vocht in huis

Vocht in huis

Heeft u last van vocht in huis? U bent niet de enige, vochtproblemen komen vaak voor. Vochtproblemen zijn schadelijk voor het huis én uw gezondheid. Daarnaast is een vochtprobleem regelmatig een broedplaats voor een nieuw probleem. Denk bijvoorbeeld aan schimmels en zwammen.

Het is dus belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen met vochtbestrijding. Vochtproblemen zijn gelukkig goed te bestrijden. In een normaal huis, zonder vochtproblemen, ligt de luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan veel oorzaken hebben.

Wilt u de hulp inschakelen van een vakman? Start de gratis offerteaanvraag!

Voordelen van onze service

 • Scherpe prijzen
 • Ruim 25 jaar ervaring
 • Bespaar tot 40% door te vergelijken
Zodra wij uw aanvraag hebben ontvangen, sturen wij deze door naar gespecialiseerde bedrijven in uw buurt. U krijgt op korte termijn diverse offertes (maximaal 5) toegestuurd. Vergelijk de deze en bespaar tot 40%!
Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.

Wat voor woning heeft u? (*)
Bent u eigenaar of huurder van het gebouw met vochtproblemen? (*)
Selecteer de gewenste oplossing (*)
Waar in huis zit uw vochtprobleem? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de grond? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de hogere verdieping? (*)
Heeft u een kruipruimte of een kelder onder de woning? (*)


 • U ontvangt eenmalig een aanbod. U ontvangt daarna geen reclame.

Een vochtprobleem herkennen

Het is belangrijk om vochtproblemen snel te bestrijden. Een hoge luchtvochtigheid en schimmels zijn schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor uw woning.

Hoe herkent u vochtproblemen in huis?

Meestal valt de muffe lucht die vocht veroorzaakt als eerste op. Ook ziet u vaak snel vochtplekken of schimmelplekken verschijnen. Minder opvallend is het hogere energieverbruik dat gepaard gaat met vochtproblemen. U herkent vochtproblemen vaak aan één of meer van de volgende verschijnselen:

 • Muffe lucht in huis
 • Vochtplekken op de muren of plafond
 • Schimmelvorming
 • Een hoger energiegebruik
 • Loslatend behang of stucwerk
 • Ongedierte, zoals pissebedden
 • Mosvorming op buitenmuren

Wat is de oorzaak van vocht in huis?

Vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben. Onvoldoende ventilatie is oorzaak nummer één. Ook condensatie is vaak een oorzaak van diverse vochtproblemen. Condensatie vindt plaats als waterdamp overgaat in waterdruppeltjes, dit gebeurt door bijvoorbeeld warm te douchen. Dit is op zich geen probleem, zolang er maar goed wordt geventileerd. Mocht dit niet gebeuren dan hecht de condens zich aan de ramen, kozijnen en muren. Lekkage kan vanzelfsprekend ook een oorzaak van vochtproblemen zijn. Een bouwfout, lekke waterleiding of een slechte kitrand kan de bron zijn van lekkage in huis. Ook optrekkend vocht via de fundering en zogenaamde ‘koudebruggen’ zijn oorzaken van vochtproblemen in huis. Benieuwd naar de prijs die de gelieerde specialisten hanteren voor het bestrijden van vochtproblemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U ontvangt op korte termijn diverse reacties!

optrekkend vocht

1. Optrekkend vocht

Ziet u vochtplekken ter hoogte van het grondniveau? Dan heeft u last van een optrekkend vochtproblemen. Optrekkend vocht komt vaak in oudere woningen voor omdat in de fundering vaak een waterkering ontbreekt. Grondvocht trek via de fundering in de muren van uw woning omhoog.

Er zijn twee methodes om optrekkend vocht te bestrijden. Door een vochtwerend middel in de muren te injecteren komt er een vochtkerende laag in uw muren. Bij het onderkappen van muren wordt een vochtkering tussen de stenen geplaatst. Dit is een drastische, maar zeer effectieve maatregel.

doorslaand vocht

2. Doorslaand vocht

De gevel beschermt uw woning tegen regen en andere weersinvloeden. Als de gevelbekleding, vaak bakstenen of bepleistering, poreus is geworden, dringt regenwater uw muren binnen. Doorslaand vocht komt daarom vaak voor bij oudere woningen waarvan de gevelbekleding versleten is. Nieuwe gevelbekleding of het impregneren van de gevel is een effectieve oplossing tegen doorslaand vocht.

