hydrofoberen gevel

Hydrofoberen

Vocht wat de gevel binnendringt is vaak de aanleiding voor allerlei problemen, zoals schimmelvorming en lekkage. Gevelrenovatie in de vorm van hydrofoberen kan dan de oplossing bieden. Vochtindringing wordt tegengegaan door impregneermiddel op de buitenmuur aan te brengen. Impregneren zorgt ervoor dat de minerale ondergrond wordt behandeld, waterindringing is dan niet meer mogelijk.

Op deze pagina leest u meer over de voordelen van het hydrofoberen van uw muren, de gemiddelde prijzen en de voordelen. Op zoek naar een gevelspecialist voor hydrofoberen?

Start de gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

De voordelen van onze service

  • Gegarandeerd een scherpe prijs
  • Vergelijken & besparen tot 40%
  • Operatief in heel Nederland
Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.

Werkzaamheden (*)
Oppervlakte (m2) (*)


  • U ontvangt eenmalig een aanbod. U ontvangt daarna geen reclame.

Waarom hydrofoberen?

Na het reinigen van de buitenmuur, zullen experts u zeker aanraden om de buitenmuur tevens te hydrofoberen. Dit houdt in dat de specialist een impregneermiddel aanbrengt op het metselwerk, waardoor de muur volledig waterdicht gemaakt wordt. Dit is een populaire methode van vochtbestrijding, maar zorgt er tevens voor dat de buitenmuur na het reinigen lange tijd schoon blijft. Er zijn een aantal redenen waarom u het metselwerk zou moeten hydrofoberen:

  • Het impregneermiddel houdt uw buitenmuur lange tijd stralend
  • Het is brandwerend en u vergroot daarmee de veiligheid
  • Vervuiling zal niet aan het oppervlak hechten, waardoor het metselwerk gemakkelijk te reinigen is
  • U beschermt de gevel tegen doorslaand vocht

Voor welke gevel geschikt?

De gevel moet bestaan uit ongeschonden metselwerk wat vrij is van scheuren. Het impregneermiddel hecht namelijk niet op scheuren. Daarnaast moet de gehele gevel uit hetzelfde materiaal opgebouwd zijn. Oude bakstenen bestaan namelijk vaak uit verschillende soorten materialen. Hierdoor wordt het middel tijdens het hydrofoberen niet gelijkmatig opgenomen in de verschillende stenen. Om die reden is het bij oude gevels vaak moeilijk om te impregneren.

Daarnaast mag de buitenmuur geen vocht en zout bevatten. Vocht kan na het hydrofoberen alleen in de vorm van damp de gevel verlaten. Het vochttransport vertraagt dus na het hydrofoberen, dit kan in de winter vorstschade opleveren. Zout drukt de geïmpregneerde laag volledig los. Wel is het mogelijk om zowel het vocht- als zoutgehalte van de gevel te meten.

Voordelen

Een enorm voordeel van deze vorm van vochtbestrijding is dat de woning beschermd is tegen de weersinvloeden. Met name zure regen veroorzaakt vaak schade aan de gevel. Gevelreiniging is dan niet meer toereikend. Een goed uitgevoerd impregneerproces zorgt ervoor dat de waarde van de woning stijgt. De levensduur van de woning is verlengd en het is in de toekomst eenvoudiger om gevelreiniging uit te (laten) voeren. Voor algen en mossen is het niet meer mogelijk om de muur als woning te gebruiken. De woning is na het hydrofoberen daarnaast beter brandwerend en dus veiliger. Deze vorm van vochtbestrijding biedt dus veel voordelen.

Heeft hydrofoberen ook nadelen?

Natuurlijk heeft het hydrofoberen ook nadelen. Wanneer u de muur volledig waterdicht laat maken, betekent dit dat er geen kieren en gaten meer in het metselwerk zitten. Dit houdt in dat er geen natuurlijke ventilatiemogelijkheden zijn. Vocht van binnenuit krijgt zo niet de kans om het huis te ontsnappen, waardoor men bang is dat de vochtbestrijding juist teniet gedaan wordt. Gelukkig kunt u hier gemakkelijk op inspelen. Laat ventilatieroosters plaatsen, of open uw ramen iets vaker om te ventileren. Op die manier hoeft het hydrofoberen helemaal geen nadelen met zich mee te brengen.

Vochtproblemen? Maak uw gevel waterdicht met hydrofoberen

Vraag via het offerteformulier naar de mogelijkheden van hydrofoberen en kosten.

Kosten hydrofoberen

Overweegt u om binnenkort de buitenmuur te behandelen met een impregneermiddel tegen vochtbestrijding? Dan bent u waarschijnlijk benieuwd naar de kosten van het gehele project. De meeste vakmannen rekenen een prijs per m². Deze prijs per m² kan echter flink verschillen per specialist. Dit heeft te maken het feit dat elke vakman zijn eigen tarief mag hanteren.

