kelder waterdicht maken

Kelder waterdicht maken

Heeft u last van vocht in uw kelder? Omdat kelders onder de grond zitten, is er vaak veel vocht in de ruimte. Bodemwater oefent veel druk uit op de muren van de kelder, waardoor kelders vaak vochtig zijn. Een vochtige ruimte is minder geschikt als leefruimte of voor de opslag van spullen.

Start gratis offerteaanvraag!

Kelders kunnen op verschillende manier waterdicht gemaakt worden. Op deze pagina leest u alles over kelderdichting en wat een vakman voor u doet. Benieuwd naar de kosten van een kelderspecialist?

Voordelen van kelderafdichting

Er zijn veel voordelen van kelderafdichting, hieronder staan een paar voorbeelden.

De grootste voordelen op een rij:

  • Het wooncomfort in huis stijgt: minder kou en vochtproblemen.
  • U creëert waardevolle extra leefruimte in huis.
  • Uw woning stijgt hierdoor in waarde.

Gratis offertes vergelijken

Hoe kelder waterdicht maken?

Er zijn vier methodes om uw kelderruimte waterdicht te maken. Met bekuiping heeft u de keuze uit soepele of stijve bekuiping. Met draineren heeft u niet langer last van stilstaand water. Wist u dat u tegen optrekkend vocht de muren in de kelderruimte kun injecteren met een vochtwerend middel? Ten slotte kunt u ook vochtproblemen oplossen met bitumen, waterglas, of een vochtwerende coating op de muren. Op deze pagina leest u meer over de verschillende manieren om vochtproblemen in kelders op te lossen.

Benieuwd hoeveel het kost om een kelder waterdicht te maken? Vergelijk gratis offertes!

1. Drainage in de kelder

Hebt u last van stilstaand water in uw kelderruimte? Dan is het verstandig om te kiezen voor het draineren van uw kelderruimte. Bij draineren wordt op de keldervloer of de muren een noppenmembraan aangebracht. Het vocht loopt vervolgens via de kanaaltjes in het noppenmembraan naar een verzamelput. Vanuit de verzamelput wordt het water vervolgens weggepompt naar het riool. Na het draineren is er niet minder vocht in uw kelderruimte, maar u heeft geen last meer van stilstaand water.

Rand-, vloer- of wanddrainage?

Drainage van de kelderruimte is op verschillende plekken mogelijk, afhankelijk van waar het water de kelderruimte binnenkomt. Vaak komt vocht binnen bij de klimnaad, de naad waar de keldervloer en de muren elkaar raken.

Bij randdrainage brengt de vochtspecialist onderaan de keldermuur een goot aan, waardoor water naar de put geleid wordt.
Als de keldervloer doordrongen wordt door water, plaatst de vochtspecialist voor het draineren stroken met een noppenmembraan op de keldervloer. Het vocht wordt daardoor via de kanaaltjes naar de verzamelput geleid.

Komt het vocht uw kelderruimte binnen via een keldermuur? Bij deze manier van draineren voorziet de specialist keldermuur van een noppenmembraan. Wanddrainage wordt altijd in combinatie met drainage van de vloer toegepast, zodat het vocht via de vloer afgevoerd kan worden.

waterdicht maken kelder

2. Kelder waterdicht maken met bekuiping

Bekuiping is een methode voor kelderdichting die vaak bij een renovatie toegepast wordt. Bekuiping komt erop neer dat de keldervloer en zo nodig de keldermuren voorzien worden van een waterdichte laag, aan de binnenkant of aan de buitenkant. Deze laag voorkomt dat water naar binnen komt.

Hoe is de werkwijze?

De specialist bepaalt eerst waar er water door de muren komt. Op deze plekken brengt hij een soepele folie of een stijve, sneldrogende cementmortel aan. Meestal brengt de vakman meerdere dichtingslagen aan, om zeker te zijn van de waterkerende werking. Op zoek naar een geschikte vakman? Vraag gratis offertes aan!

Stijve bekuiping

Bij een stijve bekuiping zal de vakman de kelder waterdicht maken met behulp van een waterdichte pleister. Hij smeert de pleister op de vochtige muren, wat ervoor zorgt dat grondwater niet langer naar binnendringt. Het resultaat zijn egale wanden en vloer, die u zelf kunt afwerken door te schilderen, behangen of stucen.