Ook vanuit badkamers komt doorslaand vocht voor. Ziet u vochtplekken verschijnen in de ruimte onder de badkamer? Dan heeft u een vochtprobleem in de badkamer. Het water trekt door muren of het plafond naar een andere ruimte.

3. Condensatievocht

In vochtige ruimtes is huis is condensatievocht onvermijdelijk. Door te douchen of te wassen in de badkamer ontstaat altijd condens. In de keuken komt condensatievocht ook veel voor, vooral bij koken en afwassen.

Hoewel het ontstaan van condensatievocht niet te voorkomen is, is het wel belangrijk om het vochtgehalte snel omlaag te brengen. Als het vochtgehalte hoog blijft, veroorzaakt het condens vochtplekken en schimmelvorming, wat slecht is voor uw gezondheid. Een goede ventilatie voert de vochtige lucht af, waardoor het vochtgehalte daalt, en zorgt voor droge en frisse lucht in huis.

4. Bouwvocht

Bij het bouwen van woningen wordt veel water gebruikt, bijvoorbeeld bij het storten van cement en bij stucwerken. De eerste jaren dat u in de woning woont komt er dus veel vocht vrij, wat zorgt voor een hogere luchtvochtigheid.

U herkent bouwvocht aan vochtige constructiedelen, een hoog vochtgehalte, loskomend pleisterwerk of schimmelvorming. Een goede ventilatie is de enige oplossing voor bouwvocht. Een nieuwbouwwoning bevat gemiddeld 4.000 liter vocht, dat er twee jaar over doet om de woning te verlaten.

5. Vocht in huis door lekkage

Heeft u last van vochtplekken, maar zijn die niet te verklaren door bovengenoemde oorzaken? Dan is de kans groot dat er in een van de leidingen of afvoerbuizen een lekkage zit. Omdat leidingen vaak in de muur weggewerkt zijn, is het lastig om het precieze probleem te vinden.

Het is wel belangrijk om de lekkage snel te traceren. Na verloop van tijd brengt de vochtschade aan uw woning aan, wat grotere problemen geeft. Een lekkage-expert gebruikt speciale apparatuur voor lekdetectie en lost het vochtprobleem snel voor u op.

vochtproblemen door lekkage

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een zwakke schakel in de isolatie van uw woning. Er zijn meerdere plekken in huis waarbij er een directe verbinding is tussen de kou van buiten en de warmte van binnen. De isolatie is daar dus niet optimaal. Deze plekken heten koudebruggen. Op deze koude, vochtige locaties kunnen waterdruppels ontstaan. Een koudebrug verhelpen kan in enkele situaties relatief eenvoudig zijn. Een koudebrug omhullen met isolatie is eenvoudig.

Moeilijker is het bijvoorbeeld als de fundering een koudebrug heeft. Daarnaast zijn koudebruggen niet altijd met het oog te constateren. Een tip is om met de hand over een (mogelijk) koudebrug te wrijven. Voel je een groot temperatuurverschil in een bepaald gebied? Dan is dat vaak een indicatie dat u met een koudebrug te maken heeft.

Hoe vocht in huis bestrijden?

 • Optrekkend vocht: door muren te injecteren met een vochtwerend middel ontstaat een vochtkering in de muur. Met het onderkappen van muren wordt tussen de bakstenen een nieuwe, permanente vochtkering geplaatst.
 • Doorslaand vocht: nieuwe gevelbekleding of het impregneren van uw huidige gevel voorkomen dat vocht uw gevel binnendringt.
 • Condensatievocht: door goed te ventileren verlaat vochtige lucht uw woning en komt er frisse, droge lucht naar binnen.
 • Bouwvocht: een goede ventilatie bestrijdt bouwvocht. Na twee jaar is het meeste bouwvocht verdwenen.
 • Vocht door lekkage: schakel een specialist in om het lek snel te detecteren en te dichten.

