schimmel in huis

Schimmel in huis

Heeft u last van schimmel in huis en bent u benieuwd wat u daartegen doet? Op deze pagina leest u alles over het ontstaan van schimmelplekken, verschillende schimmelsoorten en hoe u schimmelvorming voorkomt.

Wanneer u last heeft van schimmel in uw woning is het altijd belangrijk om snel actie te ondernemen. Schimmels zijn namelijk slecht voor uw gezondheid en ze gaan nooit vanzelf weg. Om schimmels definitief te verwijderen, moet namelijk het onderliggende vochtprobleem worden opgelost. Twijfel niet en schakel direct een specialist in.

Start gratis offerteaanvraag!

Door gebruik te maken van onze offerteservice vindt u met gemak de beste schimmelexpert in de buurt!

Voordelen van onze offerteservice

 • U krijgt met slechts één aanvraag inzicht in de prijzen van verschillende specialisten uit de buurt.
 • U ontvangt de offertes heel snel, binnen enkele dagen.
 • U vindt altijd een specialist die precies bij uw wensen aansluit.
 • Door te vergelijken weet u zeker dat u niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken

zwarte schimmel in huis

Hoe herken je schimmelvorming?

Schimmel in huis is niet altijd gemakkelijk te herkennen. In de meeste gevallen ziet u duidelijke schimmelplekken op muren of plafonds. Daarnaast geven schimmels een onaangename en muffe lucht af. Als u de schimmelplekken niet kan zien, kunt u ze in ieder geval ruiken.

Hoe zien schimmelplekken eruit?

Schimmelplekken zijn meestal donkere vlekken die u ziet op muren en plafonds. Ook is het mogelijk dat de schimmel een witte kleur heeft. Schimmels kunnen zich aan verschillende oppervlakten hechten, zoals muren en plafonds. Maar ook komt schimmel voor op materialen, zoals isolatiemateriaal en hout. Schimmelplekken komen meestal voor in vochtige ruimtes, zoals badkamers of vochtige kelders.

Wilt u schimmel uit uw huis laten verwijderen door een professional? Vergelijk gratis offertes!

Onzichtbare schimmel in huis: hoe zit dat?

Vaak ziet u niet dat schimmelvorming in uw huis is. Vaak ruikt u dan eerst een muffe en vieze geur en u krijgt last van andere lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of luchtwegproblemen. Onzichtbare schimmels zitten bijvoorbeeld onder vloertegels of tapijt of achter het behang. Het kan zelfs zo ernstig zijn dat u pas iets ziet wanneer een muur of raamkozijn afbrokkelt.

Schimmels komen voornamelijk voor in de natte maanden van het jaar, dus van oktober tot maart. Dan zet men vaak ook de verwarming hoger, wat de groei van schimmels aanwakkert.

Hoe ontstaan schimmels?

Schimmels bestaan uit sporen, die lijken op kleine korreltjes. Deze sporen komen overal in de lucht voor en komen zo ook in uw woning terecht. Meestal gaan deze sporen dood, omdat ze op een plek terechtkomen waar ze zich niet kunnen hechten. Maar als een spore spoor op een wel geschikte plaats komt, dan groeien er snel schimmeldraden uit. Deze draden kunt u wel zin. Aan het eind van de draden ontstaan weer sporendoosjes, waarin nieuwe sporen worden gevormd. Op die manier kan een schimmelplek snel groeien.

Schimmelvorming in uw woning gaat altijd gepaard met een vochtprobleem. Schimmels gedijen namelijk heel goed in een warme en vochtige omgeving.

Hier leest u meer over vocht in huis.

Schakel snel een vakman in om schimmel te bestrijden!

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes.

Schimmel in woning: wat zijn de gevolgen?

Schimmel in huis heeft een aantal nare gevolgen voor uw woning en uw eigen gezondheid. Ten eerste veroorzaken schimmelplekken zware schade aan uw huis. Als het schimmelprobleem niet direct wordt aangepakt, dringen de schimmels steeds verder door in de constructie van uw woning. Dan is het ook niet meer gemakkelijk om de schimmel te verwijderen. Verschillende onderdelen van uw woning worden dan aangetast, zoals gipsplaten en pleisterwerk. Schimmels op hout zijn erg lastig te verwijderen en hebben vaak tot gevolg dat de houten constructie volledig vervangen moet worden.

Daarnaast veroorzaakt schimmel in huis ook problemen voor uw gezondheid. Daarover leest u meer op deze pagina. Bent u benieuwd naar de kosten voor het verwijderen van schimmel? Ontvang gratis offertes!

schimmel in huis bestrijden

Schimmel in huis: gezondheid

Schimmel in huis heeft ook nare gevolgen voor uw gezondheid. Er zijn verschillende schimmelsoorten, waarvan zwarte schimmel het gevaarlijkst is. Zeker bij mensen die al gezondheidsklachten hebben, zijn de gevolgen van schimmelvorming in huis groot.

Welke gezondheidsklachten worden door schimmels veroorzaakt?

 • Vermoeidheid
 • Luchtwegklachten
 • Allergische reacties
 • Luchtweginfecties
 • Astma
 • Prikkende ogen
 • Rode huis
 • Hoofdpijn

Daarnaast is een vochtige omgeving sowieso niet goed voor uw gezondheid. Niet alleen schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving, maar dat geldt ook voor huisstofmijt en ander ongedierte.

Wat te doen bij schimmel in huis?

Als eerste is het belangrijk om de schimmelplekken te verwijderen. Draag daarbij altijd een mondmasker en handschoenen. Om te voorkomen dat de schimmelsporen uw hele woning door vliegen, is het verstandig om de plekken eerst nat te maken en vervolgens met een natte borstel te verwijderen. Voor een professionele reiniging schakelt u een vakman in.

