Last van scheuren in muren?

Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Last van scheuren in muren?

Scheuren in de muren van uw woning zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook een bron van zorgen. Er zijn allerlei zaken die een scheur in een muur kunnen veroorzaken: de aanhoudende droogte in Nederland, een verzakking of een drukke weg. Op deze pagina leest u alles over verschillende oorzaken van scheurvorming en wat u er aan kunt doen.

Het is altijd verstandig om zo snel mogelijk een specialist in te schakelen om de muur te laten repareren. Daarmee voorkomt u verdere schade en hoge reparatiekosten.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt eenmalig een aantal gratis én vrijblijvende offertes. Door deze te vergelijken vindt u snel de beste reparateur uit uw regio!

Voordelen van onze service

Met één klik op de knop vraagt u offertes aan bij maximaal 5 bedrijven in uw regio. Door te vergelijken bent u verzekerd van een eerlijke prijs en kiest u de vakman die het beste bij u past.

De grootste voordelen van onze offerteservice op een rij:

  • U krijgt een duidelijk beeld van de gemiddelde prijzen.
  • Zo kiest u eenvoudig voor de vakman met de scherpste prijs.
  • De besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs!
  • Uw offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen.

Hoe ontstaan scheuren in muren?

    Zit er een scheur in een binnenmuur of buitenmuur van uw woning? Deze kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen, om te bepalen wat de beste reparatiemethode is. Tevens zijn sommige scheuren gevaarlijk omdat de constructie van uw woning in gevaar komt.

    Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van scheuren?

  • Droogte
  • Trekspanningen en verzakkingen
  • Boomwortels
  • Trillingen
  • Verbouwing van de buren
  • Problemen door een gevelanker
  • Wilt u meer weten over deze oorzaken van scheuren in muren? Lees dan snel verder op deze pagina. Of schakel snel een specialist in. Een specialist inschakelen doet u snel en gemakkelijk via onze gratis offerteservice.

1. Scheuren in muren door droogte

Nederland wordt steeds droger en hierdoor hebben we in de zomer te maken met een laag grondwaterniveau. De droogte veroorzaakt de laatste tijd steeds meer scheurvorming in muren en vloeren. Vooral woningen met een zogenaamde staalfundering hebben hier last van.

Wat is een staalfundering?

Hoewel de naam het wel doet vermoeden, is een fundering op staal niet van metaal gemaakt. Van woningen met deze fundering staan de muren op een verbrede voet onder de grond. Deze voet staat rechtstreeks op een harde laag onder de grond, vaak zand of klei.

Deze huizen met staalfundering staan vaak op klei. Door de droogte klinkt de klei in en hebben we te maken met uitgedroogde kleilaag Er ontstaan hierdoor gedeeltelijke verzakkingen, waardoor de staalfundering en de constructie van de woningen onder spanning komt te staan en door de spanning ontstaan scheuren.

In het artikel op de website van het Algemeen Dagblad leest u meer over dit nieuwe probleem.

2. Trekspanningen en verzakkingen

Trekspanningen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van een scheur in het metselwerk van een buitenmuur. Metselwerk kan veel drukkrachten goed opnemen, maar is minder bestand tegen trekkrachten. Trekkrachten ontstaan door verzakkingen. Er ontstaan bijvoorbeeld spleten in de fundering, waardoor uw woning gedeeltelijk inzakt.

Wanneer de trekspanningen te groot worden, ontstaat er scheuren in het metselwerk. Deze lopen vaak diagonaal door de voegen en beginnen in de hoek van bijvoorbeeld een raam. Omdat er bij deze scheuren vaak sprake is van een verzakte fundering, is het zaak snel een specialist in te schakelen.

scheuren in de muren herstellen

3. Een boom kan ook de boosdoener zijn

Een boom die dicht in de buurt van uw huis staat, kan ook zorgen voor een scheur in de muur. De wortels van de boom trekken namelijk water aan en hierdoor wordt de grondwaterstand lager. De fundering van uw woning kan daarom op sommige plekken iets zakken, waardoor er scheuren ontstaan. Meestal zijn deze scheuren voornamelijk zichtbaar in de zomer en minder goed in de wintermaanden.