Tips voor het bestrijden van vocht in huis

In deze video geven we je een aantal handige tips voor het bestrijden van vocht!

Prijzen vocht in huis bestrijden

Wilt u weten hoeveel het bestrijden van vocht in uw woning kost? In de volgende prijstabel ziet u hoe een vochtspecialist de kosten voor het bestrijden van optrekkend vocht per strekkende meter berekent. Voor het onderkappen van muren betaalt u bijvoorbeeld gemiddeld €115,- per m².

Heeft u last van condensatievocht? Een ventilatiesysteem kost gemiddeld €550,-. Of wilt u doorslaand vocht laten bestrijden? Dan moet u voor impregneren rekening houden met kosten tussen €8,- tot €15,- per m². Benieuwd naar meer kosten? Kijk voor een overzicht van gemiddelde kosten in de volgende prijstabel.

Prijstabel: wat kost vocht in huis bestrijden?

Type vocht in huisBestrijden middelsGemiddelde prijs
Optrekkend vochtMuren injecteren€100,- per lopende meter
Muren onderkappen€100,- tot €150,- per lopende meter
Carebrick€115,- per lopende meter
Doorslaand vochtMuren impregneren€8,- tot €15,- per m²
CondensatievochtVentilatiesysteemVanaf €550,-
BouwvochtVentilatie/bouwdrogerPrijzen op aanvraag
LekkageAfhankelijk van probleemPrijzen op aanvraag

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvende offertes aan.

Vergelijk gratis offertes van specialisten uit uw regio.

Last van vochtproblemen? Onze vochtexpert gaat aan het werk met vochtbestrijding zoals het injecteren van muren tegen scherpe prijzen!

Gratis offertes vergelijken

Wat kunt u zelf doen?

In sommige gevallen kunt u (optrekkend) vocht in huis zelf ook oplossen. Het is altijd van belang om goed te ventileren zodat u nattigheid buiten de deur te houdt. Mocht u bijvoorbeeld een gezellig verjaardagsfeest achter de rug hebben, dan is het van belang om na de tijd extra te ventileren. Daarnaast loont het om de vochtproductie in huis te verminderen, denk bijvoorbeeld aan de natte was. Hang het buiten of zet de wasmachine op een hogere centrifugeerstand.

Wat ook helpt tegen een hoog vochtgehalte is als u na het douchen de badkamer droog maakt met een trekker en doek. ‘s Nachts is het verleidelijk om de thermostaat lekker laag te zetten. Advies is om de thermostaat nooit lager dan 15 graden te zetten, zodat u vochtproblemen voorkomt.

Vocht in huis meten: vochtdiagnose

Vochtproblemen leiden al snel tot een hoge relatieve luchtvochtigheid in huis. Maar wanneer is het vochtgehalte nu te hoog en hoe kunt u dit meten? Met een hygrometer meet u gemakkelijk hoeveel waterdamp in de lucht is opgelost. Een waarde tussen 40 en 60% is het meest prettig voor een woning.

Hoe kunt u optrekkend of doorslaand vocht meten?

Schakel een vochtspecialist in om te meten hoe vochtig uw muren of vloeren zijn. Voor het meten daarvan gebruikt een vakman een vochtmeter. Soms is het voor het meten nodig om steekpennen in de muur te duwen, maar meestal is niet-destructieve meting mogelijk.

Besparen op vochtbestrijding?
Gratis offertes vergelijken!

Is uw gevel beschadigd en heeft u last van doorslaand vocht? Of heeft u last van de hoge luchtvochtigheid die bouwvocht veroorzaakt in uw nieuwbouwwoning? Een vochtige woning is altijd vervelend. Daarnaast is een hoge luchtvochtigheid ongezond en tasten de vochtplekken de constructie van uw woning aan.

Wilt u de vochtproblemen effectief bestrijden?

Schakel dan voor vochtwering een vochtspecialist in. Vul uw gegevens in op het offerteformulier en u ontvangt snel van maximaal 5 vochtbestrijders een offerte. Vergelijk de offertes op prijs en aanbod en kies zelf de specialist die het meest aan uw wensen voldoet. Met deze offerteservice bespaart u tot wel 40% op de kosten!

vocht in huis bestrijden