vocht in huis

Vocht in huis

Vocht in huis ontstaat altijd en overal. Het is pas een probleem als er te veel vocht is dat niet wordt afgevoerd naar buiten. Het blijft plakken op muren en plafonds en zorgt voor lelijke vochtplekken en schimmel. Heeft u hier ook last van? Vind snel een vakman in uw regio.

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van vakmannen in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod.

Op deze pagina leest u waarom u veel vocht in huis hebt en hoe u het vochtgehalte in huis kunt verbeteren. Ook vindt u hier handige tips om vocht zoveel mogelijk te voorkomen!

Voordelen van onze service

Het vergelijken van offertes is dé manier om verzekerd te zijn van een eerlijke prijs. Doordat u inzicht krijgt in de tarieven van meerdere vakmannen kiest u gemakkelijk voor het bedrijf met het beste aanbod!

De grootste voordelen op een rij:

 • U krijgt een indicatie van de gemiddelde prijzen en bent verzekerd van een eerlijke prijs.
 • U bespaart op deze manier tot wel 40% op de kostprijs.
 • De offerteaanvraag is gratis en zonder verdere verplichtingen.

Gratis offertes vergelijken

vocht in huis

Hoe herken je vocht in huis?

  Het is belangrijk om vochtproblemen snel te bestrijden. Een hoge luchtvochtigheid en schimmels zijn schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor uw woning.

  Hoe herkent u vochtproblemen in huis?

  Meestal valt de muffe lucht die vocht veroorzaakt als eerste op. Ook ziet u vaak snel vochtplekken of schimmelplekken verschijnen. Minder opvallend is het hogere energieverbruik dat gepaard gaat met vochtproblemen.

  U herkent vochtproblemen vaak aan één of meer van de volgende verschijnselen:

 • Muffe lucht in huis
 • Vochtplekken op de muren of plafond
 • Schimmelvorming
 • Een hoger energiegebruik
 • Loslatend behang of stucwerk
 • Ongedierte, zoals pissebedden
 • Mosvorming op buitenmuren

Vocht in huis bestrijden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wat is de oorzaak van vocht in huis?

Vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben. Onvoldoende ventilatie is oorzaak nummer één. Ook condensatie is vaak een oorzaak van diverse vochtproblemen. Condensatie vindt plaats als waterdamp overgaat in waterdruppeltjes, dit gebeurt door bijvoorbeeld warm te douchen. Dit is op zich geen probleem, zolang er maar goed wordt geventileerd. Mocht dit niet gebeuren dan hecht de condens zich aan de ramen, kozijnen en muren.

Lekkage kan vanzelfsprekend ook een oorzaak van vochtproblemen zijn. Een bouwfout, lekke waterleiding of een slechte kitrand kan de bron zijn van lekkage in huis of een vochtige kelder. Ook optrekkend vocht via de fundering en zogenaamde ‘koudebruggen’ zijn oorzaken van vochtproblemen in huis.

Benieuwd naar de prijs die de gelieerde specialisten hanteren voor het bestrijden van vochtproblemen? Vraag gratis offertes aan. Je ontvangt snel aanbiedingen van vochtspecialisten bij jou uit de regio.

Optrekkend vocht

Ziet u vochtplekken ter hoogte van het grondniveau? Dan heeft u last van een optrekkend vochtproblemen. Optrekkend vocht komt vaak in oudere woningen voor omdat in de fundering vaak een waterkering ontbreekt. Grondvocht trek via de fundering in de muren van uw woning omhoog.

Er zijn twee methodes om optrekkend vocht te bestrijden. Door een vochtwerend middel in de muren te injecteren komt er een vochtkerende laag in uw muren. Bij het onderkappen van muren wordt een vochtkering tussen de stenen geplaatst. Dit is een drastische, maar zeer effectieve maatregel.

Doorslaand vocht

De gevel beschermt uw woning tegen regen en andere weersinvloeden. Als de gevelbekleding, vaak bakstenen of bepleistering, poreus is geworden, dringt regenwater uw muren binnen. Doorslaand vocht komt daarom vaak voor bij oudere woningen waarvan de gevelbekleding versleten is. Nieuwe gevelbekleding of het impregneren van de gevel is een effectieve oplossing tegen doorslaand vocht.