Daarnaast is het voor het bestrijden van schimmel in huis nodig om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken. Een specialist stelt snel het probleem vast, eventueel met vochtmetingen, en zorgt voor een definitieve oplossing.

Vakman gezocht voor schimmel in huis bestrijden?

Vind de beste specialist uit de buurt!

Soorten schimmel in huis

Er zijn verschillende soorten schimmels die in huizen voorkomen. Voor alle soorten geldt dat ze zowel schade aan uw woning als aan uw gezondheid aanbrengen. Schakel dus altijd zo snel mogelijke en expert in om schimmel in huis te bestrijden.

Welke schimmelsoorten zijn er en hoe herkent u ze?

 • Huiszwam: de huiszwam herkent u aan de bruine kleur en de lichte rand die schimmelplekken hebben. Dit is een vervelende schimmelsoort, omdat huiszwammen de cellulose van hout aantasten. Dat heeft tot gevolg dat het hout week wordt, en daarmee de constructie van uw woning erg onstabiel.
 • Kelderzwam: deze schimmelsoort komt, zoals de naam al aangeeft, veel in kelders voor. U herkent de kelderzwam aan de zwam en de draden, die over muren of over hout lopen.
 • Alternaria: alternaria komt niet alleen in huizen, maar ook op rottend fruit voor. U herkent de schimmelsoort aan kleine zwarte vlekken op muren of plafonds.
 • Zwarte schimmel: zwarte schimmel in huis is zeer gevaarlijk voor uw gezondheid. Het is wel gemakkelijk te herkennen. Eerst ziet u kleine zwarte stipjes, die zich uitbreiden tot grote plekken.
 • Cladosporium: cladosporiumschimmels hebben zeer donkere sporen, van olijfgroen tot zwart. Deze schimmelsporen komen veel voor in de buitenlucht, voornamelijk in de warmere maanden van het jaar.
 • Aspergillus: aspergillus schimmel in huis herkent u aan kleine vlekjes die samen een schimmelplek vormen. Deze schimmelsoort kan de longziekte aspergillose tot gevolg hebben.

schimmel in huis gezondheid

Waar komen schimmels vaak voor?

  Schimmels hebben een vochtige omgeving nodig om te groeien. Voor de meeste schimmelsoorten geldt dat de luchtvochtigheid 70% of hoger moet zijn. Daarnaast groeien schimmels het snelst bij temperaturen tussen de 18 en 25 graden. Een goede ventilatie voorkomt veel schimmelvorming.

  In een woning schimmelt het daarom het snelst in vochtige ruimtes. Er zijn verschillende vochtproblemen:

 • Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door een kapotte of poreuze buitengevel. Regenwater dringt door de gevel heen en veroorzaakt vochtplekken aan de binnenkant van uw woning op muren of plafonds. Ook in kelders en kruipruimtes is vaak sprake van doorslaand grondvocht.
 • Optrekkend vocht is grondvocht dat door de vloer omhoogkomt. Het vocht komt onder de topvloer terecht of aan de onderkant van muren.
 • Condensatievocht is neergeslagen condens dat ontstaat bij het gebruik van (warm) water of door onze ademhaling. Condensvocht komt veel voor in de keuken, badkamer en slaapkamer.

Laat schimmel definitief verwijderen!

Schakel een vakman uit de buurt in.

Hoe schimmel in huis voorkomen?

Omdat schimmel in huis altijd duidt op een vochtprobleem houdt het voorkomen van schimmelproblemen vooral in dat u de luchtvochtigheid in uw woning zo laag mogelijk houdt. Hoe voortkomt u vocht- en schimmelproblemen?

 • Zorg altijd voor een goede ventilatie, zodat de lucht door uw huis kan stromen. Vochtige lucht wordt dan snel afgevoerd.
 • Ventileer extra wanneer u kookt, doucht en klust.
 • Maak de voegen in de badkamer en douche regelmatig goed schoon.
 • Breng schimmelwerende verf aan in ruimtes waar het vaak vochtig is.
 • Schakel een specialist in als de vochtproblemen terug blijven komen.

Wilt u meer weten? Kijken op milieucentraal.nl.

Schimmel in huis verwijderen: welke methodes?

Zelf kunt u schimmelplekken verwijderen door 6 gram soda in een liter water op te lossen en dit met een spuit of borstel op de plekken aan te brengen. Het is ook mogelijk om bleek te gebruiken. Dan mengt u 25 ml bleekwater met 1 liter water. Gebruik daarna een zachte borstel om alle schimmel te verwijderen.

Draag bij het verwijderen van schimmel altijd beschermende handschoenen en een mondmasker. Was de kleding die u draagt direct naar het schoonmaken.

Krijgt u de schimmelplekken zelf niet weg, of komen ze steeds weer terug? Schakel dan een gespecialiseerde vakman in. Wat kost schimmel in huis verwijderen? De gemiddelde prijs van deze klus ligt tussen de €25,- en €50,- per m2.

aspergillus schimmel in huis

Schimmel in huis bestrijden? Bespaar op de kosten!

Wanneer u last heeft van schimmel in huis is het altijd belangrijk om snel in actie te komen. De schimmels veroorzaken namelijk niet alleen grote schade aan uw woning, maar zijn ook slecht voor uw gezondheid. De specialist verwijdert niet alleen de schimmelplekken, maar verhelpt ook het onderliggende vochtprobleem.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt een aantal prijsopgaven van specialisten in de buurt. Door deze te vergelijken kiest u eenvoudig de beste vakman. U weet zeker dat u niet te veel betaalt!