kelderdrainage

Kelderdrainage

Kelderdrainage is vaak nodig om uw kelder leefbaar te maken. Door middel van draineren voert u overtollig water direct af, waardoor de luchtvochtigheid niet te veel stijgt! Welk drainagesysteem de beste optie is, hangt af van de situatie. Op zoek naar een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u zo spoedig mogelijk meerdere offerteaanvragen van vakmannen in uw regio. Vergelijk en kies de expert met het beste aanbod. Zo bespaart u tot 40%!

Voordelen van onze service

Het vergelijken van offertes is dé manier om verzekerd te zijn van een eerlijke prijs. Doordat u inzicht krijgt in de tarieven van meerdere vakmannen kiest u gemakkelijk voor het bedrijf met het beste aanbod!

De grootste voordelen op een rij:

  • U krijgt een indicatie van de gemiddelde prijzen en bent verzekerd van een eerlijke prijs.
  • U bespaart op deze manier tot wel 40% op de kostprijs.
  • De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken

kelderdrainage

Wat is kelderdrainage precies?

Kelderdrainage is het afvoeren van overtollig water in de kelder. Kelderdrainage bestaat vaak uit een noppensysteem dat vocht afvoert naar een opvangreservoir. Dit wordt gedaan zodat het water de muren en de vloer niet meer aan kan tasten.

Deze methode wordt vaak toegepast in combinatie met een kelderbekuiping, maar kan ook op zichzelf geplaatst worden. Door de kelder met drainage waterdicht te maken is het mogelijk de ruimte in te zetten als extra slaap- of werkkamer.

Wilt u de kosten weten voor een kelderdrainage? Vergelijk gratis offertes!

Welke vormen van kelderdrainage zijn er?

Voor de drainage van de kelder zijn er verschillende systemen beschikbaar. Welke methode bij u de beste optie is, hangt af van de manier waarop het water de kelder binnendringt. Heeft u last van grondwater dat via de keldermuren naar binnenkomt, dan is wanddrainage de beste optie. Als het vocht via de vloer vooral naar binnenkomt, dan is vloerdrainage de beste optie.

Op deze pagina leest u meer informatie over de verschillende systemen om de kelder te draineren. Bent u benieuwd welk systeem voor u de beste optie is? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!

kelderdrainage prijzen

1. Randdrainage

Eén van de mogelijkheden is randdrainage. Hierbij wordt het drainagesysteem geplaatst in de kimnaad. Dit is de beste optie als het vocht vooral naar binnen sijpelt op de naad tussen de wanden en vloeren. Dit is vooral het geval bij kelders met een betonnen vloer en een gemetselde muur waarvan de aansluiting niet optimaal is.

De randdrainage bestaat uit een drainagerand die tegen de kimnaad geplaatst wordt. Dit is een goot die het water afvoert. Hierbij zijn er verschillende opties: u kunt kiezen voor een goot van pvc, maar de meeste mensen kiezen voor gemetselde drainagerand. Deze rand vangt het binnendringende water op. Met behulp van een pomp wordt het zo afgevoerd naar een verzamelput met afvoer.

Let op: randdrainage is alleen geschikt als uw betonnen keldervloer in goede staat verkeerd en niet beschadigd is. Is de betonvloer wel poreus, dan zuigt dit het water op en moet u de kelder op een andere manier draineren.

Besparen op de prijs van een kelderdrainage?

Vergelijk gratis offertes en vind de vakman met de beste prijs!


2. Vloerdrainage kelder: noppenfolie

Komt het water vooral via de vloer naar binnen? Kies in de kelder dan voor drainage via de vloer. Dit is kelderdrainage met een noppenfolie. De vakman plaatst de folie over de bestaande vloer. Het membraan met kleine kanaaltjes vangt het overtollig water op en leidt het richting de verzamelput. Deze verzamelput voert het water vervolgens af naar het riool.

De afwerking van kelderdrainage is eenvoudig: u brengt gewoon een nieuwe vloerafwerking aan bovenop het noppenmembraan. De noppenfolie is erg sterk dus de vloer blijft gewoon beloopbaar. Dankzij de vloerdrainage wordt de vloerafwerking niet meer aangetast door vocht.

Deze methode van drainage voor de kelder wordt met name toegepast als de (beton)vloer beschadigd of poreus geworden is. Voor het beste effect wordt het ook vaak gecombineerd met wanddrainage.

3. Wanddrainage

Is opstijgend vocht een grote oorzaak van de vochtproblemen, dan komt het vooral via de wanden naar binnen. In dat geval is wanddrainage noodzakelijk. Dit werkt in grote lijnen hetzelfde als vloerdrainage: de vakman plaatst een noppenfolie op de wand. Water dat nu via de muur naar binnen sijpelt wordt via dit membraan afgevoerd. Hierna moet het grondwater natuurlijk weggeleid worden naar de verzamelput: daarom worden wand- en vloerdrainage vaak samen geplaatst.