Soepele bekuiping

In het geval van een soepele bekuiping, maakt de vakman de kelder waterdicht met behulp van een folie. Deze brengt hij aan op de wanden en vloer, overal waar het water binnendringt. De folie houdt nu het binnendringende water tegen. Bovenop de vloer stort hij een nieuwe dekvloer en voor de keldermuren langs metselt de vakman een nieuwe muur. Dit wordt ook wel het box-in-box principe genoemd.

3. Vochtige keldermuren injecteren

Zoekt u een eenvoudige methode om opstijgend grondwater te voorkomen? Injecteren is een van de meest voorkomende manieren van vochtbestrijding in de kelderruimte. Deze methode van kelderdichting is zeer effectief want het vocht wordt jarenlang tegengehouden. Het nadeel van deze oplossing is dat het middel na 15 jaar niet meer goed werkt, en u de muren van de kelderruimte dan opnieuw moet laten injecteren.

De expert boort voor het injecteren kleine gaten in de keldermuur, die hij vervolgens injecteert met een waterdicht middel. Het waterdichte middel voorkomt dat grondwater omhoogtrekt in de keldermuur. Na de injecties dicht de vochtspecialist de gaten weer zodat u niets van de werkzaamheden ziet. Wilt u de muren daarna laten stucen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan van specialisten.

Vochtproblemen in de kelder?

Laat de kelder waterdicht maken door één van de specialisten uit ons netwerk!

4. Bitumen, waterglas of coating

Kelderdichting is niet alleen met cementmortel mogelijk, maar ook met bitumen, waterglas of een coating. Bitumen wordt enkel toegepast bij kelderdichting van buiten. Het voordeel van bitumen is dat het een flexibel materiaal is. Bitumen is daardoor bestand tegen de druk van het grondwater tegen de buitenmuur.

Waterglas is een vloeibaar middel dat goed werkt bij het waterdicht maken van kelders. Waterglas kan door betonspecie gemengd worden, maar injecties met waterglas in de muren zijn ook mogelijk. Dan moet het waterglas wel eerst met water verdund worden. Stucen is hierna mogelijk.

Een coating geeft de keldervloer of keldermuur een waterdichte laag, waarna stucen mogelijk is. De coating bestaat uit het kunststof epoxy. Met de epoxy coating wordt het klimaat in de kelderruimte geschikt voor de opslag van spullen, of als leefruimte.

Kelder waterdicht via de binnenkant

In de praktijk zullen de meeste klanten kiezen voor een kelderdichting vanuit de binnenkant. Dit heeft vooral te maken met het gemak van de werkzaamheden. Vochtbestrijding vanuit de binnenkant is een stuk eenvoudiger omdat de muren gemakkelijk te bereiken zijn. Dit betekent ook dat de kosten een stuk lager zullen liggen. Er zijn diverse manieren waarmee u de kelder waterdicht kunt maken.

Kelder waterdicht maken via de buitenkant

Het is zeker een optie om kelders vanaf de buitenkant waterdicht te maken. Deze manier van vochtbestrijding wordt niet vaak gekozen. Om de buitenmuur van de kelderruimte te behandelen is het namelijk noodzakelijk dat de muren volledig bloot komen te liggen. Niet alleen kost dit veel tijd en geld, maar het zorgt er ook voor dat u uw voor- of achtertuin opnieuw zult moeten afwerken. Toch heeft vochtbestrijding vanaf de buitenkant ook zijn voordelen. Zo gaat het om een permanente kelderdichting die nog betere resultaten oplevert dan kelderdichting vanuit de binnenkant. Bij nieuwbouwwoningen wordt er daarom vaak voor gekozen om tijdens de bouw al maatregelen te treffen om vochtproblemen te voorkomen.

Wat kost een kelder waterdicht maken?

Een kelderbekuiping via de binnenkant kost gemiddeld €15,- tot €17,- per m². Via de buitenkant betaalt u ongeveer €60,- per m². Soms is een bekuiping alleen niet voldoende, en heeft u een systeem nodig om overtollig water af te voeren. Voor kelderdrainage beginnen de kosten rond de €3.000,- en ze lopen op tot ongeveer €10.000,-, afhankelijk van het systeem.

