vocht in huis

Vochtbestrijding

Last van vochtige muren of gele vochtplekken op het plafond? Ga dan voor professionele vochtbestrijding. De vakman stelt de juiste diagnose zodat u weet wat het probleem veroorzaakt. Door de bron van het probleem aan te pakken, bent u straks permanent verlost van de vochtplekken. Op zoek naar een vochtspecialist?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag krijgt u zo snel mogelijk meerdere offertes, gewoon in uw mailbox. Vergelijk de prijzen en kies gemakkelijk voor het beste aanbod: u bespaart tot wel 40%!

Op deze pagina leest u op welke wijze u vocht kunt bestrijden en hoeveel dit ongeveer kost. U krijgt handige aandachtspunten bij vochtbestrijding én leest bovendien hoe u bespaart op de kosten.

Wat is vochtbestrijding?

Vochtbestrijding wordt toegepast als u last hebt van vochtproblemen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de luchtvochtigheidsgraad in huis gezond is: tussen de 40% en 60%. Hierdoor verdwijnen gezondheidsproblemen en ziet uw woning er uiteindelijk netter en verzorgder uit: geen schimmel- of vochtplekken meer op de muren en plafonds!

Hoe werkt vochtbestrijding?

Er zijn verschillende methodes die worden toegepast. Welke techniek de beste optie is, hangt helemaal af van de oorzaken van de problemen. U kunt bijvoorbeeld ventileren wat u wil, maar als vocht via een lek in de muur binnen blijft dringen, daalt de vochtigheidsgraad nog steeds niet!

  Gratis offertes vergelijken

  U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.

  Wat voor woning heeft u? (*)
  Bent u eigenaar of huurder van het gebouw met vochtproblemen? (*)
  Selecteer de gewenste oplossing (*)
  Waar in huis zit uw vochtprobleem? (*)
  Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de grond? (*)
  Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de hogere verdieping? (*)
  Heeft u een kruipruimte of een kelder onder de woning? (*)
  Hoe dringend is uw vochtprobleem? (*)


   Gratis – Vrijblijvend

   Navigeer op deze pagina direct naar:

   Wanneer is vochtbestrijding nodig?

    Vochtbestrijding is zo snel mogelijk nodig zodra er een probleem ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw gevel beschadigd is, en regenwater zo naar binnendringt. Of wanneer er door een gebrek aan een waterkering grondwater in de muur omhoogtrekt. Dit merkt u vaak aan kleine dingen. Een muur die vochtig of klam aanvoelt, beslagen ramen als u ’s ochtends opstaat of een houten vloer die kromtrekt of zelfs gaat rotten.

    Belangrijk is dat u deze symptomen niet zomaar kan behandelen. Een nieuwe houten vloer trekt opnieuw krom als de luchtvochtigheid nog steeds te hoog is. En nieuw behang of een nieuwe lik verf op de kozijnen doet niks als de muren van binnen nog steeds heel erg vochtig zijn.

    Door deze symptomen merkt u dat er een probleem is:

   • Vochtige binnenmuren
   • Beslagen ramen
   • Rottend houtwerk
   • Muffe lucht in huis
   • Klein ongedierte, zoals pissebedden en zilvervisjes
   • Bladderende verf
   • Een hogere energierekening
   • Langdurige luchtwegklachten

   Vochtproblemen bestrijden met vochtbestrijding?

   Een vochtspecialist helpt u graag. Vraag kosteloos offertes aan!

   Gratis offertes vergelijken

   Vochtbestrijding bij optrekkend vocht

   Eén probleem waarbij vochtbestrijding noodzakelijk is, is optrekkend grondwater. Hierbij trekt het grondvocht via de fundering omhoog, waardoor vervelende vochtplekken en soms zelfs schimmel ontstaat!

   Hieronder leest u meer over vochtbestrijding bij optrekkend vocht. Heeft u de hulp van een vochtexpert nodig? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar!

   Wat is optrekkend vocht?

   Dit is één van de meest voorkomende problemen. Het grondwater oefent constant druk uit op de fundering en keldermuren, en trekt zo in het beton of het metselwerk. Bij een gebrek aan een waterkering trekt het vocht omhoog, waarna de onderkant van de binnenmuren vochtig en klam aanvoelen. Dit kan zijn doordat er geen waterkering is, of als er een onderbreking in zit.
   U herkent dit aan loslatend behang aan de onderkant van de muur, een kromtrekkende vloer of gele vochtkringen.