Ook vanuit badkamers komt doorslaand vocht voor. Ziet u vochtplekken verschijnen in de ruimte onder de badkamer? Dan heeft u een vochtprobleem in de badkamer. Het water trekt door muren of het plafond naar een andere ruimte.

vocht en schimmel in huis

Condensatievocht

In vochtige ruimtes is huis is condensatievocht onvermijdelijk. Door te douchen of te wassen in de badkamer ontstaat altijd condens. In de keuken komt condensatievocht ook veel voor, vooral bij koken en afwassen.

Hoewel het ontstaan van condensatievocht niet te voorkomen is, is het wel belangrijk om het vochtgehalte snel omlaag te brengen. Als het vochtgehalte hoog blijft, veroorzaakt het condens vochtplekken en schimmelvorming, wat slecht is voor uw gezondheid. Een goede ventilatie voert de vochtige lucht af, waardoor het vochtgehalte daalt, en zorgt voor droge en frisse lucht in huis.

Bouwvocht

Bij het bouwen van woningen wordt veel water gebruikt, bijvoorbeeld bij het storten van cement en bij stucwerken. De eerste jaren dat u in de woning woont komt er dus veel vocht vrij, wat zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.

U herkent bouwvocht aan vochtige constructiedelen, een hoog vochtgehalte, loskomend pleisterwerk of schimmelvorming. Een goede ventilatie is de enige oplossing voor bouwvocht. Een nieuwbouwwoning bevat gemiddeld 4.000 liter vocht, dat er twee jaar over doet om de woning te verlaten.

Vocht in huis door lekkage

Heeft u last van vochtplekken, maar zijn die niet te verklaren door bovengenoemde oorzaken? Dan is de kans groot dat er in een van de leidingen of afvoerbuizen een lekkage zit. Omdat leidingen vaak in de muur weggewerkt zijn, is het lastig om het precieze probleem te vinden.

Het is wel belangrijk om de lekkage snel te traceren. Na verloop van tijd brengt de vochtschade aan uw woning aan, wat grotere problemen geeft. Een lekkage-expert gebruikt speciale apparatuur voor lekdetectie en lost het vochtprobleem snel voor u op.

Hoe vocht in huis bestrijden?

 • Optrekkend vocht: door muren te injecteren met een vochtwerend middel ontstaat een vochtkering in de muur. Met het onderkappen van muren wordt tussen de bakstenen een nieuwe, permanente vochtkering geplaatst.
 • Doorslaand vocht: nieuwe gevelbekleding of het impregneren van uw huidige gevel voorkomen dat vocht uw gevel binnendringt.
 • Condensatievocht: door goed te ventileren verlaat vochtige lucht uw woning en komt er frisse, droge lucht naar binnen.
 • Bouwvocht: een goede ventilatie bestrijdt bouwvocht. Na twee jaar is het meeste bouwvocht verdwenen.
 • Vocht door lekkage: schakel een specialist in om het lek snel te detecteren en te dichten.

vocht in huis bestrijden

Wat kost vocht in huis bestrijden?

Wilt u weten hoeveel het bestrijden van vocht in uw woning kost? In de volgende prijstabel ziet u hoe een vochtspecialist de kosten voor het bestrijden van optrekkend vocht per strekkende meter berekent. Voor het onderkappen van muren betaalt u bijvoorbeeld gemiddeld €115,- per m².

Heeft u last van condensatievocht? Een ventilatiesysteem kost gemiddeld €550,-. Of wilt u doorslaand vocht laten bestrijden? Dan moet u voor impregneren rekening houden met kosten tussen €8,- tot €15,- per m².

Benieuwd naar meer kosten? Kijk voor een overzicht van gemiddelde kosten in de volgende prijstabel.

Prijzen vocht in huis bestrijden in 2024

Type vocht in huis Bestrijden middels Gemiddelde prijs
Optrekkend vocht Muren injecteren €100,- per lopende meter
Muren onderkappen €100,- tot €150,- per lopende meter
Carebrick €115,- per lopende meter
Doorslaand vocht Muren impregneren €8,- tot €15,- per m²
Condensatievocht Ventilatiesysteem Vanaf €550,-
Bouwvocht Ventilatie/bouwdroger Prijzen op aanvraag
Lekkage Afhankelijk van probleem Prijzen op aanvraag

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvende offertes aan.

