condensatievocht

Condensatievocht

Is de luchtvochtigheid in uw woning te hoog? Zijn de wanden in uw badkamer of keuken nat en ziet u schimmelplekken verschijnen? Condensatievocht komt in iedere woning voor, maar kan bij onvoldoende ventilatie voor grote problemen zorgen. Niet alleen uw woning heeft onder condensatievocht te lijden, maar ook uw gezondheid. Zoekt u een vakman om vochtproblemen te bestrijden?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via het offerteformulier om snel een goedkope vakman te vinden.

Er is één manier om condensatievocht te bestrijden.

Een goede ventilatie pakt condensatie systematisch aan. Op deze pagina leest u alles over de oorzaken en het bestrijden van condensatie. Ook vindt u informatie over ventilatie en hoe een vochtexpert u daarmee helpt.

Voordelen inschakelen vochtspecialist

Het inschakelen van een vochtspecialist brengt vele voordelen met zich mee. U bent bijvoorbeeld verzekerd van een snel, efficiënt en professioneel resultaat.

 • Een vakman stelt de correcte vochtdiagnose
 • De vochtspecialist geeft persoonlijk advies
 • Een snel en efficiënt resultaat

Gratis offertes vergelijken

  Oorzaken condensatievocht

  Condensatievocht komt vooral in vochtige ruimtes van woningen voor. Door te koken, de douchen of bijvoorbeeld door de wassen ontstaat condens. Maar ook de lucht die we uitademen bevat condens. Als dit vocht onvoldoende mogelijkheid heeft de ruimte te verlaten, ontstaan vochtproblemen door condensatie. Bij condensatieproblemen moet u denken aan vochtplekken of schimmelvorming. Vaak ruikt u ook een muffe geur. Schimmelplekken zijn erg lelijk, maar zijn daarnaast ook slecht voor uw gezondheid en uw huis. Verf- en pleisterwerk laat los en behang blijft niet meer plakken. Verwijderen en bestrijden van vocht door condensatie is dus zeer belangrijk. Bestrijden doet u door goed te ventileren.

  Hoe condensatievocht in huis bestrijden?

  Goed ventileren is de enige manier om condensatievocht permanent te bestrijden. Verwijderen doet u bijvoorbeeld met natuurlijke ventilatie, een ventilator voor afzuiging of een mechanisch ventilatiesysteem. Bij onvoldoende ventileren komt het probleem steeds terug als er weer vocht door condensatie gevormd wordt.

  Door steeds schone, frisse lucht van buiten in de woning te laten, daalt de luchtvochtigheid en krijgt u een gezond klimaat in huis. Zet daarom na het douchen het badkamerraam een paar uur open en gebruik de afzuigkap als u eten kookt. Daarnaast zijn ventilatiesystemen een goede manier om het ventileren systematisch aan te pakken. Afhankelijk van het gekozen systeem kunt u de lucht zowel op natuurlijke als op mechanische wijze laten ventileren.

  Wilt u condensatievocht laten bestrijden door een vochtspecialist? Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

  Kosten condensatie vocht oplossen 2024

  Werkzaamheden Omschrijving Gem. kosten incl. btw*
  Plaatsen badkamerventilator Arbeid incl. ventilator €200,-
  Ventilatierooster plaatsen Arbeid incl. ventilatierooster €170,-

  *Let op: dit zijn gemiddelde kosten. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

  Welke soorten ventilatie zijn er?

  Om condensatievocht in uw badkamer, keuken en andere ruimtes in huis aan te pakken is enkel goed ventileren effectief. Zodra u niet meer goed ventileert, zult u zien dat de luchtvochtigheid stijgt. Voor de afzuiging van vochtige lucht in uw woning zijn verschillende opties, zoals ventilatiesystemen, een ventilator of natuurlijke ventilatie. Lees verder voor meer informatie.

  Mechanisatie ventilatie

  Heeft u last van terugkerend condensatievocht en komt u er niet vanaf door vaak een raam open te zetten?