   Het bestrijden van optrekkend vocht wordt gedaan door de waterkering te herstellen of een nieuwe waterkering te plaatsen.

   Hoe optrekkend vocht bestrijden?

    De vochtbestrijding in uw muren kan op verschillende manieren. U kunt optrekkend vocht bestrijden door de muur te injecteren, te onderkappen of door middel van het Carebrick systeem.

    Benieuwd naar de exacte kosten voor het behandelen van optrekkend vocht? Vraag gratis vrijblijvende offertes aan voor de scherpste prijs!

   • Injecteren: de vakman injecteert een vochtwerend middel dat door de breedte van de muur trekt. Dit houdt grondwater tegen als het omhoog wil trekken. Dit kost ongeveer €100,- per strekkende meter.
   • Onderkappen: hierbij maakt de vakman een fysieke waterkering van kunststof. Hij freest een horizontale sleuf in het metselwerk en plaatst hierin een kunststof materiaal. Zo kan het grondwater niet langer omhoogtrekken. De kosten hiervoor liggen tussen de €100,- tot €150,- per lopende meter.
   • Carebrick: de vakman plaatst kokers in de muur die voor luchtdoorstroming zorgt. Door het verdampingsproces dat ontstaat trekken de kokers het vocht naar zich toe en voeren het zo af naar buiten. Dit kost gemiddeld €115,- per strekkende meter.

   Kosten optrekkend vocht bestrijden in 2021

   Werkzaamheden Omschrijving Gem. kosten incl. btw
   Muren injecteren Binnenmuur injecteren (8 strekkende meters) €800,-
   Muren onderkappen Plaatsing van een waterkering in de muur €100,- tot €150,- per strekkende meter
   Carebrick vochtbestrijding ventilatie via een Carebrick systeem €115,- per strekkende meter

   *Let op: dit zijn gemiddelde kosten per lopende meter. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

   muren injecteren

   Vochtbestrijding bij doorslaand vocht

   Een ander probleem waarbij vochtbestrijding in uw muur noodzakelijk is, is doorslaand vocht. Hierbij zuigt het metselwerk regenwater op, wat via de muur naar binnendringt.

   Hieronder leest u meer over vochtbestrijding bij vochtdoorslag. Wilt u hiervoor een vakman inhuren, twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan: zonder verdere verplichtingen!

   Wat is doorslaand vocht?

   Doorslaand vocht houdt in dat de buitenmuur regenwater absorbeert. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Zo kan het gewoon ontstaan door ouderdom: vaak worden oudere muren poreus en absorberen ze daarom vocht.

   Maar ook beschadigingen zorgen voor vochtdoorslag!

   Denk hierbij aan afbrokkelende voegen of kapotte gevelstenen. Vochtbestrijding in uw muren bestaat in dat geval eerst uit het herstellen van de buitenmuur.

   U herkent doorslaand vocht aan vochtplekken op uw muren. Deze kunnen op verschillende plekken ontstaan: zowel boven als beneden. Omdat de symptomen voor een groot deel overeenkomen met optrekkend grondvocht maar u het vocht wel op verschillende manieren moet bestrijden, raden we aan een vochtspecialist in te huren voor een officiële vochtmeting.

   doorslaand vocht

   Hoe doorslaand vocht behandelen?

    Om vochtdoorslag tegen te gaan is er één ding dat u kunt doen: de muur waterdicht maken. Dit kan door middel van impregneren, vochtwerende verf of nieuwe gevelbekleding.

