scheuren in muren repar

Scheuren in muren repareren

Zit er een scheur in een muur van uw woning? Dat ziet er niet alleen lelijk uit, maar kan ook gevaarlijk zijn omdat de constructie van uw woning wordt aangetast. Het is dus belangrijk om snel actie te ondernemen en scheuren in muren zo snel mogelijk te repareren.

Start gratis offerteaanvraag!

Door gebruik te maken van onze offerteservice vindt u altijd snel en gemakkelijke en betaalbare vakman!

De voordelen van onze service

 • U hoeft slechts één aanvraag te doen om de prijzen van verschillende constructeurs te ontvangen. Vergelijken doet u dus heel gemakkelijk.
 • De offertes zijn helemaal gratis en vrijblijvend, u zit nergens aan vast.
 • U weet zeker dat u niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken

Navigeer op deze pagina direct naar:

Scheuren in buitenmuur of binnenmuur repareren?

  Scheuren komen zowel in binnen- als buitenmuren voor. Over het algemeen zijn scheuren in een binnenmuur minder ernstig dan in de gevel. Gevelscheuren worden namelijk vaak door verzakkingen veroorzaakt, waardoor er eigenlijk meer aan de hand is dan alleen een scheur. Hoe gaat de vakman te werk met een scheur in een muur herstellen?

   

 • Scheuren in stucwerk repareren: de vakman brengt een vulmiddel of een bewapeningsschild aan en stukt de muur opnieuw.
 • Scheuren in buitenmuur repareren: de constructeur repareert niet alleen de scheur met bijvoorbeeld mortel of siliconen, maar pakt ook het onderliggende probleem aan.
 •  

  Benieuwd hoeveel het kost om scheuren in muren te laten repareren? Vergelijk gratis offertes!

Wilt u meer weten over scheuren in binnenmuren of in buitenmuren? Lees dan snel hieronder verder!

Hoe scheuren in buitenmuur repareren?

Er scheur in de buitenmuur loopt vaak via de voegen van het metselwerk. Wanneer u in nieuwbouwwoning heeft, treden er bijna altijd krimpscheuren op doordat er veel vocht uit de bouwmaterialen moet verdampen. Krimpscheuren zijn altijd klein. Een kleine krimpscheur ziet er niet fraai uit, maar kan niet veel kwaad.

Wanneer wordt een scheur gevaarlijk?

Als een scheur breder wordt en de twee muurvlakken ook echt van elkaar wijken, is dat een signaal om in actie te komen. Dan is het belangrijk om de oorzaak van de scheurvorming te achterhalen, evenals de scheur zelf te herstellen. Hoe gaat de vakman te werk met scheuren in een buitenmuur repareren? Daar zijn twee methodes voor.

Lees hier meer over alle gevelrenovaties.

scheur in buitenmuur repareren

Optie 1: Mortel en soliconen

Deze methode is geschikt voor scheuren in een buitenmuur die door de voegen lopen.

 • Stap 1: vulmateriaal kiezen. Er zijn twee opties om scheuren in een buitenmuur te repareren. De eerste is mortel. Zeker wanneer de scheur door voegen loopt, wordt dit materiaal meestal gekozen. Daarnaast is siliconen ook een optie, wanneer de scheur na de herstelling verder scheurt.
 • Stap 2: scheur leegkrabben. De vakman gebruikt een verfkrabber of schraper om de losse delen uit de scheur te verwijderen. Daarbij maakt hij een V-vorm, zodat het vulmiddel beter hecht. Met een stofzuiger verwijdert hij vervolgens al het stof en gruis.
 • Stap 3: scheur dichten. De constructeur maakt eerst de scheur nat, zodat het vulmiddel zich goed kan hechten. Daarna brengt hij de mortel of de siliconen met een plamuurmes of voegijzer aan. Overtollig materiaal verwijdert hij meteen.
 • Stap 4: afwerken. Wanneer het vulmiddel gedroogd is, schuurt de vakman zo nodig nog bij zodat het herstelde gedeelte naadloos bij de bestaande gevel aansluit.

Optie 2: Spiraalanker en kapotte gevelstenen vervangen

Wanneer de scheur in de gevel groter is, waarbij er ook gevelstenen kapot zijn, is er een andere aanpak nodig voor het herstellen van de scheur in de muur. Deze methode is ook het beste voor het repareren van een werkende scheur in een muur.

