doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Een veelvoorkomend probleem, in met name oudere woningen, is doorslaand vocht. Dit ontstaat vaak door neerslag die tegen de buitenmuur of de gevel aankomt. Oudere woningen hebben vaak buitenmuren die langzaam poreus worden, of er ontstaan beschadigen waardoor het regenwater naar binnen dringt. Dit wordt uiteindelijk zichtbaar bij uw binnenmuur.

Maar waar doet doorslaand vocht zich voor? Welke oplossingen zijn er voor het behandelen? En wat zijn de kosten hiervoor? Belangrijke vragen die hieronder worden beantwoord.

Start de gratis offerteaanvraag!

Bent u nieuwsgierig naar de prijzen voor het bestrijden van doorslaand vocht? Vraag dan vrijblijvend offertes aan en vindt een specialist bij u in de buurt om dit probleem te bestrijden.

De voordelen van onze service

 • Scherpe prijzen
 • Vind eenvoudig en snel een specialist
 • Bespaar tot 40% door te vergelijken
Gratis offertes vergelijken

U ontvangt maximaal 5 vrijblijvende offertes.

Wat voor woning heeft u? (*)
Bent u eigenaar of huurder van het gebouw met vochtproblemen? (*)
Selecteer de gewenste oplossing (*)
Waar in huis zit uw vochtprobleem? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de grond? (*)
Waar is het vochtprobleem zichtbaar op de hogere verdieping? (*)
Heeft u een kruipruimte of een kelder onder de woning? (*)


 • U ontvangt eenmalig een aanbod. U ontvangt daarna geen reclame.

Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is een probleem dat ontstaat wanneer neerslag tegen de buitenmuur van de woning komt, het vocht door de muur wordt aangezogen en opgenomen. Het vocht baant zich een weg door de muur, hierdoor ontstaan er ook vochtplekken aan de binnenmuur. Doorslaand vocht is redelijk eenvoudig te herkennen, omdat de oorzaak zich vaak aan de buitenkant van de woning bevindt. Wanneer u vochtplekken op de buitenmuur ziet, is de kans groot dat dit ook vochtplekken aan de binnenmuren veroorzaakt en er schimmel vormt.

doorslaand vocht badkamer

Waar doet doorslaand vocht zich voor?

Net als andere vochtproblemen, heeft doorslaand vocht ook onprettige gevolgen voor uw gezondheid en de kwaliteit van uw woning. Doorslaand vocht doet zich voor op verschillende plekken in of aan uw woning. De buitenmuren en de gevel staan midden in de vuurlinie, omdat deze de neerslag opvangen. Dit kan ervoor zorgen dat ook de binnenmuren het zwaar te verduren krijgen en er op diverse plekken vocht ontstaat, zoals in de badkamer of wc, op in de kelder, in de spouwmuur. Bovendien is een schoorsteen ook een plek waar doorslaand vocht zich voordoet. De locaties van doorslaand vocht zijn:

 • Badkamer of wc
 • Kelder
 • Spouwmuur
 • Schoorsteen
vochtprobleem buitenmuur

Oorzaken van vochtige muren

Neerslag, en dan voornamelijk regen, ligt aan de basis van doorslaand vocht. Er zijn een aantal oorzaken die ervoor zorgen dat u last kan hebben van doorslaand vocht. Zo zijn een beschadigde of poreuze gevel funest. Maar ook een foute afwerking van de buitenmuur of spleten tussen kozijnen en gevel kunnen oorzaken zijn. Bovendien is een lekkende dakgoot ook een veelvoorkomende oorzaak, net als klimplanten en timmeringen die bevestigd zijn aan de muur. De oorzaken van vochtige muren op een rijtje:

 • Poreuze gevel
 • Beschadigde gevel
 • Foute afwerking buitenmuur
 • Spleten tussen kozijn en gevel
 • Lekkende dakgoot
 • Klimplanten en timmeringen

Heeft u last van doorslaand vocht? Schakel een specialist in!

Doorslaand vocht oplossen? Schakel de hulp van een vochtbestrijder in om de problemen snel en effectief te verhelpen!