   • Impregneren: dit is een kleurloze beschermlaag die de muur waterafstotend maakt. Dit kost ongeveer €9,- per m². De meeste mensen kiezen ervoor om dit te combineren met een reiniging en eventueel de voegen vervangen zodat de muur helemaal waterdicht is.
   • Vochtwerende verf: door de muur te schilderen met een vochtwerende verf maakt u het geheel waterdicht. Dit kost ongeveer €30,- tot €45,- per m², maar houd er rekening mee dat de kosten voor een eventuele vergunning hier nog overheen komen!
   • Nieuwe gevelbekleding: hiermee beschermt u de gevel tegen neerslag en krijgt het geheel een vernieuwde uitstraling. De kosten starten vanaf €35,- per m².
   • Benieuwd naar de exacte prijs voor het behandelen van doorslaand vocht? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

   Kosten vochtbestrijding doorslaand vocht in 2021

   Werkzaamheden Omschrijving Gem. kosten incl. btw
   Muren impregneren
   • Buitenmuur impregneren (100m²)
   • Reinigen en impregneren (100m²)
   • Reinigen, voegen & impregneren (100m²)
   • €800,- tot €1.500,-
   • €1.700,-
   • €3.000,-
   Vochtwerende verf Bescherming van de muur d.m.v. waterafstotende verf €30,- tot €45,- per m²
   Nieuwe gevelbekleding Waterdichte gevelbekleding plaatsen Vanaf €35,- per m²

   *Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte kosten offertes aan via het offerteformulier.

   Doorslaand vocht bestrijden?

   Vraag offertes aan via het offerteformulier en schakel een vochtspecialist in!

   Gratis offertes vergelijken

   Vochtbestrijding bij condensatievocht

   Ook bij condensatievocht is vochtbestrijding in uw woning noodzakelijk. Het condensatievocht blijft plakken op muren en plafonds en moet dus zo snel mogelijk afgevoerd worden naar buiten. De enige manier om condensatievocht te bestrijden is door middel van ventilatie.

   Hieronder leest u meer over de vochtbestrijding bij condensvorming. Op zoek naar een vakman in de buurt? Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!

   Wat is condensatievocht?

   Condensatievocht ontstaat altijd en overal. Tijdens het ademen, sporten, koken, douchen en welke activiteit dan ook. Dit is niets meer of minder dan vochtige lucht. En met een goed ventilatiesysteem hoeft dit zeker geen probleem te zijn: dan wordt het vocht afgevoerd naar buiten en komt er frisse, droge lucht naar binnen.

   Maar bij oudere huizen die steeds verder geïsoleerd worden verdwijnen alle natuurlijke ventilatiemogelijkheden. Hierdoor stapelt het vocht zich op en blijft het plakken op muren, ramen en plafonds. U herkent dit aan vochtplekken, beslagen ramen en zelfs druppeltjes aan het plafond.

   condensatievocht vochtbestrijding

   Hoe condensatievocht bestrijden

   Condensatievocht kunt u bestrijden door middel van ventilatie. Dit kan heel goedkoop: door ventilatieroosters in de kozijnen te plaatsen bijvoorbeeld. Laat deze dan 24/7 open staan voor voldoende frisse lucht. Dit kost, inclusief arbeidskosten, ongeveer €170,-.

   Soms is dit niet voldoende en is het slim om te investeren in een badkamerventilator of ander ventilatiesysteem. Een nieuwe badkamerventilator kost gemiddeld €200,-. Ventilatieroosters laat u plaatsen vanaf €170,- per stuk.

   Kosten condensatie vocht oplossen 2021

   Werkzaamheden Omschrijving Gem. kosten incl. btw*
   Plaatsen badkamerventilator Arbeid incl. ventilator €200,-
   Ventilatierooster plaatsen Arbeid incl. ventilatierooster €170,-

   *Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

   Condensatievocht bestrijden?

   Een vochtexpert staat voor u klaar. Vraag kosteloos offertes aan!

   Gratis offertes vergelijken

   Vochtbestrijding bij lekkages

   Bij een lekkage stijgt de luchtvochtigheid in huis ook en is het belangrijk om een vochtbestrijdingsbedrijf in te huren. Er zijn verschillende lekkages die problemen veroorzaken, zoals een lekkage in de verwarmingsbuis, een lekkende dakgoot of een badkamerlekkage!

   Hieronder leest u daar meer over. Op zoek naar een vochtspecialist? Vraag gratis offertes aan en bespaar op de kosten!

   Hoe ontstaan lekkages?

   Een lekkage ontstaat door verschillende oorzaken. Een lek in de leidingen ontstaat vaak door veroudering of een slechte afvoerbuis. Het kan ook veroorzaakt worden door achterstallig onderhoud: zeepresten of vervuiling verzorgen een blokkade, waardoor het water een andere weg naar buiten zoekt. U herkent lekkages aan een hogere waterrekening, gele vochtkringen op het plafond of tegen de muur en muffe luchtjes in huis.

   vochtdetectie

   Hoe lekkages repareren?

