmaken zorgt ervoor dat de buitengevel er weer netjes en verzorgd uitziet. Er zijn verschillende technieken, zoals zandstralen, stoomreinigen en chemisch reinigen. Welke methode de beste optie is hangt af van de vervuiling en de staat van de buitenmuur.

Het impregneren vormt een beschermlaag op de buitenmuur, waardoor de gevel beschermd wordt tegen neerslag en andere weersinvloeden. Het zorgt er ook voor dat vervuiling in de toekomst niet aan het oppervlak hecht, waardoor u de gevel een stuk gemakkelijker kunt reinigen. Reinigen kost ongeveer €5,- tot €15,- per m² en voor het impregneren liggen de kosten tussen de €6,50 tot €10,- per m².

kosten gevelrenovatie

Nieuwe gevel of gevelbekleding?

Wilt u vooral ook de uitstraling van uw gevel veranderen, kies dan voor nieuwe gevelbekleding of zelfs een compleet nieuwe gevel! Kiest u voor gevelbekleding, dan is het slim om ook direct te investeren in een goede gevelisolatie.

Bij gevelbekleding is heel veel mogelijk. Zo hebt u onder meer de keuze uit deze materialen:

 • Crepi: dit is de goedkoopste optie. De gevelexpert brengt een pleisterwerk aan, waardoor uw gevel een egale en luxueuze stijl krijgt.
 • Hout: dit is de beste optie voor een landelijke sfeer. Houten rabatdelen beschermen uw huis tegen neerslag en zien er bovendien heel authentiek uit.
 • Kunststof: voor een moderne uitstraling is kunststof de beste optie. Er is keuze uit heel veel verschillende kleuren en designs. Bovendien is kunststof heel gemakkelijk in onderhoud.
 • Steenstrips: dit zijn strips gemaakt van bakstenen. Door steenstrips te gebruiken creëert u de illusie van een compleet nieuwe gevel! Maar het is een stuk goedkoper én sneller aan te brengen.

Tot slot is het een optie om een compleet nieuwe gevel te laten plaatsen. Dit is vaak de beste optie als er veel achterstallig gevelonderhoud is: in dat geval is vervangen goedkoper dan herstellen.

De beste prijzen voor gevelbekleding?

Vergelijk offertes en bespaar direct op de prijzen.

Vergunning voor gevelrenovatie nodig?

Voor de meeste gevelrenovaties heeft u geen vergunning nodig, omdat u de uitstraling van uw huis niet aantast. Voor het plaatsen van gevelrenovatie is in veel gevallen wel een vergunning nodig. U past hiermee namelijk het uiterlijk wél aan. Een gevelexpert is op de hoogte van alle lokale voorschriften en kan u vertellen of u inderdaad een vergunning nodig hebt.

Meer informatie over vergunningen kunt u vinden op de website van het omgevingsloket.

Hoeveel btw op gevelrenovatie?

Op sommige werkzaamheden aan uw gevel profiteert u van een verlaagd btw-tarief van 9%. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het isoleren of stukadoren van uw gevel. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is wel dat uw huis in ieder geval 2 jaar oud is. Op andere werkzaamheden, zoals het plaatsen van gevelbekleding en het voegen van de gevel, betaalt u wel het standaard btw-tarief van 21%. Meer informatie over btw op gevelrenovatie kunt u lezen op de site van de belastingsdienst.

Gevelrenovatie voor en na

Een gevelrenovatie verbeterd niet alleen de levensduur van de gevel, maar kan een grote impact hebben op het uiterlijk van uw huis:

gevel impregneren kosten

Zelf doen? 5 tips

Wilt u zelf aan de slag met het renoveren van de gevel? Hieronder geven we u 5 belangrijke aandachtspunten.

 • Kijk eerst naar wat nodig is: zorg dat u geen werkzaamheden overslaat. Stel dat u uw muur in uw enthousiasme reinigt en impregneert, maar daarbij vergeet de beschadigde voegen te herstellen. U zou dan over een half jaar alweer aan de slag moeten.
 • Houd rekening met details: de details hebben een grote invloed op de totale uitstraling van uw huis. Maak bijvoorbeeld een goede keuze op het gebied van de voegsoort of het soort gevelsteen dat u wilt gebruiken.
 • Wees er snel bij: van schade komt schade wordt wel eens gezegd, en dat is zeker het geval bij beschadigingen aan uw gevel. Wacht daarom niet te lang met de werkzaamheden, anders lopen de herstelkosten snel hoger op.
 • Houd rekening met het weer: sommige werkzaamheden kunnen niet altijd uitgevoerd worden. Zo mag het niet regenen of vriezen als u de muur wilt impregneren.
 • Schakel hulp in: heeft u twee linkerhanden of heeft u gewoon niet de tijd om de gevelwerken zelf uit te voeren? Twijfel dan niet om hulp in te schakelen, en vraag gratis offertes aan!

Lees hier alles over de meest gestelde vragen.

Voordelen inschakelen gevelrenovatiebedrijf

De grootste voordelen van een gevelrenovatiebedrijf op een rij:

 • De werken zijn zo snel mogelijk uitgevoerd waardoor u verdere schade bespaard blijft.
 • U weet zeker dat er geen onnodige beschadigingen ontstaan aan uw buitengevel.
 • De vakman geeft u een professioneel en persoonlijk advies.
 • In veel gevallen krijgt u garantie op het geleverde werk.

gevelreiniging

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Op zoek naar een gevelspecialist bij u in de regio? Een vakman zorgt ervoor dat uw gevel er snel weer netjes en verzorgd uitziet. Bovendien beschermt dit uw buitengevel tegen neerslag en andere weersinvloeden én verbetert het de isolatie! Benieuwd naar de kosten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Zo weet u zeker dat u zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes ontvangt. Kies zelf voor het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs. De offerteaanvraag is gratis en bovendien helemaal vrijblijvend, dus u zit nergens aan vast!