gevel hydrofoberen

Hydrofoberen

Hydrofoberen is het waterstafstotend maken van uw muur. Maar niet alleen dát, het zorgt er ook voor dat vuil niet langer aan het oppervlak hecht. Het zorgt er dus voor dat uw buitengevel er tot wel 10 jaar lang netjes en verzorgd uitziet! Benieuwd naar de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende gevelexperts. Vergelijk de prijzen en kies voor het beste aanbod: u bespaart zo tot wel 40%!

Lees verder als u benieuwd bent wat hydrofoberen precies is en waarom dit een goed idee is om uw gevel te beschermen. We geven u bovendien een beeld van de gemiddelde kosten en nemen u stap voor stap mee in het proces van de vakman.

De voordelen van onze service

Met één klik op de knop doet u een offerteaanvraag bij maximaal 5 gevelspecialisten in uw regio: gratis en zonder verdere verplichting. U zit dus nergens aan vast!

De grootste voordelen op een rij:

 • U bent gegarandeerd van een scherpe prijs.
 • Door te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de kostprijs!
 • De gevelexperts zijn operatief in heel Nederland: ook bij u in de buurt!

Gratis offertes vergelijken

gevel reinigen voor hydrofoberen

Navigeer op deze pagina direct naar:

Wat is hydrofoberen precies?

Eén van de meest gestelde vragen is: wat is hydrofoberen? Kortgezegd is dit het waterafstotend maken van uw buitenmuren. Het hydrofoberen van gevels wordt gedaan om vervuiling te voorkomen, om de schone en verzorgde uitstraling van het metselwerk langer te behouden en om de buitengevel te beschermen tegen vochtdoorslag.

Het hydrofugemiddel is kleurloos en dus niet te zien. Het verandert dus helemaal niets aan de uitstraling van uw buitenmuur!

Wat zijn de voordelen van hydrofoberen?

  Het metselwerk hydrofoberen heeft hele grote voordelen voor je buitenmuur. Het zorgt dat vervuiling in de toekomst niet aan het oppervlak hecht waardoor u langer geniet van die vernieuwde uitstraling. Toch gaan de voordelen nog verder dan de uitstraling: u beschermt de muur namelijk ook tegen zure regen en vochtdoorslag, waardoor de stookkosten dalen.

  Dit zijn de grootste voordelen van het hydrofoberen van uw gevel:

 • Zure regen tast de woning niet langer aan.
 • U hebt een kleinere kans op scheurvorming.
 • De stookkosten dalen.
 • De buitenmuur ziet er jarenlang netjes en verzorgd uit.
 • Uw gevel zal niet meer vergroenen.

gevelwerken hydrofoberen bij lekkage

Wat zijn aandachtspunten bij hydrofoberen?

  Er zijn tal van voordelen: maar zitten er aan hydrofoberen ook nadelen? Natuurlijk zijn er, net zoals bij andere gevelwerken, een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij:

 • Het is geen definitieve methode. Het hydrofugemiddel beschermt de gevel ongeveer 10 jaar lang tegen vocht en vuil. Hierna is het belangrijk om de werkzaamheden te herhalen.
 • Voordat de muur waterdicht gemaakt kan worden moet deze schoon en onbeschadigd zijn. Heeft u last van scheurvorming of is het voegwerk broos geworden, dan is het belangrijk dit eerst te herstellen. Hierdoor lopen de kosten iets hoger op.
 • De muren verliezen een deel van hun natuurlijke ventilatiemogelijkheden. Het is dus belangrijk om uw huis voldoende te ventileren om vochtproblemen in huis te voorkomen.
 • Het is niet geschikt voor elke gevel. Als het metselwerk geglazuurd is bijvoorbeeld.

Wilt u langer genieten van uw buitengevel? Overweeg hydrofoberen!

Vraag gratis offertes aan. Vergelijk en bespaar op de kosten!

Wanneer hydrofoberen?

U kiest zelf wanneer u de gevel laat hydrofoberen. Er is wel een belangrijke voorwaarde: de muur moet namelijk in goede staat verkeren en schoon zijn. De meeste mensen kiezen er daarom voor om deze werkzaamheden uit te voeren na een gevelrenovatie of reiniging.

Maar er is nog een belangrijke reden!

