kelderbekuiping

Op deze pagina leest u wat doorslaand vocht is vindt u informatie over verschillende oplossingen, zoals impregneren of vochtwerend verf aanbrengen. Ook vindt u met onze offerteservice gemakkelijk een betaalbare vochtspecialist uit de buurt.

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt snel een aantal prijsopgaven van vochtspecialisten bij u uit de buurt. U kunt tot wel 40% besparen en bepaalt zelf op welke voorwaarden u een specialist kiest, bijvoorbeeld op basis van kosten of ervaring. Zo weet u zeker dat u een goede prijs betaalt en uitstekend wordt geholpen!

Waarom gratis offertes vergelijken?

 • U hoeft slecht één aanvraag te doen om de prijzen van verschillende specialisten te krijgen.
 • U vindt gemakkelijk een specialist die bij uw wensen past: ga voor de laagste prijs of de vakman die het eerst tijd heeft.
 • U krijgt op een eenvoudige manier inzicht in de prijzen van vochtwering in uw regio.
 • U krijgt hulp van een specialist uit uw regio, dus minder voorrijkosten!
 • U kiest gemakkelijk de beste specialist met de laagste prijs!

Gratis offertes vergelijken

doorslaand vocht buitenmuur

Wat is doorslaand vocht?

  Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat voorkomt bij poreuze buitenmuren, of bij een beschadigde gevel. Neerslag en ander water uit de buitenlucht dringt de gevel van uw woning binnen en verspreidt zich verder in de muur. Na verloop van tijd verschijnen er vochtplekken aan de binnenzijde van de muur.

  Er zijn verschillende oorzaken van doorslaand vocht:

 • Poreuze gevel, door slijtage van de bakstenen of voegen
 • Beschadigde gevel, met barsten of scheuren
 • Foute afwerking van de buitenmuur
 • Spleten tussen kozijnen en de gevel
 • Lekkende dakgoot
 • Het ontbreken van lekdorpels bij ramen en deuren
 • Het ontbreken van loodslappen op het dak
 • Wilt u een vochtspecialist inschakelen voor de behandeling van doorslaand vocht? Vergelijk gratis offertes!

Hoe herkent u doorslaande vochtproblemen?

Het herkennen van doorslaand vocht is in het beginstadium niet eenvoudig. Doorslaand vocht is in het begin namelijk alleen zichtbaar aan de buitenkant van uw woning. U ziet natte plekken op de gevel, terwijl de rest van de gevel wel droog is.

Na verloop van tijd is doorslaand vocht beter te herkennen, want dan ontstaan er ook vochtplekken aan de binnenzijde van de vochtige buitenmuur. Deze plekken zitten meestal op een muur, maar kunnen ook rond de naad tussen plafond en binnenmuur zitten.

Vochtplekken aan de binnenkant van uw woning herkent u door het aanwezige vocht, of door een lichtbruine kleur. Wanneer u niet ingrijpt, zullen de vochtplekken veranderen in schimmelplekken.

Een vochtige muur duidt niet altijd op doorslaand vocht. Er kan ook sprake zijn van optrekkend vocht of condensatievocht. Bij optrekkend vocht komt grondvocht omhoog door de fundering en de muren van uw woning en veroorzaakt zo vochtproblemen aan de onderzijde van binnen- en buitenmuren. Condensatievocht is neergeslagen condens aan de binnenkant van uw woning.

Vakman gezocht voor doorslaand vocht bestrijden?

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes!

Wat zijn de gevolgen?

Er zijn verschillende gevolgen van doorslaand vocht. Ten eerste raakt de binnenmuur van uw gevel beschadigd. Vocht tast de constructie van uw woning aan. Ten tweede beschadigt ook de binnenmuur op het moment dat u daar vochtplekken ziet verschijnen. In de meeste gevallen bladdert muursaus en behang af bij vocht.

Vochtplekken veranderen altijd snel in schimmelplekken. Sommige schimmels maken hout week, waardoor de constructie onstabiel kan worden. Daarnaast zijn schimmels zeer slecht voor uw gezondheid. Hoofdpijn, vermoeidheid en luchtweginfecties zijn veel voorkomende klachten bij schimmel en vocht in huis.

Doorslaand vocht bestrijden: de methodes

Er zijn verschillende methodes om met doorslaand vocht af te rekenen. In alle gevallen gaat het om het beschermen van de buitenmuur tegen indringend vocht.

Hoe kunt u doorslaand vocht het beste aanpakken?

De beste methode is afhankelijk van de gevelbekleding en de staat van de gevel. Wilt u meer weten? Lees dan hieronder verder of vraag een gevelspecialist om meer informatie en deskundig advies!

Meer informatie over vochtbestrijding.

doorslaand vocht herkennen

Buitenmuren impregneren: beschermende laag

Bij het impregneren van een gevel brengt de vakman een beschermlaag aan op de buitenmuur van uw woning. Deze beschermlaag bestaat uit een transparant impregnatiemiddel, dat de specialist met een spuit aanbrengt. Het middel verdeelt zich over de hele gevel en zorgt er zo voor dat deze weer helemaal waterdicht is.

Om ervoor te zorgen dat het impregneermiddel goed kan hechten is het wel belangrijk dat de gevel helemaal schoon is. In de meeste gevallen is daarom ook een gevelreiniging nodig. Niet alleen is uw gevel na het impregneren beter tegen vocht beschermd, ook vuil en mos kunnen zich niet meer hechten. Gevel impregneren kost ongeveer €8,- tot €15,- per m².

