kelder waterdicht maken

Kelder waterdicht maken

Heeft u last van vocht in uw kelder? Omdat kelders onder de grond zitten, is er vaak veel vocht in de ruimte. Bodemwater oefent veel druk uit op de muren van de kelder, waardoor kelders vaak vochtig zijn. Een vochtige ruimte is minder geschikt als leefruimte of voor de opslag van spullen.

Hoe lost u vochtproblemen in de kelderruimte op? Schakel een vakman in!

Start de gratis offerteaanvraag!

Kelders kunnen op verschillende manier waterdicht gemaakt worden. Op deze pagina leest u alles over kelderdichting en wat een vakman voor u doet. Benieuwd naar de kosten van een kelderspecialist? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan! Vergelijk offertes en bespaar op de kosten.

Offertes vergelijken: uw voordeel

  • U krijgt een compleet overzicht van de kosten!
  • U vindt eenvoudig de vakman met de beste prijzen.
  • U bespaart zo tot wel 40% op de kosten.
  • Onze service is volledig gratis en vrijblijvend: u zit nergens aan vast!.
Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.

Wat voor woning heeft u? (*)
Bent u eigenaar of huurder van het gebouw met vochtproblemen? (*)
Selecteer de gewenste oplossing (*)
Waar in huis zit uw vochtprobleem? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de grond? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de hogere verdieping? (*)
Heeft u een kruipruimte of een kelder onder de woning? (*)


kelder waterdicht binnenkant

Kelder waterdicht via de binnenkant

In de praktijk zullen de meeste klanten kiezen voor een kelderdichting vanuit de binnenkant. Dit heeft vooral te maken met het gemak van de werkzaamheden. Vochtbestrijding vanuit de binnenkant is een stuk eenvoudiger omdat de muren gemakkelijk te bereiken zijn. Dit betekent ook dat de kosten een stuk lager zullen liggen. Er zijn diverse manieren waarmee u de kelder waterdicht kunt maken.

Allereerst is het mogelijk om tegen vochtproblemen een stijve of soepele bekuiping te realiseren, maar ook draineren, coaten of injecteren behoort tot de vele mogelijkheden. Op deze manier realiseert u een gezonde leefruimte zonder vochtproblemen in uw kelder.

kelderdichting buitenkant

Kelder waterdicht maken via de buitenkant

Het is zeker een optie om kelders vanaf de buitenkant waterdicht te maken. Deze manier van vochtbestrijding wordt niet vaak gekozen. Om de buitenmuur van de kelderruimte te behandelen is het namelijk noodzakelijk dat de muren volledig bloot komen te liggen. Niet alleen kost dit veel tijd en geld, maar het zorgt er ook voor dat u uw voor- of achtertuin opnieuw zult moeten afwerken. Toch heeft vochtbestrijding vanaf de buitenkant ook zijn voordelen. Zo gaat het om een permanente kelderdichting die nog betere resultaten oplevert dan kelderdichting vanuit de binnenkant. Bij nieuwbouwwoningen wordt er daarom vaak voor gekozen om tijdens de bouw al maatregelen te treffen om vochtproblemen te voorkomen.

Hoe kelder waterdicht maken?

Er zijn vier methodes om uw kelderruimte waterdicht te maken. Met bekuiping heeft u de keuze uit soepele of stijve bekuiping. Met draineren heeft u niet langer last van stilstaand water. Wist u dat u tegen optrekkend vocht de muren in de kelderruimte kun injecteren met een vochtwerend middel? Ten slotte kunt u ook vochtproblemen oplossen met bitumen, waterglas, of een vochtwerende coating op de muren. Hieronder leest u meer over de verschillende manieren om vochtproblemen in kelders op te lossen.

Methode 1

Kelder waterdicht maken met bekuiping

Bekuiping is een methode voor kelderdichting die vaak bij een renovatie toegepast wordt. Bekuiping komt erop neer dat de keldervloer en zo nodig de keldermuren voorzien worden van een waterdichte laag, aan de binnenkant of aan de buitenkant. Deze laag voorkomt dat water naar binnen komt.

