water in kruipruimte

Water in kruipruimte

Staat er water in de kruipruimte van uw woning? Dit gebeurt bij veel huizen: de kruipruimte is nu eenmaal omringd door grondwater. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit te verhelpen: door middel van een bekuiping bijvoorbeeld, of het injecteren van de muren. Benieuwd wat dit kost?

Start gratis offerteaanvraag!

Na deze aanvraag ontvangt u meerdere offertes van vochtspecialisten in uw regio. Vergelijk de verschillende aanbiedingen en kies de offerte met de scherpste prijs. Zo bespaart u gemakkelijk tot 40%!

Lees verder voor meer informatie over water in kruipruimtes. U leest wat de meest voorkomende oorzaken zijn en wat u hiertegen kunt doen. Natuurlijk vindt u ook een overzicht van de gemiddelde prijzen!

De voordelen:

 • Scherpe prijzen
 • Ruim 25 jaar ervaring
 • Bespaar tot 40% door te vergelijken
Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen sturen wij deze door naar gespecialiseerde bedrijven bij u in de buurt. U krijgt op korte termijn diverse offertes (maximaal 5) toegestuurd. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 40% op de kosten.

Gratis offertes vergelijken

  kosten zandstralen

  Water in de kruipruimte: is dat erg?

  Veel kruipruimtes zijn vochtig, maar mag er water in de kruipruimte staan? Het antwoord is ja: dit komt regelmatig voor en het is niet noodzakelijk om de kruipruimte helemaal waterdicht te maken.

  In de meeste gevallen is water in de kruipruimte dus niet een probleem!

  Maar het kan voorkomen dat het wél verstandig is om dit probleem eens aan te pakken. Doordat er kou vanuit de kelder naar boven straalt, voelt de vloer koud aan. Hierdoor moet u meer stoken voor een prettige binnentemperatuur. Bij deze en andere problemen is het belangrijk om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

  Water uit de kruipruimte verwijderen en besparen op de kosten?

  Vergelijk gratis offertes en kies de vochtexpert met het beste aanbod!

  Wat is de oorzaak van water in een kruipruimte?

  Water in de kruipruimte komt overal voor: in nieuwbouw huizen, huurhuizen, vrijstaande- en tussenwoningen. Maar wat is nu precies de oorzaak van het overtollige water?

  Hiervoor zijn verschillende oorzaken te bedenken. Een hoge waterstand of een slechte ventilatie bijvoorbeeld. Hieronder leest u meer over de mogelijke oorzaken.

  Zoekt u een vakman in de buurt om uw kruipruimte waterdicht te maken? Twijfel dan niet om gratis offertes aan te vragen!

  Hoge waterstand

  Water in de kruipruimte wordt onder meer veroorzaakt door regen en een hoge waterstand. Als alle grond om de kruipruimte heen nat is, dan trekt dit in het cement, metselwerk en beton. Het is wel belangrijk om hier snel wat aan te doen, want dit binnendringende water kan ook de bouwconstructie van uw woning aantasten. Dan lopen de herstelkosten flink op!

  U herkent dit aan muffe geurtjes vanuit de kruipruimte, loslatend stucwerk of beschadigde houten vloeren en behang. Ook heeft u een groter risico op ongedierte in huis.

  Slechte of onvoldoende ventilatie

  Staat er water in de kruipruimte na het isoleren? Dan bestaat de kans dat de ruimte niet of onvoldoende geventileerd wordt. Het condens in de ruimte wordt in dat geval niet naar buiten afgevoerd. Hierdoor blijft het plakken aan de wanden of het plafond en ontstaat er meer water. Hierdoor stijgt het waterniveau in de kruipruimte.

  Heeft u wel ventilatieroosters? Controleer dan eens met een schroevendraaier of deze toevallig dichtgeslibd zijn.

  Gebroken of lekke waterleiding

  Het is ook mogelijk dat er water in de kruipruimte ontstaat door een lekkage. Een gebroken of lekke waterleiding kan, afhankelijk van de beschadiging, heel veel water lekken. Of er bij u sprake is van een lekke waterleiding kunt u controleren door alle kranen in huis dicht te draaien. Als de watermeter nu toch blijft lopen, dan is er inderdaad sprake van een lek. In dat geval is het belangrijk om met spoed een vakman in te huren!

  kosten zandstralen

  Wat kost het verwijderen van water uit de kruipruimte?

