water in kruipruimte

Water in kruipruimte

In veel woningen komt het voor dat er een laagje water in de kruipruimte staat. Vaak is dit geen probleem, want kruipruimtes hoeven niet per definitie waterdicht te zijn. Er kan dus water in staan zonder dat u dit doorheeft. Bij normale ventilatie heeft dit water weinig invloed. Op het moment dat dit optrekkende vocht schimmelgroei veroorzaakt is het schadelijk voor de gezondheid. Het is dan aan te raden een vakman in te schakelen.

Start de gratis offerteaanvraag!

Bent u benieuwd naar de prijzen van de oplossingen? Vul het offerteformulier in en vraag gratis offertes aan. Vergelijk de offertes en bespaar op de kosten! In onderstaand artikel wordt besproken wat mogelijke oorzaken zijn van water in de kruipruimte en hoe dit op te lossen is. Bovendien is er een tabel te vinden waar u de kosten van dit verborgen gebrek terugvindt.

De voordelen:

 • Scherpe prijzen
 • Ruim 25 jaar ervaring
 • Bespaar tot 40% door te vergelijken
Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen sturen wij deze door naar gespecialiseerde bedrijven bij u in de buurt. U krijgt op korte termijn diverse offertes (maximaal 5) toegestuurd. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 40% op de kosten.
Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.

Wat voor woning heeft u? (*)
Bent u eigenaar of huurder van het gebouw met vochtproblemen? (*)
Selecteer de gewenste oplossing (*)
Waar in huis zit uw vochtprobleem? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de grond? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de hogere verdieping? (*)
Heeft u een kruipruimte of een kelder onder de woning? (*)


 • U ontvangt eenmalig een aanbod. U ontvangt daarna geen reclame.

Is water in de kruipruimte normaal?

In een huis waar de ventilatie normaal is, is een laagje water in de kruipruimte geen probleem. Op het moment dat het water zich omzet in optrekkend vocht, kan dit leiden tot schimmelgroei. Schimmelgroei is wel degelijk gevaarlijk voor uw gezondheid. Het is dus belangrijk om achter de oorzaak van het water in de kruipruimte te komen. Mogelijke oorzaken zijn: grondwater dat infiltreert in de grond of wanden, slechte ventilatie waardoor de aanwezige condens niet afgevoerd wordt of een lekkage van de riolering.

Grondwater

Grondwater is een van de oorzaken dat er water in uw kruipruimte kan ontstaan. Vooral in vochtige periodes met veel regen kan de grondwaterstand hoog zijn. Dit zorgt ervoor dat de nattigheid in uw wanden, vloeren of in het metselwerk trekt, waardoor uw huis aangetast wordt. Zo kan er schimmelgroei, stank en beschadiging ontstaan.

wanddrainage kruipruimte

Slechte ventilatie

Naast een hoge grondwaterstand, speelt slechte ventilatie ook een rol bij vochtproblemen. Omdat kruipruimtes zich onder uw woning bevinden, zijn deze vaak slecht geventileerd. Hierdoor wordt condens niet afgevoerd, stapelt de vochtige lucht zich op en dit zet zich af op wanden en vloeren in de vorm van water. Deze hoge luchtvochtigheid leidt tot schimmelvorming op uw muren en vloer.

lekkage kruipruimte

Lek in waterleiding of riolering

Een kruipruimte dient vaak als belangrijke plek waar leidingen geborgen zijn. Oude rioleringsbuizen kunnen afbreken of lekken, met als gevolg dat er lekkage in de kruipruimte terechtkomt. Teveel water kan niet wegkomen, wat weer leidt tot schimmelvorming. Dit kan ernstige gezondheidsklachten met zich meebrengen.

Heeft u water in de kruipruimte staan? Schakel een specialist in!

Water in de kruipruimte oplossen? Onze vochtexpert helpt bij bekuiping en gaat aan het werk met impregneren, injecteren of ventileren van de kruipruimte!

Gratis offertes vergelijken

Hoe oplossen?

Water in de kruipruimte, slechte ventilatie en optrekkend vocht. Hoe lost u dit op? Er zijn diverse mogelijkheden om de kruipruimte waterdicht te maken. Welke oplossing het beste is, hangt af van de oorzaak van het water. De meest gebruikte manieren zijn bekuiping en draineren. Het is echter ook mogelijk om de muren in de kruipruimte te laten injecteren, het water wegpompen of de kruipruimte te ventileren. Hieronder leest u meer over de desbetreffende oplossingen.

