vochtige kelder

Vochtige kelder

Heeft u last van een vochtige bergruimte? U herkent vocht in uw kelder aan een muffe lucht, daarnaast kan het benauwd zijn. Een vochtige, of natte bergruimte is vervelend en ongezond. Deze praktische ruimte komt goed van pas als opbergruimte. Indien u te maken heeft met vochtproblemen dan is het van belang om snel in te grijpen. Kelderdichting biedt uitkomst en dient zo snel mogelijk te gebeuren, om verdere schade te voorkomen. Dit is beter voor uw gezondheid en uw woning. Wilt u de hulp inschakelen van een vakman?

Start gratis offerteaanvraag!

Vraag via het contactformulier vrijblijvend en gratis offertes aan bij bedrijven uit uw regio. Vergelijk de offertes en bespaar op de kosten. Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend. Er zitten geen verdere verplichtingen aan vast.

De voordelen van onze service:

 • Scherpe prijzen
 • Ruim 25 jaar ervaring
 • Bespaar tot 40% door te vergelijken

Gratis offertes vergelijken

[/fusion_checklist]

Vocht in kelder, welke oorzaken?

  De meeste woningen in Nederland hebben last van vochtige kelders. Vanwege de locatie van de ruimte, is dit ook niet heel verrassend. Kelders liggen doorgaans diep in de grond en zijn daarom omringd door grondwater. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop experts kelders waterdicht kunnen maken. Door middel van een bekuiping bijvoorbeeld, of met het injecteren van de muren. Welke methode van vochtbestrijding de beste keuze is, hangt echter grotendeels af van de oorzaak van de vochtige ruimte.

  Doorgaans zijn er 5 verschillende oorzaken te benoemen:

 • Condensvocht en slechte drainage
 • Opstijgend vocht
 • Vochtige muren door scheuren en beschadigingen
 • Vochtige keldermuren door lekkages

vochtige kelder oplossen

Oorzaak 1: Condensvocht

Condensvocht kan in uw hele woning een probleem vormen, maar het komt zeker regelmatig voor in kelders. Dit komt vooral door het feit dat er niet of niet voldoende geventileerd wordt. Condensvocht ontstaat door verschillende activiteiten. Wanneer u de ruimte niet optimaal laat ventileren, dan kan het condensvocht niet naar buiten worden afgevoerd.

Het gevolg? Een hogere luchtvochtigheid. Dit uit zich in bijvoorbeeld vochtige keldermuren of schimmelvorming. Een te hoge luchtvochtigheid is bovendien slecht voor uw gezondheid. Condensvocht is gelukkig relatief simpel te verhelpen door de ruimte beter te ventileren.

Oorzaak 2: Slechte drainage

Een tweede veel voorkomende oorzaak is slechte kelderdrainage. Wanneer de druk van het grondwater te hoog is, vindt dit al snel een weg naar binnen. In de meeste gevallen kunt u dit verhelpen met een kelderdrainage. Een drainage houdt in principe in dat al het overtollige water wordt afgevoerd.

Naast het verbeteren of vervangen van de kelderdrainage is het ook belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Hierdoor krijgt het overtollige water de kans te verdampen, waardoor kelders sneller zullen drogen. Een specialist uit [var1] staat u hierover graag te woord.

Oorzaak 3: Opstijgend vocht kelder

Ook opstijgend grondwater is een veelvoorkomend probleem in kelders. Dit gebeurt vooral bij oudere woningen, waarbij nog geen vochtkering aanwezig is. Het grondwater wordt als het ware in de muur gezogen, waarna dit via de muren optrekt. Opstijgend grondwater is een grote oorzaak van vochtige keldermuren.

Hierop ontstaan lelijke vochtplekken, groeit er schimmel en het kan zelfs voorkomen dat de afwerking van de muren los begint te laten. In het ergste geval trekt het opstijgend grondwater zelfs door tot aan uw begane grond!

U kunt dit bestrijden door de keldermuren waterdicht te maken. Een veel gebruikte methode hiervoor is het injecteren van de keldermuren.

