scheur in muur

Scheuren in muren

Het ontstaan van scheuren in muren heeft verschillende oorzaken. Op deze pagina leest u alles over de verschillende redenen en de reparatie van een scheur door een constructeur. Een verzakking, het heien van heipalen, de droogte in Nederland of zelfs een drukke weg zijn bekende veroorzakers van een scheur in een muur.

Het is verstandig om de scheurvorming in de muur te laten repareren door een constructeur. Zo voorkomt u verdere schade en hoge repareerkosten.

Start de gratis offerteaanvraag!

Over de reparatie, de verschillende (ook de gevaarlijke) scheurtypes leest u hier meer. Neem contact op met uw opstalverzekering om te controleren of de kosten voor het repareren vergoed worden. Vergelijk gratis offertes van gevelspecialisten uit de regio om te besparen op de reparatiekosten. Door het offerteformulier in te vullen ontvangt u spoedig een aantal offertes met scherpe prijzen. Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend, u zit dus nergens aan vast.

De voordelen van onze service:

  • U krijgt snel inzicht in de exacte kosten en weet zeker dat u niet te veel betaalt.
  • Het kiezen van een geschikte gevelspecialist is zeer eenvoudig.
  • U bespaart op de kosten door gratis offertes te vergelijken
Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.

Wat voor woning heeft u? (*)
Bent u eigenaar of huurder van het gebouw met vochtproblemen? (*)
Selecteer de gewenste oplossing (*)
Waar in huis zit uw vochtprobleem? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de grond? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de hogere verdieping? (*)
Heeft u een kruipruimte of een kelder onder de woning? (*)


  • U ontvangt eenmalig een aanbod. U ontvangt daarna geen reclame.

Waardoor ontstaan scheuren in muren?

Er zijn verschillende redenen waardoor scheuren in muren ontstaan. De meest bekende redenen zijn aardgaswinning, een verzakking, het heien van nieuwbouw of door trillingen door bijvoorbeeld een drukke weg. Iets minder bekende oorzaken zijn de zoutwinning, landbouw en een verbouwing van de buren. Wist u dat infrastructuur zoals tunnelbouw en de droge zomer ook zorgen voor scheurvorming? Door de droogte ontstaat er namelijk sneller een verzakking. Een scheur heeft niet altijd een externe reden, soms ligt het probleem ook in de constructie van het huis. Bijvoorbeeld door een staalfundering, spatkrachten of door de werking van de bouwmaterialen bij nieuwbouw.

Scheuren in muren door droogte

Nederland wordt steeds droger en hierdoor hebben we in de zomer te maken met een laag grondwaterniveau. De droogte veroorzaakt de laatste tijd steeds meer scheurvorming in muren en vloeren. Vooral woningen met een zogenaamde staalfundering hebben hier last van. Deze huizen met staalfundering staan vaak op klei. Door de droogte klinkt de klei in en hebben we te maken met uitgedroogde kleilaag Er ontstaan hierdoor gedeeltelijke verzakkingen, waardoor de staalfundering en de constructie van de woningen onder spanning komt te staan en door de spanning ontstaan scheuren. In het artikel op de website van het Algemeen Dagblad of op de website van De Volkskrant leest u meer over dit nieuwe probleem.

Huizen met staalfunderingen

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft staalfundering niets tot weinig te maken met staal. Huizen met een staalfundering hebben een fundering onder een gemetselde muur dat bestaat uit een gemetselde voet of een betonplaat. Meestal zijn dit oudere woningen en geen nieuwbouw. De staalfundering staat rechtstreeks op bodem en er zijn geen palen gebruikt. Doordat de staalfundering op de bodem staat, komen er vaak problemen voor met verzakkingen en trillingsschade.

Scheuren door trekspanningen

Metselwerk kan trekspanningen opvangen, maar niet als dit te groot wordt. Trekspanning wordt onder andere veroorzaakt door temperatuurswisselingen, hierdoor krimpt en zetten de muren uit. Te hoge trekspanningen kan de elasticiteit van de muur niet aan en hierdoor veroorzaakt het scheurvorming. Dit bestaat vaak uit kleine scheurtjes tot diepe barsten.

scheuren buitenmuur

Scheur in muur door verzakking

Scheuren die ontstaan zijn door verzakkingen zijn vaak schadelijk, want ze tasten de stevigheid van uw woning aan. Een verzakking zorgt ervoor dat een gedeelte uw woning zakt. Door de verzakking ontstaan er vaak meerdere barsten in de gevel en andere muren. Daarnaast zorgt een verzakking ook voor scheuren in vloeren.

scheuren binnenmuur

Kan een boom zorgen voor scheuren?

Een boom die dicht in de buurt van uw huis staat, kan inderdaad zorgen voor een scheur in de muur. De wortels van de boom trekken namelijk water aan en hierdoor wordt de grondwaterstand lager. De fundering van uw woning kan daarom op sommige plekken iets zakken, waardoor er scheuren ontstaan. Meestal zijn deze scheuren voornamelijk zichtbaar in de zomer en minder goed in de wintermaanden.