 • Stap 1: voegen uitslijpen. Omdat een spiraalanker in een horizontale voeg geplaatst wordt, met die voeg eerst worden verwijderd. Daarna verwijdert de vakman stof en gruis.
 • Stap 2: spiraalanker plaatsen. Dit is nodig om de muur meer stabiliteit te geven. De gevelspecialist brengt met een voegpistool speciale spiraalankermortel in de voegen aan. Vervolgens druk hij het spiraalanker in de mortel, zodat het op de juiste plek zit.
 • Stap 3: vastzetten. Met een tweede laag spiraalankermortel zet de vakman het anker goed vast.
 • Stap 4: stenen vervangen. Meestal kunnen kapotte stenen weer gebruikt worden, maar in sommige gevallen is het nodig deze te vervangen. De vakman hakt daarvoor de kapotte steen uit en plaatst een nieuwe.
 • Stap 4: scheur vullen. De vakman vult de hele scheur op met spiraalankermortel. De scheuren in gevelstenen die niet vervangen hoefden te worden vult hij op met restauratiemortel.
 • Stap 5: voegen. Als laatste moeten de voegen van het gerepareerde metselwerk nog gevoegd worden. Daarvoor gebruikt de vakman voegmortel in dezelfde kleur als het oude voegwerk, zodat u bijna niets van de reparatie ziet.

Opsporen en verhelpen van bouwkundige fout

Wanneer er een scheur in een muur zit, wilt u dat natuurlijk zo snel mogelijk gerepareerd hebben. Een scheur ziet er namelijk niet mooi uit. Maar daarnaast is er vaak meer aan de hand. Een contstructeur zal dus nooit alleen de scheur repareren, maar ook kijken hoe deze ontstaan is. Door het oplossen van dat probleem voorkomt u nieuwe scheurvorming.

Eén van de oorzaken van scheuren in een muren is een bouwkundige fout. Meestal zit het probleem in een te hoge trekspanning doordat er te veel druk op de muren staat. Een muur kan meestal veel spanning hebben, maar als die te veel wordt, trekt een muur als het ware bol. Dan ontstaan er scheuren.

Scheuren in muren laten repareren?

Vergelijk offertes en bespaar direct op de prijzen.


Scheuren in stucwerk repareren

Niet alleen in gemetselde muren, maar ook in muren met stucwerk komen scheuren voor. Deze scheuren zijn vaak niet gevaarlijk, omdat ze niet in de constructie van uw woning zitten. Wel is het verstandig om deze scheuren snel te repareren, want ze zien er natuurlijk niet mooi uit. Bovendien is een muur met een scheur gevoelig voor vervelende vochtproblemen.

Er zijn twee opties om scheuren in een binnenmuur of buitenmuur met stucwerk of kalkzandsteen te repareren. De eerste is met een bewapeningsnet en de tweede met een vulmiddel. In beide gevallen is het nodig om de muur opnieuw te stucen.

Optie 1: Bewapeningsnet en stucen

Om te voorkomen dat de scheur na de reparatie terugkomt, gebruikt een constructeur een bewapeningsnet. Dit net zorgt ervoor dat de stuc niet meer kan krimpen. Hoe werkt deze reparatie?

 • Stap 1: voorbereiding. De vakman controleert het stucwerk van de hele muur om te kijken of dit nog in goede staat is. Daarna krabt de specialist de scheur verder uit om te zorgen dat het wapeningsgaas goed kan worden aangebracht.
 • Stap 2: plaatsen bewapeningsnet. De vakman vult de scheur op met het bewapeningsnet en vulmiddel.
 • Stap 3: afwerking. Omdat het bewapeningsnet nu nog goed te zien is, moet de muur opnieuw gestukt worden. Daarmee zorgt de constructeur ervoor dat u na de reparatie niets meer van de scheur ziet!

Optie 2: Vulmiddel en stucen

De meest voorkomende scheuren in stucwerk zijn zogenaamde krimpscheuren. Deze ontstaan bij het uitdrogen van het stuc en zijn te herkennen aan dat ze zeer oppervlakking zijn en smal. Onder invloed van de temperatuur en neemt het vochtgehalte van de stuclaag af en toe, waardoor het zwelt en inkrimpt. Hoe gaat de vakman te werk met het repareren van scheuren in stucwerk of de reparatie van spachtelputz?

 • Stap 1: voorbereiding. De vakman verwijdert met een spatel of krabbertje alle losse deeltjes van het stucwerk rond de scheur. De scheur wordt zo iets groter en ruwer, zodat het vulmiddel beter hecht. Ook controleert hij of er meer stucwerk vervangen moet worden.
 • Stap 2: keuze vulmiddel. Er zijn verschillende soorten vulmiddelen. Vulmiddel in poedervorm is geschikt wanneer en grote hoeveelheden nodig zijn. Voor kleinere scheuren gebruikt de vakman kant-en-klare pasta, zoals de haarscheurvuller van Albastine. Ook is het mogelijk om scheuren in stucwerk te repareren met kit.
 • Stap 3: vulmiddel aanbrengen. De specialist gebruikt een spatel om de scheur helemaal op te vullen.
 • Stap 4: afwerken. Na het vullen van de scheur moet er nieuw stucwerk aangebracht worden zodat de muur weer een geheel is.

scheuren in stucwerk repareren

Hoe zit het bij stucwerk op de buitenmuur?