Hoe is de werkwijze?

De specialist bepaalt eerst waar er water door de muren komt. Op deze plekken brengt hij een soepele folie of een stijve, sneldrogende cementmortel aan. Meestal brengt de vakman meerdere dichtingslagen aan, om zeker te zijn van de waterkerende werking.

Stijve of soepele kelderbekuiping?

Bij de bekuiping van de muren van uw kelderruimte heeft u keuze uit verschillende materialen. In de meeste gevallen wordt voor vochtbestrijding in kelders gekozen voor stijve bekuiping. Op de plekken waar water lekt, brengt de vakman meerdere lagen stijve cementmortel aan.

Is uw kelder in een slechte staat?

Dan is het verstandiger om te kiezen voor soepele bekuiping. Niet alleen is uw kelderruimte daarna gegarandeerd waterdicht, hij ziet er ook nog eens als nieuw uit. Bij soepele bekuiping wordt eerst op de muren een soepele, waterdichte folie aangebracht. Op de folie wordt nieuw metselwerk geplaatst, waarna stucen mogelijk is, en ook krijgt u een nieuwe keldervloer.

Methode 2

Drainage in de kelder

Hebt u last van stilstaand water in uw kelderruimte? Dan is het verstandig om te kiezen voor het draineren van uw kelderruimte. Bij draineren wordt op de keldervloer of de muren een noppenmembraan aangebracht. Het vocht loopt vervolgens via de kanaaltjes in het noppenmembraan naar een verzamelput. Vanuit de verzamelput wordt het water vervolgens weggepompt naar het riool. Na het draineren is er niet minder vocht in uw kelderruimte, maar u heeft geen last meer van stilstaand water.

Rand-, vloer- of wanddrainage?

Drainage van de kelderruimte is op verschillende plekken mogelijk, afhankelijk van waar het water de kelderruimte binnenkomt. Vaak komt vocht binnen bij de klimnaad, de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken.

Bij randdrainage brengt de vochtspecialist onderaan de keldermuur een goot aan, waardoor water naar de put geleid wordt.
Als de keldervloer doordrongen wordt door water, plaatst de vochtspecialist voor het draineren stroken met een noppenmembraan op de keldervloer. Het vocht wordt daardoor via de kanaaltjes naar de verzamelput geleid.

Komt het vocht uw kelderruimte binnen via een keldermuur? Bij deze manier van draineren voorziet de specialist keldermuur van een noppenmembraan. Wanddrainage wordt altijd in combinatie met drainage van de vloer toegepast, zodat het vocht via de vloer afgevoerd kan worden.

muren kelder injecteren
Methode 3

Vochtige keldermuren injecteren

Zoekt u een eenvoudige methode om opstijgend grondwater te voorkomen? Injecteren is een van de meest voorkomende manieren van vochtbestrijding in de kelderruimte. Deze methode van kelderdichting is zeer effectief want het vocht wordt jarenlang tegengehouden. Het nadeel van deze oplossing is dat het middel na 15 jaar niet meer goed werkt, en u de muren van de kelderruimte dan opnieuw moet laten injecteren.

De expert boort voor het injecteren kleine gaten in de keldermuur, die hij vervolgens injecteert met een waterdicht middel. Het waterdichte middel voorkomt dat grondwater omhoogtrekt in de keldermuur. Na de injecties dicht de vochtspecialist de gaten weer zodat u niets van de werkzaamheden ziet. Wilt u de muren daarna laten stucen? Vraag voor het stucen een specialist.

vocht bestrijden met bitumen
Methode 4

Bitumen, waterglas of coating

Kelderdichting is niet alleen met cementmortel mogelijk, maar ook met bitumen, waterglas of een coating. Bitumen wordt enkel toegepast bij kelderdichting van buiten. Het voordeel van bitumen is dat het een flexibel materiaal is. Bitumen is daardoor bestand tegen de druk van het grondwater tegen de buitenmuur.

Waterglas is een vloeibaar middel dat goed werkt bij het waterdicht maken van kelders. Waterglas kan door betonspecie gemengd worden, maar injecties met waterglas in de muren zijn ook mogelijk. Dan moet het waterglas wel eerst met water verdund worden. Stucen is hierna mogelijk.