Zitten er scheuren in uw muren door schade door heien of droogte?

Laat ze repareren door een vakman! Bespaar op de repareerkosten door offertes te vergelijken.

Gratis offertes vergelijken

Scheur door voorbijrijdend verkeer

Een drukke weg langs uw woning leidt soms tot een scheur in uw woning. De vele auto’s en andere voertuigen zorgen namelijk voor trillingen. De schade die veroorzaakt wordt door deze trillingen noemen we ook wel trillingsschade. Trillingsschade wordt niet alleen veroorzaakt door zwaar verkeer, maar ook door verkeerd aangelegde verkeersdrempels. Trillingen gaan via de fundering door de muren en veroorzaken op den duur scheuren.

Scheuren in muur door heien

Heipalen worden met veel kracht in de grond geduwd. Het heien van nieuwbouw veroorzaakt niet alleen veel lawaai, maar ook veel trillingen. Deze trillingen van het heien kunnen scheuren veroorzaken in omliggende woningen. De barsten in een muur na het heien variëren van kleine scheurtjes, soms maar een millimeter dik, tot grote barsten. Meestal gaat het bij schade door heien om verticale scheuren die over de muren en plafonds lopen.

Scheuren in muren door verbouwing van buren

Een kleine verbouwing of renovatie zal niet leiden tot problemen zoals scheurvorming in de binnenmuur of buitenmuur, dit wordt anders wanneer uw buren een grote verbouwing gaan uitvoeren. Grote machines, trillingen door zwaar bouwverkeer en dergelijke zijn vaak de oorzaak van scheurtjes. Houd uw woning daarom goed in de gaten tijdens de verbouwing en neem op tijd maatregelen wanneer u problemen constateert.

Kan een gevelanker zorgen voor een scheur in de muur?

Een gevelanker is een verbinding tussen de buitenmuur en het houten binnenwerk in een woning. Tegenwoordig worden ze bij nieuwbouw niet meer veel gebruikt, maar we zien ze nog wel vaak terug bij oudere woningen. Specialisten zien voornamelijk problemen met spouwankers en bij gevelankers in de hoeken of bij gevelopeningen. Problemen ontstaan door trekkrachten die te groot worden, waardoor er op de plaats van de gevelanker een scheur ontstaat.

Scheuren in muur bij nieuwbouw

Een woning moet na nieuwbouw nog drogen en zetten. De nieuwbouwwoning zakt als het ware op de fundering. Hierdoor werken de muren, plafonds en vloeren nog na bij nieuwbouw, dit zijn vaak enkele millimeters. Toch kan het werken en zetten na de nieuwbouw zorgen voor kleine scheurtjes, bijvoorbeeld in de binnenmuren of het plafond. Last van grotere scheuren in de buiten- en binnenmuren in uw nieuwbouwwoning? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is het verstandig om de constructie te laten controleren.

Welke type scheuren in muren zijn er?

Er kunnen verschillende typen scheuren ontstaan in de muren. In de buitenmuur zien we vaak horizontale scheuren die over de gehele buitenmuur lopen en barsten vanuit een latei of constructiedeel. Soms lopen deze scheuren trapsgewijs of schuin door het metselwerk. Ook verticale scheuren komen voor in een buitenmuur, waarbij een verspringing ook mogelijk is. In de binnenmuren komen er vaak scheurtjes voor in het stucwerk. Onder een balk of andere constructie komt er soms scheurvorming voor bij binnenmuren die zich snel verspreidt in meerdere hoeken.

Wilt u besparen op de kosten voor een reparatie?

Door offertes te vergelijken weet u zeker dat u niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken

Scheur in metselwerk van buitenmuur

Een scheur in het metselwerk van de buitenmuur moet snel gerepareerd worden. Het is namelijk niet alleen schadelijk voor de constructie van de woning, maar veroorzaakt ook vochtproblemen. Door de barsten trekt namelijk vocht in de muur. Een barst ontstaat doordat de verschillende soorten materialen werken door de temperatuurwisselingen. Als er geen ruimte is voor deze werking, dan drukt het ene materiaal het andere materiaal weg. Andere oorzaken van scheurvorming in een muur zijn een verzakking of trillingen.

Scheur in stucwerk van binnenmuren

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een scheur in het stucwerk van de binnenmuren. Bijvoorbeeld door het doorbuigen van de ondergrond wanneer de binnenmuren niet voldoende meebuigen of door de werking van het plafond en de binnenmuren. Schakel een specialist in voor het herstellen van de scheuren. Hij gebruikt bijvoorbeeld kit, cement-pleister of brengt nieuw stucwerk aan. De methode van herstellen hangt af van het scheurtype en de oorzaak. Het is verstandig om te wachten met de reparatie tot de scheur is gestabiliseerd. Met een werkende scheur ontstaat het probleem namelijk snel weer.

Verticale scheuren

Verticale scheuren komen vaak voor in muren. Bijvoorbeeld door de werking van verschillende materialen, een verzakking of door de trillingen van een verbouwing van de buren. Een andere reden is dat de buitenmuur onvoldoende draagkracht heeft, dit is vaak te herkennen aan meerdere barsten. Tot slot is het ook mogelijk dat een scheur ontstaat in de buitenmuur door onvoldoende dilatatie (een te grote spanning).