  Met mechanische ventilatie bent u niet afhankelijk van de natuurlijke luchtstroom en heeft u de afzuiging van vochtige lucht en condens in uw woning geheel in eigen hand. U pakt vochtproblemen zoals schimmels en een te hoge luchtvochtigheid systematisch aan met een centraal ventilatiesysteem.

  Het grote voordeel is dat de lucht gefilterd wordt bij het naar binnen gaan, waardoor voorkomen wordt dat u binnen onaangename geuren van buiten ruikt. Mechanische ventilatie tegen condensatie is in verschillende soorten te verkrijgen.

  Ventilatiesystemen

  Bij mechanische ventilatiesystemen heeft u keuze uit verschillende categorieën. Zo zijn er systemen die zorgen voor een natuurlijke toevoer van verse lucht om condensatie tegen te gaan. Andersom zijn er ook systemen die enkel lucht verwijderen. Tevens zijn er systemen die zowel voor het verwijderen van lucht als de toevoer van lucht zorgen. Zo wordt verse buitenlucht door de mechanische ventilatie door de woning gestuwd. De toegevoerde lucht wordt daarbij wel eerst gefilterd voordat het uw woning in komt.

  Daarnaast is mechanische ventilatie met warmteterugwinning ook mogelijk. Mechanische ventilatie gebruikt een warmtewisselaar om de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt gebruikt om de toegevoerde lucht te verwarmen. Op deze manier gaat er geen warmte verloren.

  condensatievocht oplossen

  Natuurlijke ventilatie

  Natuurlijke ventilatie is het verversen van de lucht in uw woning, zonder het gebruik van mechanische ventilatie. Met bijvoorbeeld ventilatieroosters in ramen en muren, kieren in uw woning, geopende ramen en toevoer- en afvoerkanalen wordt vochtige lucht uit uw woning afgevoerd. Omdat warme lucht (met condens) stijgt, worden ventilatieroosters zo hoog mogelijk op binnenmuren of op het plafond geplaatst.

  In de badkamer is het verstandig altijd een raampje open te hebben staan, zeker nadat u gedoucht heeft. Maar ook in de keuken en slaapkamer houdt u het beste de ventilatieroosters altijd open om vochtige lucht te verwijderen.

  Vochtvreters

  Iedereen kent ze wel: de vochtvreters die voor €10,- tot €20,- bij iedere bouwmarkt te koop zijn. Deze plastic bakken met een halfopen bovenkant vult u met korrels van calciumchloride, die vocht aantrekken. Waterstofgassen in de lucht worden door de korrels in de vochtvreters aangetrokken en door de calciumchloride omgezet in water. Dit water wordt opgevangen in een opvangbak van vochtvreters.

  Vochtvreters verwijderen het water uit de omgevingslucht, waardoor de lucht in de omgeving droger wordt. Daarmee verkleint u het risico op bacteriën, zwammen en schimmels. Bovendien is een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% ook beter voor uw gezondheid.


  Zoekt u een goedkope vakman om schimmelplekken te verwijderen?

  Vraag gratis vrijblijvende offertes aan en bespaar tot 40% op de kosten!


  Waar komt condensatievocht in huis voor?

  Condensatievocht ontstaat in ieder huis door er te leven. Met koken, wassen, maar ook door de lucht die we uitademen komt condens vrij in woningen. In ruimtes waar veel water gebruikt wordt, zoals de keuken en badkamer, is de kans op condensproblemen het grootst. Maar ook in een slaapkamer of kelder kan vocht voor een muffe geur zorgen. Hier leest u meer over verschillende plekken in huis waar condensatievocht veel voorkomt.

  Schimmel en vocht in de badkamer

  Condensatievocht herkent u door vochtige binnenmuren na het douchen of een lang bad. Het vocht dat vrijkomt zet zich dan af tegen de binnenmuren en het plafond. Na verloop van tijd ontstaan er vochtplekken en schadelijke schimmelvorming. Wanneer u geen maatregelen neemt, wordt het probleem steeds groter en uw verzekering dekt de schade niet. Schimmels zorgen bovendien ook voor een muffe lucht in huis.