4. Scheuren door trillingen: heien en voorbijrijdend verkeer

Trillingen kunnen ook voor een scheur in een muur zorgen. Deze trillingen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door heien in de buurt of door voorbijrijdend verkeer.

Een drukke weg veroorzaakt trillingen in de grond door alle auto’s die eroverheen rijden. Ook een verkeersdrempel zorgt voor trillingen. Deze gaan via de fundering door de muren van uw woning en veroorzaken op den deur scheuren.

Ook het in de grond duwen van heipalen veroorzaakt trillingen in de grond. Deze trillingen kunnen scheuren veroorzaken in omliggende woningen. Vaak gaat het om verticale scheuren over muren of plafonds. Wilt u scheuren uit de muren laten verwijderen? Vraag gratis offertes aan en vind een professionele gevelspecialist.

5. Verbouwing van de buren

Zijn uw buren aan het verbouwen? De bouwgeluiden en andere overlast die daarbij horen, neemt u vaak voor lief, maar als er scheuren in uw woning verschijnen is dat erg vervelend.

Hoe ziet het met de aansprakelijkheid bij deze scheuren in muren?

Wanneer u een scheur in een muur heeft door een verbouwing van de buren zijn zij aansprakelijk voor de schade. Er komt een verzekeringsspecialist bij u langs om vast te stellen wat de oorzaak van de scheurvorming is.

Het is daarom verstandig om de staat van uw muren voor de verbouwing op foto’s vast te leggen. Zo is er, wanneer er wel scheuren ontstaan, geen discussie over de oorzaak.

6. Problemen door een gevelanker

Een gevelanker is een verbinding tussen de buitenmuur en het houten binnenwerk in een woning. Tegenwoordig worden ze bij nieuwbouw niet meer veel gebruikt, maar we zien ze nog wel vaak terug bij oudere woningen. Specialisten zien voornamelijk problemen met spouwankers en bij gevelankers in de hoeken of bij gevelopeningen. Problemen ontstaan door trekkrachten die te groot worden, waardoor er op de plaats van de gevelanker een scheur ontstaat.

Bij nieuwbouw kunnen zich ook problemen voordoen

Een woning moet na nieuwbouw nog drogen en zetten. De nieuwbouwwoning zakt als het ware op de fundering. Hierdoor werken de muren, plafonds en vloeren nog na bij nieuwbouw, dit zijn vaak enkele millimeters. Toch kan het werken en zetten na de nieuwbouw zorgen voor kleine scheurtjes, bijvoorbeeld in de binnenmuren of het plafond. Last van grotere scheuren in de buiten- en binnenmuren in uw nieuwbouwwoning? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is het verstandig om de constructie te laten controleren.

Besparen op de kosten van een gevelrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!

Welke type scheuren in muren zijn er?

  • Scheuren in het metselwerk: deze scheuren zijn vaak gevaarlijk en moeten snel gerepareerd worden. Ze zijn schadelijk voor de constructie van de woning en zorgen voor vochtproblemen.
  • Scheuren in stucwerk: deze scheuren zien er niet mooi ut, maar hebben geen invloed op de veiligheid van uw woning. Wel is het belangrijk om de oorzaak van de scheur te achterhalen en aan te pakken, anders komt de scheur altijd weer terug.

Scheur in metselwerk van buitenmuur

Een scheur in het metselwerk van de buitenmuur moet snel gerepareerd worden. Het is namelijk niet alleen schadelijk voor de constructie van de woning, maar veroorzaakt ook vochtproblemen. Door de barsten trekt namelijk vocht in de muur. Een barst ontstaat doordat de verschillende soorten materialen werken door de temperatuurwisselingen. Als er geen ruimte is voor deze werking, dan drukt het ene materiaal het andere materiaal weg. Andere oorzaken van scheurvorming in een muur zijn een verzakking of trillingen.

Scheur in stucwerk van binnenmuur

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een scheur in het stucwerk van de binnenmuren. Bijvoorbeeld door het doorbuigen van de ondergrond wanneer de binnenmuren niet voldoende meebuigen of door de werking van het plafond en de binnenmuren. Schakel een specialist in voor het herstellen van de scheuren in muren. Hij gebruikt bijvoorbeeld kit, cement-pleister of brengt nieuw stucwerk aan.