Laat u ook de keldermuren injecteren om opstijgend vocht tegen te gaan, houd dan rekening met prijzen tussen de €100,- tot €150,- per m².

De exacte kosten kunt u krijgen door gratis offertes te vergelijken.

Kosten waterdicht maken van de kelder 2024

Methode kelder waterdicht maken Gemiddelde prijs kelder waterdicht maken*
Kelderbekuiping via de buitenkant €15,- tot €17,- per m²
Kelderbekuiping via de binnenkant €60,- per m²
Kelderdrainage €3.000,- tot €10.000,-
Keldermuren injecteren €100,- tot €150,- per m²
Waterglas of bitumen Prijzen op aanvraag

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per expert. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

waterdicht maken van kelder

Wat is de werkwijze kelder waterdicht maken?

Hoe gaat een vakman te werk als hij de kelder gaat dichten? De eerste stap is een inspectie. De vakman controleert de kelder en checkt wat precies het probleem is. Dat is heel belangrijk: want u kunt de kelder alleen vochtvrij maken als u weet wat de oorzaak van vochtproblemen is.

Naar aanleiding van deze inspectie kiest hij de juiste methode. Uiteraard gaat dit helemaal in overleg, zodat u vooraf precies weet welke werkzaamheden hij gaat uitvoeren en wat dit ongeveer gaat kosten. Bij een vochtige kelder komt het vaak uit op een bekuiping, eventueel in combinatie met kelderdrainage.

De volgende stap is het uitvoeren van de werkzaamheden. Dit neemt, afhankelijk van het formaat van uw kelder, meerdere werkdagen in beslag.

Let op: vraag bij uw vochtspecialist na hoe het zit met de afwerking. De vakman zorgt ervoor dat de muren er weer netjes en egaal uitzien, maar u moet ze zelf waarschijnlijk nog schilderen, behangen of stucen.

Wilt u de kelder waterdicht maken? Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%.

Zelf de kelder waterdicht maken?

Zelf de kelder waterdicht maken kan alleen aan de binnenkant. U zou de muren kunnen behandelen met een waterdichte pleister en er zelf voor kiezen om de kelder waterdicht te maken door te injecteren.

Maar let op!

U moet kiezen voor de methode die geschikt is voor de oorzaak van uw vochtprobleem. Hebt u dus voornamelijk problemen door een lekkende kimnaad, dan zal het weinig helpen om de muren te injecteren.

We raden u aan om de kelder waterdicht te laten maken door een vakman, zodat u zeker weet dat de juiste oorzaak wordt aangepakt. Vraag gratis offertes aan, om de goedkoopste vakman in uw regio te vinden!

Kelder waterdicht maken?

Vind een vochtspecialist en bespaar op de kosten!

Kelder vochtvrij maken: ventilatie is belangrijk

Nadat u de keldermuur waterdicht heeft laten maken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat condensvocht ook goed wordt afgevoerd naar buiten. Doet u dit niet, dan blijft het condensvocht in de kelder plakken op de muren en het plafond, waarna er nieuwe vochtproblemen ontstaan.

Er zijn twee manieren om de kelder goed te blijven ventileren:

  • 1. Ventilatieroosters: deze plaatst u in de muur, vlak boven het maaiveld. Hierdoor krijgt condensvorming de kans om te ontsnappen naar buiten. Dit is de goedkoopste optie.
  • 2. Een mechanisch ventilatiesysteem: dit zorgt 24/7 voor verse lucht in de kelder, waardoor condensvocht niet blijft hangen. Dit systeem is duurder in aanschaf en in plaatsing, maar zorgt wel voor een optimale luchtkwaliteit.

waterdicht kelder

Kelder vochtvrij maken? Schakel een specialist in!

Bent u geïnteresseerd in een waterdichting in de kelder? Met de hulp van een vakman maakt u de ruimte in een mum van tijd waterdicht, en geniet u van uw droge, warme extra leefruimte in huis. Op zoek naar een vochtspecialist in uw regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Vergelijk de prijzen van de verschillende vakmannen en kies de expert met het beste aanbod: op die manier bespaart u tot wel 40% op de kostprijs! Het aanvragen en vergelijken van offertes is gratis en zonder verdere verplichtingen: u zit dus nergens aan vast!