Gratis offertes aanvragen

Doorslaand vocht bestrijden

Zoals al eerder verteld, is neerslag de oorzaak van doorslaand vocht. Uiteraard zijn er een aantal oplossingen voor het behandelen en bestrijden van vochtprobleem. Zo is het mogelijk om impregneermiddel of vochtwerende verf aan te brengen op de buitenmuren of een compleet nieuwe gevelbekleding aan te brengen. Hieronder leest u meer over deze oplossingen.

Gevel impregneren

Bij het impregneren van de gevel, geeft u de buitenmuur een beschermlaag, dat vocht buitenhoudt. Hierdoor heeft u geen last meer van doorslaand vocht. U kunt dit zelf doen, door impregneermiddel in een speciaalzaak te kopen. Het is echter aan te raden om het door een specialist te laten doen.

Video: muur impregneren

In de video ziet u het verschil tussen een niet geïmpregneerde muur en een muur die wel geïmpregneerd is.

Vochtwerende verf aanbrengen

Er zijn speciale verfsoorten voor buiten, die uw gevel goed beschermen tegen doorslaand vocht. Dit kan een preventieve oplossing zijn, maar de behandeling is ook mogelijk wanneer het vochtprobleem zich al voordoet. Door uw buitenmuren een vochtwerende verf te geven, geeft u uw woning niet alleen een frisse uitstraling, maar u zorgt er ook voor dat doorslaand vocht geen kan krijgt.

Nieuwe gevelbekleding aan brengen

Een andere oplossing is om gevelbekleding aan te brengen, die waterdicht is. Een compleet nieuwe gevel is een stuk duurder dan schilderen. Wanneer u ook graag uw buitenmuren wilt isoleren of de raamopeningen wilt vergroten, is een nieuwe gevelbekleding aan te raden. Zo maakt u van de gelegenheid gebruik om alles in één keer te doen.

Doorslaand vocht behandelen

Wat kost het?

De prijzen van vochtbestrijding lopen zeer uiteen. Dit komt omdat er diverse factoren meespelen die van invloed zijn op de prijs. Een aantal factoren die meespelen zijn: wat is de oorzaak, hoe groot is de oppervlakte van de muur en welke oplossing kiest u voor het behandelen van het vochtprobleem? Over het algemeen is het laten impregneren van uw gevel de goedkoopste oplossing. Nieuwe gevelbekleding is verreweg het meest prijzig. In onderstaande tabel vindt u de gemiddelde prijzen van de drie meest gebruikte oplossingen voor doortrekkend vocht.

Prijstabel: doorslaand vocht behandelen

OplossingPrijs *
Gevel impregneren€8,- tot €12,- per m²
Vochtwerend verf€20,- tot €40,- per m²
Nieuwe gevelbekledingVanaf €40,- per m² (excl. isolatie)

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief btw. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

doorslaand vocht zelf bestrijden

Zelf bestrijden?

U kunt ervoor kiezen om het probleem zelf op te lossen. Dit is namelijk het goedkoopst. Echter is het niet aan te raden om deze klus zelf te doen. U kunt dit het beste laten uitbesteden en een specialist inschakelen. Een specialist heeft kennis, kunde en de juiste materialen om de klus voor u te klaren en het probleem te behandelen. Van schilderen en een compleet nieuwe gevelbekleding: de specialist is op elk gebied vaardig.

Gevolgen van doorslaand vocht

Doorslaand vocht heeft diverse negatieve gevolgen. Niet alleen uw buiten- en binnenmuren worden aangetast, maar er is ook kans op schimmel, wat weer schadelijk is voor uw gezondheid. De gevolgen van doorslaand vocht:

 • Beschadiging binnenmuur
 • Schimmelvorming
 • Slecht voor gezondheid: hoesten, benauwdheid en gevoelige luchtwegen
 • Verslechteren buitengevel
 • Verminderde thermische isolatie: hogere energierekening

Besparen door gratis offertes te vergelijken

Doorslaand vocht, schimmelvorming, een verrotte gevel en een schadelijke gezondheid. Iets waar u totaal niet op zit te wachten. Wanneer u last heeft van doorslaand vocht, schakel dan zo snel mogelijk een specialist in om dit probleem te behandelen. Vraag gratis offertes aan, vergelijk deze vrijblijvend en kom uiteindelijk uit bij een specialist die de klus voor u klaart!

offerte doorslaand vocht