Vochtwerende verf: waterafstotend & nieuwe uitstraling

Wanneer u een gepleisterde of geverfde gevel heeft is de bestrijdingsmethode voor doorslaand vocht het laten aanbrengen van vochtwerende verf. Uw woning is daarna niet alleen goed beschermd tegen doorslaand vocht, ook ziet uw woning er weer als nieuw uit. Bent u uitgekeken op de kleur van uw woning?

Hoe werkt vochtwerende verf?

De verf zorgt ervoor dat verf de gevel niet binnen kan dringen, maar is tegelijkertijd ook ademend. Dat betekent dat vocht uit de muur wel naar buiten kan. Ook bij een nieuwe verflaag is soms een gevelreiniging nodig, om te zorgen dat de verf goed hecht. Vochtwerende verf kost ongeveer €30,- tot €45,-.

Nieuwe gevelbekleding: waterdicht & isolerend

Als het doorslaand vocht veroorzaakt wordt door een versleten of kapotte gevel, is het vaak het best om nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen. De levensduur van de bestaande gevelbekleding is dan bereikt. Waarschijnlijk zit de gevel er dan niet meer mooi uit.

Dit is vanzelfsprekend geen goedkope oplossing, maar er zijn ook vele voordleenvoordelen. Zo is het mogelijk om direct ook gevelisolatie aan te laten brengen, zodat uw energierekening een stuk lager wordt. Ook komt uw woning er weer als nieuw uit te zien. Dat is niet alleen fijn voor uzelf, maar het verhoogt ook de waarde van de woning! Nieuwe gevelbekleding heeft een prijs vanaf €35,- per m².

doorslaand vocht behandelen

Doorslaand vocht behandelen: prijzen 2024

Wat kost doorslaand vocht behandelen?

 • De gevel impregneren kost ongeveer €8,- tot €15,-.
 • Voor het aanbrengen van vochtwerende verf moet u rekening houden met een gemiddelde prijs van €30,- tot €45,- per m².
 • Nieuwe gevelbekleding laat u plaatsen vanaf €35,- per m².

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat er vaak ook gevelreiniging nodig is, om ervoor te zorgen dat het impregneermiddel of de vochtwerend verf goed hecht aan de gevel. Voor een gevelreiniging moet u wel een meerprijs betalen.

De exacte prijzen zijn afhankelijk van het geveltype en de prijs van de vakman. Wilt u zeker weten dat u een goedkope vakman inhuurt? Vergelijk dan eerst offertes!

Kosten doorslaande vochtproblemen bestrijden 2024

Methode Prijs per m²*
Impregneren €8,- tot €15,-
Vochtwerende verf €30,- tot €45,-
Nieuwe gevelbekleding Vanaf €35,- (excl. isolatie)

*Let op: dit zijn richtprijzen incl. btw. Besparen? Vraag gratis offertes aan.

Besparen op de kosten van doorslaand vocht behandelen?

Vergelijk offertes en ga voor de vakman met de beste prijs!

Ben ik verzekerd?

U denkt misschien dat uw opstalverzekering de schade vergoedt, wanneer u doorslaand vocht constateert in uw woning. Dat is helaas vaak niet het geval. Verzekeraars vergoeden namelijk niet wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. En dat is precies waardoor doorslaand vocht vaak veroorzaakt wordt.

Aan de andere kant hebt u ook nog uw inboedelverzekering. Waar de schade aan uw woning door doorslaand vocht niet vergoed wordt door een verzekering, is schade aan uw inboedel vaak wel verzekerd tegen vochtschade. De kosten voor het herstellen van de vochtige binnenmuur moet u dus zelf betalen, maar de schade aan een kromgetrokken schilderij aan die wand krijgt u wel vergoed.

Schakel een vochtspecialist in!

Bij vochtplekken heeft men vaak de neiging om zelf aan het klussen te slaan om het probleem op te lossen. Nieuw behang of een frisse laag muurverf zijn veel geprobeerde oplossingen om die lelijke vochtplekken weg te halen. Helaas zijn dicht slechts tijdelijke oplossingen. Als het doorslaand vochtprobleem niet wordt aangepast, zullen de vochtplekken altijd weer verschijnen.

Hoe doorslaand vocht permanent bestrijden?

Dat doet u door een vakman in te schakelen. Deze voert eerst een vochtdiagnose uit, om exact vast te stellen wat het probleem is. Daarna pakt hij het vochtprobleem aan, zodat het probleem zich niet weer voordoet. Ook herstelt hij schade aan uw woning.

doorslaand vocht bestrijden

Doorslaand vocht bestrijden? Gratis offertes vergelijken!

Ziet u vochtplekken verschijnen op buiten- of binnenmuren van uw woning? Kom dan snel in actie voordat er veel schade optreedt aan uw woning en het vochtprobleem schadelijk voor uw gezondheid wordt. Om het vochtprobleem definitief te bestrijden is de professionele hulp van een vakman nodig.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt snel een aantal vochtbestrijding offertes, die u thuis op uw gemak vergelijkt op basis van prijs en aanbod. Door te vergelijken ziet u snel welke vakman het best bij uw wensen past. Zo krijgt u altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!