  Om het water uit de kelder te pompen betaalt u gemiddeld €100,- voor het eerste half uur. Daarna loopt de prijs elk kwartier met €20,- op. Daarna moet u de kruipruimte waterdicht maken, om te voorkomen dat water terugkeert. Bekuipen kost ongeveer €15,- tot €17,- per m².

  Bent u benieuwd naar de exacte kosten van het oplossen van uw vochtprobleem? Een expert kan u adviseren bij het oplossen van problemen met uw kruipruimte. Vraag gratis offertes aan en vergelijk om de juiste vakman te vinden voor uw klus.

  Kosten water uit kruipruimte verwijderen in 2024

  Methode Gemiddelde kosten in 2024 incl. btw*
  Bekuipen €15,- tot €17,- per m²
  Schuimbeton €125 per m²
  Drainage Vanaf €1.000,-
  Muren injecteren €100,- per strekkende meter
  Wegpompen €100,- eerste half uur (Daarna €20,- per kwartier)
  Plaatsen ventilatieroosters €200,- per stuk
  Bodemafsluiting €20,- per m²

  * Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw die per bedrijf kunnen verschillen. Vraag voor een exacte prijs gratis en vrijblijvend offertes aan.

  Kruipruimte vol met water: hoe oplossen?

  Wat moet u doen als er grondwater in de kruipruimte staat? Er zijn verschillende manieren om het water af te voeren en ervoor te zorgen dat het niet nog eens terugkeert.

  Hieronder gaan we verder in op de verschillende manieren om de kruipruimte af te dichten. Heeft u hier hulp bij nodig? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar zo tot 40% op de kostprijs!

  Bekuiping

  Een bekuiping houdt in dat u de ruimte helemaal waterdicht laat maken. In de meeste gevallen wordt dit gedaan met een waterdichte pasta: de vochtspecialist gaat na waar het water de ruimte precies binnenkomt. Hier brengt hij meerdere lagen waterdichte pasta aan, gevolgd door meerdere cementerings- en fixeerlagen om het geheel af te werken. Dit is een arbeidsintensieve klus, zeker omdat het vaak gaat om een hele kleine ruimte. De kosten beginnen rond de €15,- per m² en lopen op tot ongeveer €17,- per m².

  Schuimbeton

  Een tweede mogelijkheid om overtollig water te voorkomen, is door middel van schuimbeton. U vult de kruipruimte met schuimbeton, waardoor het als bodemafsluiter dient. De kruipruimte wordt een stuk droger en u heeft minder last van muffe luchtjes.

  Schuimbeton is anders dan gewoon beton: het bestaat uit water, cement en schuim. Hierdoor is het heel erg licht en gemakkelijk te plaatsen. Het wordt niet aangetast door rot of schimmels en heeft hierdoor een hele lange levensduur. Schuimbeton kost ongeveer €125,- per m².

  Drainage

  Na het wegpompen van het overtollig water, kunt u er ook voor kiezen om een drainage systeem te laten plaatsen. Hiermee hoeft u de kruipruimte niet te vullen en blijft het gewoon toegankelijk. Het systeem zorgt ervoor dat water continu wordt afgevoerd naar het riool, zodat de ruimte zelf droog blijft.

  Drainage bestaat uit een folie met een noppenmembraan. Hierin zitten kleine kanaaltjes die het water afvoeren. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een pomp en een opvangreservoir. Deze voert het water daarna af naar de riolering. De prijs hiervoor begint vanaf €10.000,-.

  Water in de kruipruimte? Vind een goedkoop vochtbestrijdingsbedrijf!

  Kies het bedrijf met de scherpste prijs en bespaar zo tot 40% op de kosten!

  Muren injecteren

  Als het water vooral naar binnen gezogen wordt door poreuze muren, dan is het ook mogelijk om de muren te injecteren. Dit gebeurt met een waterafstotende vloeistof die daarna een waterkering vormt. Zo trekt het grondwater niet langer omhoog in de kruipruimte muren!

  Het injecteren laat u het beste over aan een vochtspecialist. Zo weet u namelijk zeker dat er geen onnodige beschadigingen ontstaan aan de muur. Injecteren kost u gemiddeld €100,- per strekkende meter.

  Wegpompen water

  Voordat u de kruipruimte echt waterdicht kunt maken is het belangrijk om het overtollige water weg te pompen. Dit is een tijdelijke oplossing. Zolang u de oorzaak van het probleem niet aanpakt blijft het water gewoon terugkeren!