Oorzaak 4: Vocht door scheuren en beschadigingen

Bij oudere woningen komt het geregeld voor dat er scheuren of beschadigingen in de muur ontstaan. Ook dit zorgt ervoor dat het grondwater gemakkelijk uw kelderruimte binnen kan dringen. Dit geeft, net als optrekkend grondwater, problemen voor de afwerking van de keldermuren. Mogelijk begint deze los te laten, ontstaan er lelijke schimmel- of vochtplekken.

Om deze oorzaak te bestrijden is het noodzakelijk dat u de muren herstelt. Door de scheuren te repareren maakt u de muur waterdicht, waardoor het grondwater niet langer uw woning binnen kan dringen. Laat de ruimte bovendien goed ventileren zodat de keldermuren snel de kans krijgen om goed te drogen.

Oorzaak 5: Vocht door lekkage

In kelders vinden bovendien geregeld lekkages plaats. Een veelvoorkomende locatie van deze lekkages is de kim. De kim is de aansluiting van de keldermuren op de vloer. Als deze niet goed aansluiten dan loopt het water via de kim naar binnen. Om deze lekkages op te lossen zult u in de meeste gevallen diverse methodes moeten combineren.

Allereerst is het belangrijk dat grondwater niet langer de kans krijgt in uw keldermuren te trekken. Dit wordt gedaan door de muur te injecteren. Daarna is het belangrijk dat ook de lekkage in de kim hersteld is. Dit is mogelijk middels de realisatie van een bekuiping.

Kwalitatieve vochtbestrijding voor uw natte kelder?

Neem contact met ons op en vind eenvoudig de goedkoopste expert in vochtbestrijding!

Vochtige kelder: welke gevolgen?

De gevolgen van een vochtige kelder kunnen variëren van gezondheidsklachten bij uzelf, tot aan structurele schade aan uw woning. De vochtige goederen in de bergruimte beschadigen, de pleisterlaag laat los en zuigt nog meer vocht op, en de bergruimte kan niet volledig benut worden. Ongedierte is ook een vervelend gevolg van vochtproblemen in de kelder.

Vochtproblemen in de kelder trekken een hoop schimmels aan. Ook ander ongedierte, zoals pissebedden voelen zich helemaal thuis in het vocht van de bergplaats. Zo snel mogelijk de kelderdichting herstellen is dus van belang om de vochtproblemen te verhelpen. Maar hoe werkt dat precies en wat is er mogelijk op het gebied van kelderdichting en vochtbestrijding?

Schakel een vochtbestrijder in voor het oplossen van uw vochtproblemen.

Vochtbestrijding aan binnenzijde of buitenzijde?

U heeft doorgaans de keuze uit vochtbestrijding van binnenuit of van buitenaf. In de meeste gevallen is bestrijden vanaf de buitenkant een kwalitatief betere optie. Het probleem hiermee is echter dat u de buitenmuren volledig bloot moet laten leggen. Dit maakt het een kostbare en ingrijpende klus.

Via de buitenkant is het namelijk eenvoudig om alle zwakke plekken te lokaliseren en herstellen. In de praktijk kiezen de meeste klanten dus voor een kelderdichting van binnenuit. Het is in de meeste gevallen ook een stuk voordeliger om de kelderruimte op deze manier waterdicht te maken, omdat dit veel minder tijd en moeite kost.

vochtige kelder oorzaken

Kelderdichting mogelijkheden

Samen met de fundering vormt de ondergrondse bergplaats de basis van het gebouw. Het is dus van belang om de kelderdichting optimaal te houden om zo het vocht goed tegen te houden. Er zijn verschillende mogelijkheden om een goede kelderdichting te krijgen.

De meest gebruikte methodes om kelderdichting te realiseren zijn: kelderbekuiping, drainage en het injecteren van (gel) in de vochtige muren.

Elke vochtbestrijding methode heeft weer zijn eigen voor- en nadelen. Ook hangt de meest geschikte methode af van de oorsprong van de vochtproblemen en uit welk materiaal de vochtige bergplaats bestaat. Dit kan bijvoorbeeld een betonnen muur, stuc, cement, verf of tegels zijn. Benieuwd naar de prijzen? Vergelijk gratis offertes

Kelder drainage plaatsen

Door een drainage in de vochtige kelder te plaatsen zorgt u ervoor dat het water goed afgevoerd wordt. Een drainage kan in de rand, vloer en de wand van de vochtige bergruimte geplaatst worden. De randdrainage is effectief als optrekkend vocht via de naden de kelder binnendringt. Bij deze vorm van kelderdichting wordt er een goot onderaan de wanden gemetseld.