Stucwerk wordt in Nederland meestal enkel op binnenmuren toegepast, maar het kan ook zijn dat stucwerk op de buitengevel van uw woning gescheurd is. Het herstellen van scheuren in stucwerk in een buitenmuur verschilt niet van de werkwijze bij een binnenmuur.

Ook bij een buitenmuur worden twee methodes toegepast om de scheur weg te werken: met een bewapeningsnet of met een vulmiddel.


Scheuren in de muren herstellen?

Bespaar tot wel 40% en wordt geholpen door een gevelspecialist bij u in de buurt!


Bouwkundige fout?

Het repareren van een scheur is vooral een cosmetische oplossing. Daarom onderzoekt de vakman ook altijd de oorzaak van de scheurvorming. Als de oorzaak van scheuren in de constructie van uw woning niet wordt aangepakt, zal de scheur namelijk altijd terugkomen.

Bovenstaande oplossingen werken dus alleen als de bouwkundige fout of de constructiefout ook is opgelost.

De vakman gaat daarom altijd op zoek naar de oorzaak van de scheur, wanneer de scheur in de constructie van uw woning zit. Eventueel komt daar ook een bouwkundig expert aan te pas. Als de oorzaak gevonden is, moet deze eerst worden aangepakt alvorens de scheur gerepareerd kan worden.

Wat kost het herstellen van scheuren in muren?

De kosten van het repareren van scheuren in muren zijn afhankelijk van de exacte werkzaamheden. U vindt alle richtprijzen in de prijstabel op deze pagina. Wilt u de exacte prijzen direct weten? Vergelijk gratis offertes!

 

Een rekenvoorbeeld: u wilt een scheur in een buitenmuur repareren. De scheur loopt door de voegen en er zijn geen stenen kapot. Wat kost deze reparatie? Het herstellen van de scheur in de muur kost ongeveer €43,- tot €110,- per m². Wanneer er sprake is van een bouwkundige fout kost het onderzoek daarnaar gemiddeld €45,- tot €60,- per uur.

 

Een tweede voorbeeld: u wilt een scheur in het stucwerk in een binnenmuur laten herstellen. In totaal komt de prijs daarvan uit tussen de €80,- en €110,- per gewerkt uur.

Scheuren in muren repareren: de kosten 2024

Wat? Hoe wordt de prijs bepaald? Gemiddelde prijs
Scheur in buitenmuur repareren
Voegen verwijderen rondom de scheur Per m² €35,- tot €45,-
Verwijderen en vervangen van kapotte stenen Per steen €12,- tot €15,-
Nieuw voegwerk aanbrengen (sterk afhankelijke van type voegwerk) Per m² €8,- tot €65,-
Onderzoek en werkzaamheden omtrent het opsporen en verhelpen van bouwkundige fout Per gewerkt uur €45,- tot €60,-
Scheur in binnenmuur (stucwerk) repareren
Onderzoek en werkzaamheden omtrent het opsporen en verhelpen van bouwkundige fout Per gewerkt uur €45,- tot €60,-
Vullen en afwerken van scheur Per gewerkt uur €35,- tot €50,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die sterk per situatie en specialist verschillen. Vergelijk daarom altijd gratis offertes.

Tips om te besparen op de kosten

 • In sommige gevallen dekt uw opstalverzekering de schade. Controleer daarom altijd uw polis of neem contact op met u verzekeraar wanneer u scheurschade heeft.
 • Doe kleine werken zelf om op de arbeidskosten te besparen. Daarbij kunt u denken aan het uithakken van voegen, het vrijmaken van de werkruimte en het opruimen achteraf.
 • Schakel altijd een vakman uit de buurt in om de voorrijkosten zo laag mogelijk te houden.
 • Kies uw specialist bewust en ga voor de beste deal. Door offertes te vergelijken vindt u altijd een betaalbare vakman.

scheur in binnenmuur repareren

Scheuren in de muur repareren? Gratis offertes vergelijken!

Een scheur in een muur ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook wijzen op schade aan de constructie van uw woning. Snel actie ondernemen is dus belangrijk. Bent u op zoek naar een vakman om scheuren in een binnenmeur te repareren? Of wilt u een scheur in de gevel herstellen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt snel een aantal prijsopgaven van specialisten. Door deze te vergelijken op basis van prijs en aanbod vindt u snel en gemakkelijk de beste vakman uit de buurt. Bovendien weet u zeker dat u niet te veel betaalt!