  Het water in de kruipruimte wegpompen wordt gedaan met een speciale pomp. Voor het eerste uur pompen betaalt u gemiddeld €200,-

  Bodemafsluiting

  Met een bodemafsluiter voorkomt u dat het grondwater in de kruipkelder verdampt. U kunt water in de kruipruimte bijvoorbeeld oplossen met schelpen! Er blijft nog steeds wat water op de bodem staan, maar u heeft geen last meer van muffe luchtjes, ongedierte of andere vochtproblemen.

  Een bodemafsluiter is niet hetzelfde als isoleren. U vermindert hiermee wel de koude lucht, maar niet zoveel als bij echte vloerisolatie. Voor een bodemafsluiting liggen de kosten rond de €20,- per m², afhankelijk van het gekozen materiaal.

  Plaatsen ventilatieroosters

  Een slechte ventilatie is een belangrijke oorzaak van een teveel aan water in de kruipruimte. Dit gebeurt vaak na het isoleren van de vloer of kruipkelder. Om dit op te lossen is het verstandig om ventilatieroosters te plaatsen. Hierdoor wordt condensvorming afgevoerd naar buiten en komt er frisse, droge lucht weer naar binnen.

  Het plaatsen van ventilatieroosters kost ongeveer €200,- per stuk.

  kosten zandstralen

  Wat zijn de gevolgen van water in de kruipruimte?

  Water in de kruipruimte heeft negatieve gevolgen voor uw gezondheid en de kwaliteit van uw huis. Allereerst zorgt het voor een hogere energierekening: de kou straalt af naar boven en zorgt zo voor een koude en kille vloer. Bovendien heeft u een groter risico op ongedierte in huis, zoals pissebedden en insecten.

  Wat betreft uw gezondheid kunt u last krijgen van chronische verkoudheid, langdurige luchtwegklachten, prikkende ogen en rode vlekken op uw huid. Het is dus belangrijk om eventuele problemen in de kruipruimte zo snel mogelijk op te lossen!

  Hieronder leest u meer over de gevolgen van water in uw kruipruimte. Wilt u een vakman inhuren om dit probleem te bestrijden? Vraag dan gratis offertes aan!

  Woning wordt aangetast

  Grondwater in de kruipruimte tast ook uw woning aan. Zo merkt u in huis aan verschillende dingen dat er een vochtprobleem is: er ontstaan vochtplekken, u heeft beslagen ramen en de houten vloer trekt krom. Ook kan het voorkomen dat de wandafwerking, of dat nu behang, verf of pleisterwerk is, loslaat.

  Ook trekt het vocht in de fundering van uw huis, wat kan zorgen voor problemen. Het vocht tast het materiaal aan, waardoor de fundering na verloop van tijd kan verzakken.

  Hoge luchtvochtigheid

  Door een teveel aan water onder uw vloer, stijgt ook de luchtvochtigheid in de woonkamer. U merkt dit onder meer aan beslagen ramen en vochtplekken tegen het plafond en de muren. De hoge luchtvochtigheid trekt ongedierte aan en vergroot bovendien de kans op schimmels en andere problemen.

  Daarnaast heeft een te hoge luchtvochtigheid aanslag op uw gezondheid. Het zorgt voor luchtwegklachten en geïrriteerde ogen en huid.

  kosten zandstralen

  Schimmels en ongedierte

  Vocht in huis trekt ook ongedierte aan. U zult dus merken dat u meer last hebt van insecten zoals zilvervisjes en pissebedden, maar ook ratten of muizen.

  Naast het ongedierte zijn vochtige ruimtes ook ideaal voor schimmels om te groeien. Zwarte schimmel kan overal ontstaan, maar vindt vooral donkere hoekjes heel fijn. Heeft u een hoge luchtvochtigheid in huis, plaats meubels dan niet te dicht tegen de muur maar houd hier ruimte tussen. Mocht er schimmel in huis gaan groeien, dan raken uw meubels niet direct aangetast!

  Hogere energierekening

  Vochtige lucht is veel lastiger te verwarmen dan droge lucht. Een te hoge luchtvochtigheid zorgt dus ook voor een veel hogere energierekening! Door het water in de kruipkelder aan te pakken kunt u jaarlijks flink op de energiekosten besparen.

  Ventileren om voldoende frisse lucht in huis te krijgen is niet voldoende: door het vele grondwater in de kruipruimte keert de vochtige lucht gewoon weer terug.