  De enige methode voor het bestrijden van een condensatievochtprobleem is door middel van ventileren, bijvoorbeeld met een ventilator. De kosten voor het bestrijden van condens met een ventilatiesysteem of ventilator krijgt u meestal niet vergoed van uw verzekering.

  Vraag gratis offertes aan van vochtspecialisten om de schimmel professioneel te laten verwijderen.

  Condens op ramen in slaapkamer

  Doordat de lucht die we uitademen een hoge luchtvochtigheid heeft, komen condensproblemen in de slaapkamer veel voor. U ruikt een muffe geur, ziet vocht- of schimmelplekken verschijnen op muren of het behang komt los. Condensatievocht is gemakkelijk te herkennen aan waterdruppels op de ramen.

  Zorg voor zoveel mogelijk ventilatiemogelijkheden, door een raam open te zetten en door ventilatieroosters te openen. Laat daarbij geen was in de slaapkamer drogen. Zo voorkomt u vervelende problemen zoals houtrot en gezondheidsproblemen.

  Condens in de kelder?

  In de kelder is condensatievocht één van de meest voorkomende vochtproblemen. Condensatie ontstaat door temperatuurwisselingen en onvoldoende ventilatiemogelijkheden. U herkent het probleem aan vochtige muren en beslagen ramen. Een hoge luchtvochtigheid maakt uw kelder ongeschikt voor opslag van spullen en het zorgt voor een muffe geur.

  De oplossing is gelukkig niet ingewikkeld. Door voldoende te ventileren en door de temperatuur in de kelder constant te houden, worden veel vochtproblemen voorkomen. Werkt dit niet genoeg? Ontvang gratis offertes van vochtspecialisten om ventilatiesystemen voor afzuiging van condens aan te leggen.

  Vocht in de schouw

  Ziet u vochtplekken verschijnen op de muren rondom de schoorsteen? Dit wijst op een vochtprobleem in of rond de schouw. Door voortdurende verhitting en tegelijkertijd afkoeling ontstaan kleine barstjes in de schouw waardoor vocht naar binnen kan. Een expert lost dit probleem op door een binnenbuis in de schouw te plaatsen.

  Hiervoor wordt een op maat gemaakte kunststof buis in de schouw geplaatst, die door middel van stoom de exacte vorm van de schouw aanneemt. Deze techniek geeft u de garantie dat uw schouw gasdicht is.

  Waarom een vochtexpert inschakelen?

  Heeft u in uw woning veel last van problemen door condensatie? Zitten er door condens schimmelplekken op het badkamerplafond waar u maar niet af komt? Goede ventilatiesystemen in uw woning zijn de enige mogelijkheden voor het bestrijden. Helpt het openen van een raam of ventilatierooster voor natuurlijke ventilatie niet genoeg? Schakel dan een vochtexpert in voor een goede diagnose van uw vochtprobleem en een effectieve oplossing.

  U geniet dan van de volgende voordelen:

  • Deskundig advies over vochtbestrijding
  • Het plaatsen van mechanische en natuurlijke ventilatie
  • Aansluiten van een ventilator in de badkamer
  • Een effectieve aanpak van problemen door condensatievocht

  condensatievocht oorzaken

  Condensatievocht bestrijden? Gratis offertes vergelijken!

  Heeft u last van vocht en schimmel in uw badkamer? Wilt u weten hoe een professionele vakman condensatievocht kan bestrijden? Een vochtspecialist beantwoordt met plezier uw vragen over vocht in huis door condensatie en heeft ruime ervaring in het verwijderen van schimmelplekken.

  Start nu uw gratis offerteaanvraag!.

  U ontvangt geheel kosteloos en vrijblijvend maximaal 5 offertes. Door deze te vergelijken op basis van prijs en aanbod, kiest u zelf de specialist die u het scherpste aanbod doet. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!