De methode van scheuren in muren herstellen hangt af van het scheurtype en de oorzaak. Het is verstandig om te wachten met de reparatie tot de scheur is gestabiliseerd. Met een werkende scheur ontstaat het probleem namelijk snel weer.

Verticale en horizontale scheuren

Verticale scheuren komen vaak voor in muren, bijvoorbeeld door de werking van verschillende materialen, een verzakking of door trillingen. Ook is het ook mogelijk dat een dilatatie scheur ontstaat in de buitenmuur door een te grote spanning.

Een horizontale scheur over de gevel of scheuren in de overgang tussen muur en plafond worden veroorzaakt door spatkrachten. Een werkende scheur in een muur laten maken is niet eenvoudig, meestal is het nodig om al het aangetaste metselwerk uit te hakken.

Zowel verticale als horizontale beginnen vaak bij een kozijn of een uitbouw. De verbindingen tussen bijvoorbeeld een muur en het kozijn zijn zwakkere plekken in een muur, waardoor dat vaak de plek is waar een scheur in een muur begint.

scheur in muur

Welk type scheuren in muren zijn eigenlijk gevaarlijk?

  • Een constructieve scheur is gevaarlijk, want deze scheuren tasten de contstructie van uw woning aan. Bovendien wordt dit scheurtype steeds groter als er niets aan gedaan wordt.
  • Een krimpscheur in stucwerk is niet gevaarlijk, maar krimpscheuren zien er niet mooi uit.

U schakelt het best bij elke scheur snel een vakman in. Een kleine ongevaarlijke scheur kan namelijk uitgroeien tot een grote scheur die uw woning wel aantast.

Wat te doen bij scheuren in de muren?

  • Schakel bij het zien van een scheur in een muur zo snel mogelijk een specialist in.
  • De scheurexpert komt bij u langs om de oorzaak van de scheur vast te stellen. Dan is ook duidelijk of het gaat om een constructieve scheur, die snel hersteld moet worden.
  • Vervolgens zorgt een contstructeur voor een vakkundige reparatie. Ook pakt hij het onderliggende probleem aan, zodat de scheur niet terugkomt.

Lees hier meer over gevelrenovaties.

Muren laten herstellen?

Vind een geschikte specialist en bespaar op de kosten!

Hoe scheuren in muren herstellen?

  • Een scheur in een binnenmuur of buitenmuur wordt in de meeste gevallen met mortel of siliconen gedicht. Soms is het nodig om kapotte gevelstenen of het spiraalanker te vervangen.
  • Een scheur in stuc- of pleisterwerk repareert de vakman met een vewapeningsnet of met een vulmiddel. Daarna moet de muur opnieuw gestukt worden.
  • De gemiddelde kosten van scheuren herstellen liggen op €35,- tot €60,- per m².

Alle informatie over het repareren van scheurvorming in muren.

Scheuren in muren, hoe zit dat met aansprakelijkheid?

Of u de kosten voor de reparatie of renovatie vergoedt krijgt van de verzekering, is afhankelijk van de polis van uw verzekering. Het herstellen van scheuren in muren valt onder de opstalverzekering. Heeft u een opstalverzekering afgesloten voor uw woning? Lees altijd uw polis door om te controleren welke kosten voor reparatie en renovatie er vergoed worden door de verzekering. Wanneer de schade veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een verbouwing van de buren, zijn zij aansprakelijk voor de kosten om de schade te herstellen.

Heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan is het verstandig om eerst contact op te nemen met de VvE. Wanneer u in een huurwoning en zitten scheuren in de muren? Dan neemt u met scheuren in muren contact op met uw verhuurder.

scheur in binnenmuur

Besparen op de oplossing? Gratis offertes vergelijken!

Een scheur in uw woning ziet er niet mooi uit, maar is daarnaast ook schadelijk voor uw woning. Scheuren in de buitenmuur veroorzaken bijvoorbeeld vochtproblemen zoals lelijke plekken en schimmelvorming op de binnenmuren. Het is belangrijk om niet alleen de barst in de muur te repareren, maar ook de oorzaak van de scheurvorming. Soms wijzen scheuren in muren namelijk op een groter probleem met de fundering of constructie van uw woning.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Bespaar op de repareerkosten door offertes te vergelijken. Vul het offerteformulier in en bespaar tot wel 30%!