   Een vochtspecialist gaat eerst op zoek naar de plek van het lek. Dat is vooral belangrijk bij lekkages in leidingen die in de muur of vloer verwerkt zijn: door met lekdetectie locatie heel nauwkeurig op te sporen voorkomt u onnodig breekwerk. Dit wordt onder andere gedaan met warmtecamera’s of ultrasoondetectie.

   De vakman zaagt dan het beschadigde deel van de leiding weg en plaatst hier een nieuwe buis tussen. Hij zorgt er natuurlijk voor dat dit helemaal waterdicht is voordat hij de muur weer dichtmaakt. Nu bent u zelf verantwoordelijk voor de afwerking hiervan.

   Voor 1 uur arbeid betaalt u ongeveer €75,-. Wilt u een badkamer lekkage opsporen, dan neemt dit ongeveer 4 werkuren in beslag: dit kost gemiddeld €300,-.

   Kosten vochtbestrijding bij lekkages 2021

   Werkzaamheden Omschrijving Gem. kosten incl. btw
   Lekkage verwarmingsbuizen Gebasseerd op 1 uur arbeid €75,-
   Waterlekkage opsporen en oplossen Gebasseerd op 2 werkuren €150,-
   Badkamer lekkage oplossen/td>

   Gebasseerd op 4 werkuren €300,-

   *Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per expert. Voor exacte prijzen vraagt u gratis offertes aan.

   Specialist in lekkages nodig?

   Vraag offertes aan via het offerteformulier en schakel een vochtspecialist in!

   Gratis offertes vergelijken

   Vochtbestrijding kelder

   Vochtbestrijding in de kelder is vooral nodig als u de ruimte wilt gebruiken als leefruimte. In dat geval moet er een gezonde luchtvochtigheidsgraad zijn. In de kelder is vocht bestrijden noodzakelijk als u last hebt van binnensijpelend vocht of gewoon een teveel aan water.

   Hieronder leest u meer over de mogelijkheden van vochtbestrijding. Benieuwd naar de prijzen? Vraag dan vandaag nog gratis offertes aan en bespaar zo tot 40%!

   vochtbestrijding drainage

   Kelder vochtprobleem: hoe ontstaat het?

   De keldermuren zijn continu omringd door grondvocht. Dit oefent altijd druk uit op de muren, waardoor er na verloop van tijd best beschadigingen ontstaan. Er ontstaan regelmatig lekkages aan de kim: de aansluiting van de vloer en de muren, doordat deze de hoge druk niet aankan. Daarnaast ontstaan er regelmatig problemen door optrekkend grondvocht dat in poreus metselwerk trekt.

   Om vocht in de kelder te bestrijden zijn er in principe twee mogelijkheden: een bekuiping en kelderdrainage.

   Kosten vocht in kelder oplossen

   Werkzaamheden Omschrijving Gem. kosten incl. btw
   Bekuiping van de kelder Waterdicht maken van de vloer en wanden €2.500,- tot €10.000,-
   Kelderdrainage Afvoeren van vocht via een drainagesysteem €2.500,- tot €10.000,-

   *Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per expert. Voor exacte prijzen vraagt u gratis offertes aan.

   Kelderdrainage

   Kelderdrainage wordt toegepast bij een teveel aan water in de kelder. Dit zorgt ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd naar een opvangreservoir en uiteindelijk in het riool beland. Er zijn verschillende drainagesystemen: welke u nodig heeft hangt af van de plek waar het vocht naar binnendringt.

   • Randdrainage: als het water vooral via de kimnaad naar binnen komt.
   • Wanddrainage: wanneer het grondwater via de wanden naar binnen sijpelt. Dit wordt altijd geplaatst in combinatie met vloerdrainage.
   • Vloerdrainage: een noppenfolie vangt het water dat via de vloer (of wanden) naar binnendringt op, en voert het af.

   De kosten voor kelderdrainage beginnen rond de €2.500,- en lopen op tot gemiddeld €10.000,-. Afhankelijk van de gekozen methode en de afmetingen van uw kelder.