Een coating geeft de keldervloer of keldermuur een waterdichte laag, waarna stucen mogelijk is. De coating bestaat uit het kunststof epoxy. Met de epoxy coating wordt het klimaat in de kelderruimte geschikt voor de opslag van spullen, of als leefruimte.

Vochtproblemen in de kelder?

Laat de kelder waterdicht maken door één van de specialisten uit ons netwerk!

Vrijblijvende offertes

Kosten kelder waterdicht maken

Heeft u last van vocht in uw kelderruimte en bent benieuwd naar de kosten voor kelderdichting? Kelderexperts hanteren een prijs per vierkante meter voor het vaststellen van de totaalprijs. Zo ziet u bijvoorbeeld dat bekuiping van de kelderruimte via de binnenkant per vierkante meter gemiddeld €15,- tot €17,- kost.

Benieuwd naar meer prijzen?

In de volgende prijstabel vindt u gemiddelde prijzen van verschillende methoden voor het waterdicht maken van kelders. Kelderdichting door injecteren kost gemiddeld €100,- tot €150,- per m².

Wilt u weten wat het oplossen van vochtproblemen in uw kelderruimte precies gaat kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan.

Kosten waterdicht maken van de kelder

Methode kelder waterdicht makenGemiddelde prijs kelder waterdicht maken*
Kelderbekuiping via de buitenkant€15,- tot €17,- per m²
Kelderbekuiping via de binnenkant€60,- per m²
Kelderdrainage€3.000,- tot €10.000,-
Keldermuren injecteren€100,- tot €150,- per m²
Waterglas of bitumenPrijzen op aanvraag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per expert. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

Belang van goede ventilatie in de kelder

Met een kelder heeft u een extra ruimte onder uw woning voor opslag of voor extra leefruimte. Het nadeel van kelders er dat er vaak veel vocht in de ruimte is. Omdat kelders onder grond zitten, probeert grondwater constant naar binnen te dringen. Ook hebben kelders vaak weinig tot geen ramen. Dat maakt het lastig om de kelderruimte te luchten.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Een ventilatiesysteem zorgt voor de constant afvoer van vocht en tegelijkertijd voor de toevoer van frisse, droge lucht. Vochtproblemen en schimmelvorming worden met een ventilatiesysteem voorkomen. De schone lucht maakt van de kelderruimte een aangename ruimte zonder vochtproblemen, die u zelfs als slaapkamer gebruikt.

Zelf kelder waterdicht maken?

Twijfelt u of een vakman nodig heeft voor het bestrijden van vocht in uw kelderruimte? Als u een handige doe-het-zelver bent is het met de juiste hulpmiddelen mogelijk om uw kelderruimte zelf waterdicht te maken. Het is echter aan te raden om met vochtproblemen een specialist in de hand te nemen.

Waarom een vochtspecialist?

Vocht is schadelijk voor uw gezondheid. Enkel met de juiste manier van bestrijden bent u permanent van vocht in uw kelder verlost. Bij een verkeerde uitvoering van de vochtbestrijding komt het probleem na verloop van tijd gewoon terug. Met een specialist bent u verzekerd van een goed uitgevoerde aanpak en een droge kelderruimte!

Besparen op vochtbestrijding kelder?

Neem contact met ons op om uw kelder weer volledig waterdicht te maken. De door u gekozen vochtbestrijding expert kiest in overleg met u de meest effectieve methode voor uw kelderdichting. Het grote voordeel van ons netwerk is, dat u de prijzen van diverse experts gemakkelijk met elkaar vergelijkt: zo weet u zeker dat u de altijd de juiste prijs betaalt!

Geef uw wensen door via het offerteformulier. U ontvangt dan spoedig een aantal aantrekkelijke offertes op maat. Vergelijk de kosten, de voorwaarden en garanties en kies zo de vochtspecialist die het beste bij u past. De offerteaanvraag is volledig vrijblijvend en kosteloos. U zit dus nergens aan vast!

vochtbestrijding kelder