Deze goot leidt het vocht naar een verzamelput. Bij een zuigende, natte vloer is vloerdrainage een effectieve methode om vochtproblemen op te lossen. Wanddrainage is handig als de wanden van de bergplaats vol water zitten. De vochtige oppervlakte wordt dan (net als bij vloerdrainage) voorzien van een noppenmembraan die het water transporteert.

Kelder waterdicht maken

Een vochtige kelder waterdicht maken verreist kennis van zaken. Wij vertellen graag hoe de verschillende vochtbestrijding methodes werken. Dat het écht van belang is om de bergplaats blijvend waterdicht te maken door vochtbestrijding en kelderdichting is duidelijk. De energierekening gaat bij een vochtige kelder omhoog, de gezondheid wordt aangetast door het vocht en uw leefruimte wordt verkleind.

Kelder waterdicht maken?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot 40%!!

Wateroverlast in de kelder kan verschillende oorzaken hebben, denk aan optrekkend vocht vanuit het grondwater, doorslaand vocht via de gevel, slecht ventileren of natuurlijk een lekkage. Eén van de opties om de vochtige bergruimte weer volledig waterdicht te maken is door drainage te plaatsen. De drainage zorgt dan voor de afvoer van het vocht.

Muren injecteren

Zowel drainage als bekuiping zijn arbeidsintensieve methodes om toe te passen in de kruipruimte. Het injecteren van de muren kan ook een geschikte methode zijn om de vochtproblemen op te lossen. Bij het injecteren van de natte muren wordt er gel in de muren gespoten. De gel zet uit, als een soort vochtscherm, en houdt zo het optrekkend grondvocht tegen.

De gel wordt middels diverse boorgaten in de muur naar binnen gespoten. Hierna is het zaak om de kelder weer netjes af te werken. Bij deze methode laat het zichtbare resultaat vaak enkele maanden op zicht wachten. Verwacht dus niet dat een week later de vochtproblemen door het optrekkend vocht al zijn opgelost.

Video: Kelder waterdicht maken in 7 stappen

Kelder ventileren

Wanneer de kelderdichting is gerealiseerd moet u ervoor zorgen dat de kelder ook vrij van vocht blijft. De bergruimte ventileren is een manier om vochtproblemen te voorkomen. In een bergplaats die niet of heel slecht is geventileerd kan de luchtvochtigheid oplopen tot maarliefst 100 procent! Een slecht geventileerde kelder is het walhalla voor schimmels en ongedierte.

Ventilatieroosters zijn in sommige gevallen al de oplossing voor vochtproblemen. Wel is het belangrijk om minimaal twee ventilatieroosters te plaatsen om het vocht tegen te gaan. Gebruikt u uw bergruimte als hobbyruimte? Dan is mechanisch ventileren vaak nodig en voldoet een eenvoudig ventilatierooster niet meer om het vocht tegen te gaan.

Prijzen

Niet een onbelangrijk punt: wat zijn de prijzen van de kelderdichting? De prijzen zijn afhankelijk van vele factoren. Denk aan de ernst van het probleem, de locatie en de oorzaak. Om een goede prijsindicatie te krijgen is het verstandig om gratis offertes aan te vragen. Dit doet u eenvoudig door het offerteformulier in te vullen.

vochtige kelder oplossing

Besparen? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u de kelderruimte graag volledig waterdicht maken? Of bent u nieuwsgierig naar de mogelijke vochtbestrijding technieken? Een vochtbestrijding expert uit ons netwerk staat u graag te hulp! Wanneer u gebruik maakt van ons netwerk profiteert u eenvoudig van de beste service tegen de laagste prijzen.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Bent u helemaal klaar met uw natte kelder en geïnteresseerd in vochtbestrijding? Neem dan snel contact met ons op! Geef uw wensen aan en u ontvangt zo spoedig mogelijk tot wel 6 vrijblijvende offertes van vochtbestrijding experts uit uw regio. Vergelijk de prijzen en bespaar zo gemakkelijk tot wel 40% op de kosten!