Om de kelder netjes af te werken, laat u een voorzetwand plaatsen voor de originele wanden met de wanddrain. Op die manier komt het water nooit bij de nieuwe wand.

Deze manier van draineren noemt men ook wel een ‘box in box’. Dit komt omdat u de vloeren en muren opnieuw bekleed en zo een nieuwe ‘box’ creëert.

kelderdrainage offerte

4. Ringdrainage rond huis

Een extra manier om te voorkomen dat grondwater de kelder bereikt is ringdrainage rond uw huis. Dit houdt in dat u een drainagebuis in de grond plaatst. Deze buis laat u ongeveer 50 tot 60 centimeter onder het maaiveld plaatsen. Dit voert het regenwater af, zodat er minder vocht zit in de grond rondom uw kelder.

Onder en boven de drainagebuis plaatst de vakman schelpen of grind. Vanaf 20 centimeter onder het maaiveld wordt de grond weer gevuld met aarde. Deze methode wordt vaak als extra hulpmiddel ingezet en wordt niet op zichzelf gebruikt.

Kelderdrainage prijs

De prijs voor een kelderdrainage begint (bij een kleine kelder) vanaf €2.500,-. Bij een gemiddelde kelder loopt deze prijs op tot ongeveer €5.000,-. Dit is in beide gevallen een definitieve methode om van vochtproblemen in de kelder verlost te zijn.

Gaat het om echt complexe vochtproblemen, dan lopen de prijzen verder op. Onthoud dat elke situatie vraagt om een andere oplossing. Voor drainage in complexe situaties ligt de totaalprijs rond de €10.000,-. Benieuwd hoeveel het kost om uw kelder te draineren? Vraag dan gratis offertes aan! U ontvangt prijsindicaties op maat.

Prijzen kelderdrainage 2024

Kelderdrainage Gemiddelde kostprijs*
Drainage van een kleine kelder €2.500,-
Drainage van een gemiddelde kelder €5.000,-
Kelderdrainage bij complexe vochtproblemen €10.000,-

Let op: dit is een gemiddelde kostprijs, die sterk varieert. Het hangt o.a. af van de aard van het vochtprobleem en de staat van de kelder. Vraag gratis offertes aan voor de exacte prijzen.

Tips om te besparen op de prijs van kelder draineren

Zo bespaart u op de kosten:

  • Help zelf mee: misschien zijn er voorbereidende werkzaamheden die u kunt uitvoeren waardoor de vakman direct aan de slag kan.
  • Kies een vakman in de regio: schakel altijd een expert in de buurt in, om zo de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden.
  • Regel een kwantumkorting: vraag uw buren of zij ook geïnteresseerd zijn in drainage in de kelder. Samen één vakman inhuren zorgt voor een mooie kwantumkorting.
  • Vergelijk gratis offertes: kies zelf de vakman met de scherpste prijs en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs.

Benieuwd naar de exacte prijs van de kelder draineren?

Vergelijk meerdere prijsopgaven en bespaar zo tot wel 40%!


Bekuiping, drainage of kleine reparatie? Correcte vochtdiagnose!

Het is belangrijk om voor vochtproblemen altijd een expert in te huren. Waarom? Verschillende oorzaken van vochtproblemen in de kelder, uiten zich op dezelfde manier. Met vochtplekken op de vloer of wand weet u dus nog steeds net zeker hoe en waar het vocht naar binnendringt.

Een vakman stelt een juiste vochtdiagnose!

Pas na deze diagnose kan worden vastgesteld wat de beste methode is om de kelder waterdicht te maken. Soms is een kleine reparatie aan een lekkende waterleiding voldoende terwijl een andere keer zowel drainage als een bekuiping nodig is.

Kelder ventileren is altijd van belang

Als u de kelder waterdicht hebt gemaakt doormiddel van drainage en eventueel een kelderbekuiping, is het extra belangrijk om de ruimte goed te ventileren. U wilt voorkomen dat er door condensatievocht nieuwe vochtproblemen ontstaan.

Als u de kelder als leefruimte wilt gebruiken is ventilatie heel belangrijk: dit kan door middel van een mechanisch ventilatiesysteem. Ventilatoren in de kelder zorgen voor een goede luchtcirculatie, waardoor een gezond leefklimaat ontstaat. Hebt u een klein budget, dan kunt u ook overwegen om standaard ventilatieroosters te installeren.

Op deze pagina leest u meer over vochtige kelders en de oplossingen.

kelderdrainage vochtbestrijding

Besparen op kelderdrainage? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u rand- of vloerdrainage in de kelder aanbrengen? Of wilt u graag advies van een vakman omdat u niet zeker weet welke methode de beste keuze is?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u meerdere offertes van vakmannen in uw regio. Kies het beste aanbod en bespaar tot 40%! Geen zorgen: de aanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen, u zit nergens aan vast!