Last van vochtproblemen? Schakel een vochtbestrijdingsspecialist in!

Vergelijk gratis offertes van specialisten uit uw regio.

Vocht in huis oplossen: handige tips!

In sommige gevallen kunt u (optrekkend) vocht in huis zelf ook oplossen. Het is altijd van belang om goed te ventileren zodat u nattigheid buiten de deur te houdt. Mocht u bijvoorbeeld een gezellig verjaardagsfeest achter de rug hebben, dan is het van belang om na de tijd extra te ventileren. Daarnaast loont het om de vochtproductie in huis te verminderen, denk bijvoorbeeld aan de natte was. Hang het buiten of zet de wasmachine op een hogere centrifugeerstand.

Wat ook helpt tegen een hoog vochtgehalte is als u na het douchen de badkamer droog maakt met een trekker en doek. ‘s Nachts is het verleidelijk om de thermostaat lekker laag te zetten. Advies is om de thermostaat nooit lager dan 15 graden te zetten, zodat u vochtproblemen voorkomt.

Handige tips om vocht in huis te voorkomen!

Hoe meet je vocht in huis?

Vochtproblemen leiden al snel tot een hoge relatieve luchtvochtigheid in huis. Maar wanneer is het vochtgehalte nu te hoog en hoe kunt u dit meten? Met een hygrometer meet u gemakkelijk hoeveel waterdamp in de lucht is opgelost. Een waarde tussen 40 en 60% is het meest prettig voor een woning.

Hoe kunt u optrekkend of doorslaand vocht meten?

Schakel een vochtspecialist in om te meten hoe vochtig uw muren of vloeren zijn. Voor het meten daarvan gebruikt een vakman een vochtmeter. Soms is het voor het meten nodig om steekpennen in de muur te duwen, maar meestal is niet-destructieve meting mogelijk. Vergelijk gratis offertes en vindt een vochtexpert uit uw regio!

Risico’s vocht in huis voor de gezondheid?

  Waarom is vocht in huis zo slecht? Een te hoog vochtgehalte zorgt namelijk voor verschillende gezondheidsklachten. Zo verergeren de klachten van astmapatiënten of mensen met allergieën. Maar ook als u verder gezond bent kunt u last krijgen van nare gevolgen.

  Een aantal voorbeelden zijn:

 • Last van uw ademhaling.
 • Geïrriteerde luchtwegen.
 • Langdurige verkoudheden.
 • Rode vlekken op de huid.
 • Jeukende ogen.
 • Voor uw eigen gezondheid is het daarom belangrijk om vocht in huis te verminderen. Naast deze gezondheidsklachten merkt u ook ongemakken aan uw woning. Zo hebt u een grotere kans op ongedierte in huis, vooral pissebedden en zilvervisjes vinden een vochtige omgeving heel fijn.

Vocht in huis voorkomen

Te veel vocht in huis? Neem zo snel mogelijk maatregelen. Toch is voorkomen altijd beter dan genezen. Er zijn namelijk verschillende manieren om te voorkomen dat het vochtgehalte te veel stijgt.

Zo voorkomt u vocht in huis:

 • Ventileer voldoende, zodat vochtige lucht wordt afgevoerd en droge lucht binnenkomt.
 • Zet de thermostaat in de winter niet lager dan 15 graden.
 • Zet tijdens het douchen en koken een extra raampje open.
 • Laat was zoveel mogelijk buiten drogen.
 • Zorg voor extra ventilatie als er veel mensen in huis zijn geweest, zoals bij een verjaardag of feestje.
 • Isoleer de woning: hoe warmer het binnen is, des te kleiner de kans op condensvorming.

vocht in huis bestrijden

Besparen op vochtbestrijding? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u het vocht in huis verwijderen? Schakel dan de hulp van een vakman in. Hij kijkt waarom het vochtgehalte in huis zo hoog is en pakt de oorzaak van het probleem aan, niet alleen de gevolgen. Zo weet u zeker dat uw probleem definitief verdwijnt. Op zoek naar een vakman in de regio?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u meerdere prijsopgaven van experts in uw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Zo bespaart u tot wel 40% op de kosten! Geen zorgen, want de aanvraag is gratis en vrijblijvend. Met andere woorden: u zit nergens aan vast!