Als het voegwerk of metselwerk poreus is geworden is het belangrijk om dit zo snel mogelijk waterdicht te maken. Zo voorkomt u vervelende vochtproblemen in huis.

Welke ondergronden zijn geschikt?

  Er zijn verschillende oppervlakken die u kunt laten hydrofoberen:

 • Metselwerk
 • Beton
 • Open of gesloten natuursteen
 • Hout

Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om uw houten vloer of betonvloer te hydrofoberen om deze waterdicht te maken. Het middel trekt in het oppervlak en vormt daarmee een waterdichte bescherming.

Zowel silaan als siloxan worden gebruikt voor het hydrofoberen van beton: dit zijn twee hydrofugemiddelen.

Veel mensen kiezen ervoor om naast hun gevel ook het dakoppervlak te hydrofoberen. Zo blijft ook het dak er de komende jaren stralend uitzien!

voorgevel van woning hydrofoberen

Hoe zit het bij monumenten?

Het hydrofoberen van een monument is zeker een optie. Daar staat wel tegenover dat het praktisch altijd vergunningsplichtig is. Monumenten zijn kwetsbaar en daarom wordt u gevraagd eerst een andere bouwkundige oplossing te vinden tegen vochtproblemen in de muur. Als er niet iets is dat werkt dan pas komt u eventueel in aanmerking voor een vergunning.

Waarom is het vergunningsplichtig?

Mocht er onverhoopt vocht achter de laag hydrofuge ophopen. Het gevolg is grotere vochtproblemen en het afbladderen van het metselwerk. Zo kan de hydrofuge bij monumenten grote schade veroorzaken. Twijfelt u of dit de juiste methode is? Laat u dan persoonlijk informeren door een vakman: vraag gratis offertes aan!

Uw gevel beschermen door hydrofoberen?

Vergelijk offertes van experts en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Werkwijze: gevel hydrofoberen

Het hydrofoberen van het metselwerk wordt gedaan volgens deze stappen:

 • Stap 1: inspectie van de gevel. De vakman controleert de muur op beschadigingen en vervuiling die u eventueel eerst moet laten oplossen of verwijderen. Hij kijkt ook naar het metselwerk en beslist dan welk middel de meest geschikte optie is. Als uw gevel geglazuurd of geschilderd is zijn deze werkzaamheden niet mogelijk.
 • Stap 2: muur herstellen en reinigen. Voordat de hydrofuge wordt aangebracht is het belangrijk dat uw gevel in goede staat verkeert. Hij vernieuwt oude, afbrokkelende voegen en vervangt kapotte gevelstenen. Dit doet hij door de voegen rondom de kapotte steen weg te slijpen, de steen te vervangen en daarna de muur opnieuw te voegen. Als de schade hersteld is maakt de vakman de muur (indien nodig) schoon. De reinigingsmethode hangt af van de kwaliteit van de muur en het type vervuiling.
 • Stap 3: gevel hydrofoberen. Tot slot maakt de vakman het oppervlak waterdicht. Hij plakt eerst alle kozijnen, ramen en deuren af om te voorkomen dat het middel hierop terecht komt. Dit is een precies klusje die vaak het meeste tijd in beslag neemt. Daarna gebruikt de vakman een hogedrukspuit om het middel gelijkmatig op de muur aan te brengen.

Hydrofoberen wordt vaak gecombineerd met gevelreiniging

Omdat de muur in een goede staat moet verkeren, wordt het vaak gecombineerd met een gevelreiniging. Veel vakmannen brengen namelijk een lagere prijs per vierkante meter in prijs als u meerdere werkzaamheden aan de gevel combineert. Het is dus goedkoper om de herstelwerkzaamheden, de reiniging én het hydrofoberen met elkaar te combineren dan om hier aparte gevelspecialisten voor in te huren.

Hoe lang werkt het hydrofugemiddel?

  Hydrofoberen is geen permanente oplossing. Het middel werkt ongeveer 10 jaar, daarna is het belangrijk om de werkzaamheden te herhalen. Hoe lang de hydrofuge echt werkt hangt af van verschillende factoren:

 • Hoe goed het middel is aangebracht door de gevelspecialist.
 • De ligging van de buitenmuur.
 • De mate waarin de muur wordt blootgesteld aan weersinvloeden.