Gemiddeld ligt de prijs voor deze manier van vochtbestrijding tussen de €7,- tot €15,- per m². Dit lijkt maar een klein verschil, maar op een muur van 50 vierkante meter kunnen de totale kosten tot wel €300,- verschillen! Als u verzekerd wilt zijn van de laagste prijs per m², dan raden wij u aan om vrijblijvend en kosteloos een aantal offertes te vergelijken.

hydrofoberen buitengevel

Hoe werkt het

Nadat het vocht- en zoutgehalte van de gevel is gemeten kan het hydrofoberen beginnen. Door de gevel te behandelen met een hydrofoberingsmiddel wordt de gevel waterafstotend gemaakt. Wel kan de gevel nog waterdamp doorlaten, om de ademende werking van de muur te behouden. Voordat de gevel wordt geïmpregneerd is het van belang om gevelreiniging uit te (laten) voeren. De gevelreiniging zorgt ervoor dat er geen vuil tussen de impregneerlaag en de muur gaat zitten. Het hydrofoberen van uw woning is geen klus die weken gaat duren. Gemiddeld kunnen de professionals binnen een dag, afhankelijk van de oppervlakte, uw buitenmuren hydrofoberen. Voor het beste resultaat moet de muur na de gevelrenovatie wel een weekje drogen. Benieuwd naar de prijzen? Via het offerteformulier vraagt u gratis offertes aan.

reinigen buitenmuur

Eerst gevel reinigen, dan hydrofoberen

Voordat het metselwerk behandeld kan worden met het impregneermiddel, is het van groot belang dat het oppervlak goed gereinigd is. Als dit niet het geval is, dan zal het middel niet goed aan het metselwerk hechten. Hierdoor is het resultaat van de vochtbestrijding niet optimaal en zult u nog steeds vochtproblemen ervaren. De meeste specialisten bieden echter de mogelijkheid om het reinigen en waterdicht maken met elkaar te combineren. Hierdoor betaal je per m² een lagere prijs, waardoor dit zeker een aantrekkelijke optie is! Het reinigen van de buitenmuur kan gedaan worden middels verschillende technieken: stoomreinigen, chemisch reinigen of zandstralen.

Onderhoud na hydrofoberen

Na het hydrofoberen is het dus veel eenvoudiger om gevelreiniging uit te voeren. Wel heeft het waterdicht maken gevolgen voor complete gevelrenovatie. Toekomstig herstelwerk aan bijvoorbeeld de voegen is lastiger, aangezien metselwerk veel minder goed hecht op een geïmpregneerde laag. Het is dus van belang om het impregneren als laatste in het proces van de renovatie te doen, omdat het een blijvende afdichting is. Gevelreiniging is vaak het eerste wat tijdens het proces wordt gedaan. Hydrofoberen is een onomkeerbare methode en er moet dus goed nagedacht zijn over de volgorde van de werkzaamheden. Neem dus altijd contact op met een professional, om uw opties te overwegen en eventuele fouten te voorkomen.

Een onomkeerbare methode

Heeft hydrofoberen alleen maar voordelen? Nee, dat is niet het geval. Impregneren als onderdeel van gevelrenovatie is een onomkeerbare methode, dat wil zeggen dat wanneer het impregneermiddel is aangebracht, het niet meer terug te draaien is. Nadat de laag is aangebracht is toekomstig gevelonderhoud lastiger uit te voeren, denk bijvoorbeeld aan voegwerk. Door de waterafstotende functie van het impregneermiddel hecht nieuw metselwerk minder goed aan de geïmpregneerde steen. Logisch natuurlijk, maar wel iets om rekening mee te houden. Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waar de gevel aan moet voldoen, voordat deze vorm van gevelrenovatie kan worden uitgevoerd.

offerte aanvragen hydrofoberen

Doe het zelf of uitbesteden?

Wanneer u de buitenmuur graag waterdicht wilt maken dan kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen. Hierbij is het belangrijk dat u de muur van tevoren grondig reinigt. Gebruik vervolgens een drukspuit om het impregneermiddel op de buitenmuur aan te brengen. Zorg ervoor dat al het metselwerk behandeld wordt, en werk van boven naar beneden. Toch raden wij u aan dit uit te besteden aan een expert. Deze zal eventuele beschadigingen aan het metselwerk eerst herstellen, zodat de muur daarna volledig waterdicht is. Bovendien kunt u op deze manier uw kostbare tijd op een andere manier besteden!

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Als u de gevel waterdicht wilt laten maken, dan is het raadzaam om hier een vakman voor in te schakelen. Wij raden u aan om niet te kiezen voor de eerste de beste klusjesman die u vindt, maar om zorgvuldig onderzoek te doen naar de verschillende kosten en mogelijkheden. Wij helpen u hier graag bij! Neem contact met ons via het offerteformulier, u ontvangt dan zo spoedig mogelijk een aantal offertes van specialisten uit uw eigen regio. De offertes ontvangt u gratis en geheel vrijblijvend, zodat u nergens aan vast zit! U krijgt zo inzicht in de kosten van verschillende experts en kiest eenvoudig de vakman die de laagste prijs per m² biedt!