Heeft u last van een vochtige kelder? Hier vindt u meer informatie over het waterdicht maken van de kelder.

kruipruimte bekuiping

Kruipruimte waterdicht maken met bekuiping

Met bekuiping is het mogelijk om de ruimte waterdicht te maken. Dit is een systeem waarbij de wanden in de kruipruimte voorzien worden van een waterdichte cementlaag. Afhankelijk van de constructie van de vloer en het vochtprobleem kan het ook zijn dat er een nieuwe vloerplaat geplaatst wordt. Deze klus neemt behoorlijk wat tijd in beslag, omdat er vaak meerdere fixeringslagen nodig zijn om het probleem op te lossen.

drainage kruipruimte

Drainage in de kruipruimte toepassen

Wanneer de druk van het grondwater dermate hoog is, of er staat een grote laag water in de kruipruimte, is het mogelijk om insijpelend water via drainage weg te voeren. Dit is een systeem waarbij de specialist het grondwater opzuigt via buizen. Er zijn drie mogelijkheden: randdrainage, wanddrainage en vloerdrainage. Drainage is vaak zeer effectief en redelijk eenvoudig aan te leggen.

Injecteren van muren in de kruipruimte

U kunt er ook voor kiezen om de muren te injecteren om optrekkend vocht te bestrijden. Hierbij wordt er een vochtwerend middel in de muren aangebracht, zodat het optrekkend vocht tegengehouden wordt. Dit is een effectieve en relatief goedkope oplossing. Wanneer u een nieuwbouw woning heeft, kunt u ervoor kiezen dit direct te laten doen, zodat u het mogelijke vochtprobleem voor bent.

Ventileren van de kruipruimte

Door de kruipruimte van uw woning goed te ventileren, bespaart u uzelf een hoop narigheid. Ventilatie voorkomt dat condensatie, vocht en stank de kruipruimte uitkomen en zorgen voor schimmelvorming in uw huis. Diverse schadelijke gassen die uit de bodem naar boven komen, kunnen dankzij goede ventilatie nergens heen. En wanneer u ooit in de kruipruimte moet zijn, is het fijn als u niet in een muffe omgeving met weinig zuurstof terechtkomt. Als u dus gaat verhuizen naar een nieuwbouwhuis, laat dan uw kruipruimte ventileren.

Kosten

De kosten van het waterdicht maken van de kruipruimte, hangt van een aantal factoren af. Namelijk hoe groot de kruipruimte is, waar het vochtprobleem door wordt veroorzaakt en welke oplossing u prefereert. Het injecteren van uw muren is vaak de goedkoopste oplossing. De gemiddelde prijs is vanaf €100,- per strekkende meter. Draineren is prijziger, maar wel zeer effectief. De duurste oplossing is het bekuipen van de kelder. In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijzen van de meest gebruikte oplossingen.

Prijstabel: water in kruipruimte oplossen

Onderstaand een tabel met prijzen. De oplossing is opgedeeld in twee onderdelen.

 • 1. Het verwijderen van het water uit de kruipruimte.
 • 2. Het waterdicht maken van de kelder zodat het water niet terugkeert.

Houd rekening met een kostenplaatje van ongeveer €150,- per vierkante meter. De prijzen zijn inclusief het injecteren van muren en het wegpompen van water.

Techniek/methodePrijs incl. btw.
DrainageVanaf € 1.000,-
Wegpompen €100,-
Muren injecteren€1100,-
Schuimbeton€190,- per m2
Plaatsen ventilatieroostersVanaf €190,- per stuk
Bodemafsluiting (met schelpen of parels)€20,- per m2

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Gevolgen van een vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte is normaal gesproken geen probleem. Wanneer er echter teveel water in staat, kan dit vervelende gevolgen hebben:

 • Houtrot van de vloer
 • Vochtproblemen in de muur
 • Slecht voor gezondheid: verkoudheid, hoofdpijn en ademhalingsproblemen
 • Schimmels en ongedierte
 • Koude vloer: hogere stookkosten
 • Minder wooncomfort

Video: de gevolgen van water in de kruipruimte zijn heftig indien u er niets aan doet

Heeft u te maken met een verborgen gebrek?

Een verborgen gebrek is een probleem wat aan het licht komt wat u op het eerste moment niet heeft gezien, maar u het huis al gekocht heeft. Het is iets waar u last van ondervindt. Wanneer u uw huis wilt verkopen en er sprake is van vocht in de kelder of kruipruimte, is het belangrijk dat u dit meldt. Dit heet de mededelingsplicht. Wanneer u dit niet meldt, is de kans groot dat u als verkoper de schade moet herstellen, vergoeden of dat de verkooptransactie wordt teruggedraaid. Bent u zelf de dupe geworden van een verborgen gebrek bij de aankoop van een huis? Bekijk dan op de site Eigenhuis.nl het stappenplan bij verborgen gebreken.

water kruipruimte verwijderen

Vergelijk gratis offertes op maat

Water in de kruipruimte is een probleem dat zich vaak voordoet in huizen. Wilt u dit water laten verwijderen door een specialist die bekuiping of drainage aanlegt? Of laat u het water verwijderen door injecteren van de muren, wegpompen of ventilatie. Schakel een ervaren specialist in die met zijn kennis en kunde deze klus eenvoudig voor u oplost. Vraag gratis offertes aan en vergelijk deze vrijblijvend met elkaar. Zo bespaart u op de kosten!