Wat is het verschil tussen hydrofoberen en impregneren?

Hydrofoberen en impregneren hebben allebei dezelfde werking: de muur is waterdicht en zure regen trekt niet langer in het metselwerk. Maar er zit één groot verschil tussen hydrofoberen en een gevel impregneren.

Hydrofoberen betekent dat de gevelspecialist de muur waterafstotend maakt met een kleurloze beschermlaag. Impregneren betekent daarentegen dat de muur wordt verzadigd met een impregneermiddel. Dit wordt niet alleen bij gevels gedaan, maar ook bij kleding, gordijnen en meubels. Hydrofoberen is specifiek gericht op gevels.

Wat zijn de kosten van een gevel hydrofoberen?

De kosten voor hydrofoberen liggen rond de €7,- tot €15,- per m². Voor een reiniging liggen de kosten rond de €5,- tot €15,- per m² en als u ook het voegwerk laat herstellen dan betaalt u hier vanaf €11,- per m² voor.

Veel gevelspecialisten bieden een korting aan als u alle werkzaamheden in één keer uit laat voeren. Het is dus slim om hier één vakman voor in te huren. In dat geval liggen de totale kosten voor het hydrofoberen van een gevel van 60 m² rond de €500,-.

Houd er wel rekening mee dat de kosten per gevelexpert flink kunnen verschillen. Dat komt omdat elke vakman zijn of haar eigen tarief mag bepalen. Door offertes te vergelijken bent u verzekerd van het beste aanbod.

Overweegt u hydrofoberen van uw gevel?

Een expert bespreekt graag met u de mogelijkheden. Vraag kosteloos offertes aan!

Gevel hydrofoberen om vochtproblemen op te lossen

Hydrofoberen wordt ook veel uitgevoerd om vochtproblemen zoals doorslaand vocht te bestrijden. Dit is een relatief gemakkelijke en goedkope methode, maar we raden u wel aan om er goed over na te denken. In principe heeft een bouwkundige oplossing de voorkeur, zoals het vervangen van het voegwerk of het herstellen van kapot metselwerk.

Dit is zeker het geval bij monumenten!

Hydrofoberen is namelijk onomkeerbaar. Dat houdt in dat u een monument hierna nooit meer in de originele staat kunt terugkeren. Hydrofoberen wordt in dat geval alleen gebruikt als een laatste redmiddel.

Wat kost hydrofoberen?

Omschrijving Gemiddelde kosten, inclusief arbeidskosten*
Per m²
Hydrofoberen €7,- tot €15,- per m²
Gevelreiniging €5,- tot €15,- per m²
Voegwerk repareren vanaf €11,- per m²
Totaalprijs hydrofoberen vanaf €11,- per m²
Gevel vna 60 m² (rijtjeshuis) Circa €500

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die verschillen per expert. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.

doe het zelf hydrofoberen

Hydrofoberen: zelf doen?

Is hydrofoberen een makkelijke doe-het-zelf klus? Als u een ervaren klusser bent kunt u proberen om de gevel zelf te behandelen. Maar let op: het is belangrijk dat u de muur goed inspecteert! Deze moet namelijk in een goede staat verkeren. Twijfelt u of het metsel- of voegwerk in goede staat is: ga dan niet hydrofoberen! Bij problemen hoopt er vocht op achter de beschermlaag, waardoor er flinke schade ontstaat aan uw muren.

Verkeert uw muur in een goede staat dan kunt u het middel aanbrengen met een hogedrukspuit. Doe dit van boven naar beneden en zorg ervoor dat u de hele muur behandelt.

Toch hulp nodig? Start dan nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar!

voorgevel hydrofoberen

Besparen? Vergelijk gratis offertes

Bent u op zoek naar een vakman om uw metselwerk of beton te hydrofoberen? Met de hulp van een vakman is uw klus snel en vakkundig uitgevoerd en zo bent u verzekerd van het beste resultaat. Op zoek naar een gevelexpert?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvangt u meerdere prijsopgaven van experts in de regio. Vergelijk meerdere prijsopgaven en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs. Het aanvragen van offertes is zonder verdere verplichtingen en helemaal gratis: u zit dus nergens aan vast.