   Bekuiping van de kelder

   Een bekuiping betekent feitelijk dat u de kelder waterdicht maakt. Dit kan op verschillende manieren. Eén van de meest gebruikte methodes is het aanbrengen van een waterdichte pasta. Hiermee behandelen de vakmannen zowel de muur als de vloer, waarna ze het geheel netjes afwerken. Hierdoor dring vocht niet langer naar binnen! Dit noemen we een stijve bekuiping.

   Een soepele bekuiping wordt gedaan als de keldermuren echt in slechte staat verkeren. De muren en vloer worden afgeplakt met een waterdichte folie die het water tegenhoudt. Daarvoor wordt een nieuwe vloer gemetseld en de vakmannen storten een nieuwe vloer.

   De prijzen voor een bekuiping variëren van €4.000,- tot €10.000,-.

   Is er voor vochtbestrijding subsidie?

   Als u vocht in uw muur laat behandelen kán het zijn dat u recht hebt op een subsidie. Dit is alleen het geval als u tegelijkertijd ook investeert in een betere isolatie. Als u vochtdoorslag bestrijdt met nieuwe gevelbekleding is dat een optie! In dat geval hebt u recht op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis: dit is een subsidie van €200,- tot €1.200,-! Meer hierover leest u op rvo.nl

   Verder zijn er geen specifieke subsidies voor vochtbestrijding zelf. Ga altijd op zoek naar de oorzaak van de problemen. In sommige gevallen kunt u de schade vergoed krijgen door uw inboedel- of brandverzekering. U moet dan wel kunnen aantonen dat u geen rol heeft gespeeld in het veroorzaken van het probleem én dat u alles heeft gedaan om problemen te voorkomen.

   Vochtbestrijding uitbesteden: waarop letten?

   Gaat u vocht bestrijden? Let dan op het volgende:

   • Pak de directe oorzaak aan en niet alleen de gevolgen! Dit is heel belangrijk: alleen dan weet u zeker dat de problemen niet meer terugkeren.
   • Laat een juiste vochtdiagnose stellen. De gevolgen van veel verschillende problemen komen overeen, en het is daarom lastig om bijvoorbeeld vochtdoorslag en optrekkend grondvocht van elkaar te onderscheiden.
   • Kies voor een vakman in uw eigen regio! Zo weet u namelijk zeker dat de voorrijkosten zo laag mogelijk zijn.
   • Houd er rekening mee dat de kosten vaak nog exclusief de nieuwe afwerking zijn. U moet uw muur of vloer dus na de vochtbestrijding opnieuw afwerken: geef het wel de tijd om goed te drogen! Anders keren de problemen alsnog terug als het overtollige vocht de muur verlaat.

   schimmel verwijderen

   Vocht bestrijden: tips om te besparen

   Vocht in huis bestrijden is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad: gelukkig zijn er meerdere manieren om te besparen op de prijzen van vochtbestrijding. Hieronder geven we u een paar handige tips.

   • Kies voor een vakman in de regio: zo zijn de voorrijkosten zo laag mogelijk.
   • Help zelf mee: vraag de vochtspecialist wat mogelijk is. Misschien kunt u het oppervlak voorbereiden of zelf materialen bestellen.
   • Werk de muur zelf af: schakel hier geen vakman voor in maar behang de wand zelf opnieuw of schilder het plafond zonder de hulp van een professionele schilder.
   • Vergelijk offertes: kies het bedrijf met de scherpste prijs en bespaar zo tot 40% op de kostprijs!

   vochtproblemen bestrijden

   Vochtspecialist nodig? Vergelijk gratis offertes!

   Vochtbestrijding in uw huis nodig? Met de hulp van een vakman weet u zeker dat de methode van vochtbestrijding past bij de oorzaak van uw probleem. Hiermee bent u ook definitief van het vocht verlost en weet u zeker dat er geen onnodige beschadigingen ontstaan aan de muren. Op zoek naar een vakman?

   Start gratis offerteaanvraag!

   Na de aanvraag ontvangt u meerdere prijsopgaven van experts in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies voor het beste aanbod. Op die manier bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en zonder verplichtingen: u zit dus nergens aan vast!

   Gratis offertes vergelijken