Horizontale scheuren

Een horizontale scheur over de gevel wordt veroorzaakt door spatkrachten, deze spatkrachten drukken de buitenmuur als het ware in een knik. Een werkende scheur in een muur laten maken is niet eenvoudig, meestal is het nodig om al het aangetaste metselwerk uit te hakken. Een horizontale scheur in de binnenmuren ontstaat door doorbuiging of de werking van verschillende materialen.

Welke typen scheuren in muren zijn eigenlijk gevaarlijk?

Een aantal typen scheuren in muren hebben een hoge prioriteit om te laten repareren, deze zijn namelijk gevaarlijk voor uw woning. Barsten in de draagmuren zijn schadelijk, want deze tasten de constructie en stevigheid van uw woning aan. Een horizontale scheur over de gehele gevel is onderhevig aan spatkrachten en kan zelfs uit elkaar spatten. Doe de test via eigenhuis.nl om erachter te komen wat de oorzaak is en met welke type u te maken heeft. Dat niet elke scheur in een muur gevaarlijk is voor uw woning, betekent niet dat u de scheur niet moet laten repareren. Een kleine ongevaarlijke scheur kan namelijk uitgroeien tot een grotere scheur die uw woning aantast. Schakel bij twijfel altijd een specialist in.

Wat te doen bij scheuren in muren?

Allereerst is het verstandig om een specialist in te schakelen voor het herstellen van scheuren in muren. Het is namelijk belangrijk om direct te weten of het gaat om een scheur met hoge prioriteit. Een scheur met hoge prioriteit moet u zo snel mogelijk laten repareren door een constructeur om verdere problemen of schade te voorkomen. De constructeur zorgt voor een vakkundige reparatie en pakt direct het onderliggende probleem aan. Wordt de scheur veroorzaakt door een verbouwing van de buren? Vraag dan of ze willen stoppen met de verbouwing tot er is uitgezocht waardoor de scheurvorming in de muur is ontstaat. U wilt natuurlijk niet dat het probleem nog groter wordt.

Scheuren in buitenmuur herstellen, hoe werkt dat?

Welke methode een constructeur gebruikt voor het herstellen van een scheur in de buitenmuur is onder andere afhankelijk van de ernst van het probleem, de locatie en de oorzaak. Soms is het nodig om het aangetaste metselwerk te verwijderen uit de muren of om een gedeelte van de constructie te vervangen. Alleen de scheur herstellen is vaak niet voldoende, daarom pakt de vakman ook altijd de oorzaak aan.

Scheuren in binnenmuur herstellen

Het is niet altijd nodig om een scheur in de binnenmuren te herstellen. Wanneer de scheur in de muur gestabiliseerd is en niet meer werkt, is het soms al voldoende om kit of cementpleister aan te brengen op de binnenmuren. Hiermee wordt de scheur in de muur weggewerkt. Bij onvoldoende draagkracht of oplegging van een draagbalk in één van de binnenmuren is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ondersteuning, anders zakt de balk steeds verder.

Ervaren vakman gezocht voor de reparatie van scheuren?

Vul het offerteformulier in en ontvang geheel vrijblijvend meerdere scherpe aanbiedingen!

Gratis offertes vergelijken

Kosten van scheur in muur herstellen

De kosten voor het herstellen van een scheur zijn sterk afhankelijk van de oorzaak van het probleem en de grootte van de scheurvorming. Het repareren van kleine scheurtjes in niet-dragende binnenmuren is bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker dan de reparatie van een grote scheur in een buitenmuur. Zijn er grote reparaties nodig, bijvoorbeeld aan de constructies of funderingen van de woning? Houd dan rekening met hogere repareerkosten. De totaalprijs wordt daarnaast beïnvloed door de arbeidskosten en de materiaalkosten.

buitenmuur herstellen

Hoe zit het met de verzekering?

Of u de kosten voor de reparatie of renovatie vergoedt krijgt van de verzekering, is afhankelijk van de polis van uw verzekering. Het repareren van scheuren in muren valt onder de opstalverzekering. Heeft u een opstalverzekering afgesloten voor uw woning? Lees altijd uw polis door om te controleren welke kosten voor reparatie en renovatie er vergoed worden door de verzekering. Heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met de VvE.

scheur muren herstellen

Besparen op de reparatie? Gratis offertes vergelijken

Een scheur in uw woning ziet er niet mooi uit, maar is daarnaast ook schadelijk voor uw woning. Scheuren in de buitenmuur veroorzaken bijvoorbeeld vochtproblemen zoals lelijke plekken en schimmelvorming op de binnenmuren. Het is belangrijk om niet alleen de barst in de muur te repareren, maar ook de oorzaak van de scheurvorming. Soms wijzen scheuren in muren namelijk op een groter probleem met de fundering of constructie van uw woning. Bespaar op de repareerkosten door offertes te vergelijken. Vul het offerteformulier in en bespaar tot wel 30%!